Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Управляващите правят нов наказателен съд

96 коментара
Управляващите правят нов наказателен съд

ГЕРБ планира спешно да прокара законодателството, нужно за създаването на специализиран наказателен съд, който да разглежда делата срещу организираната престъпност и лица от високите етажи на властта. Към него ще бъде закрепена и специализирана прокуратура. Идеята е законодателството да получи одобрение в парламента до юли.

Председателят на Софийския градски съд Георги Колев защити пред Mediapool проекта, като изтъкна, че така ще се разтовари системата и ще се гарантира по-бързо правосъдие.

Представители на съдийската общност обаче изразиха опасения, че властта залита към създаване на извънредно съдилище, което много наподобява наказателен трибунал.

Подсъдни на този съд ще бъдат членовете на организираните престъпни групи, както и министри, зам.-министри, депутати, магистрати, главни секретари на министерства, шефове на агенции, кметове.

По информация на Mediapool първата инстанция на наказателния съд ще има окръжен ранг, а втората инстанция ще е апелативна.

Досегът на нормалните съдилища със "знаковите" дела ще бъде ограничен единствено на последна инстанция - Върховния касационен съд. Там обаче няма да се допускат за разглеждане нови доказателства и експертизи.

Фаворитите за шефове и на спецсъда, и на спецпрокуратурата, идват от държавното обвинение. В магистратските среди зам.-главният прокурор Галина Тонева се спряга за ръководител на първоинстанционния наказателен съд, а зам.-градският прокурор Роман Василев - за шеф на спецпрокуратурата. Преди месец в играта бе и съдия Петър Сантиров, но арестът му и повдигнатото обвинение за подкуп заличи неговите шансове.

Независимо, че идеята за "трибунала" съществува отдавна, законодателството се готви тайно. То бе публично обявено от вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, който, в промеждутъка между няколко спецакции заяви, че в срок от 1 година мафиотите ще получават присъди. Според него така България ще адресира критиките за липса на осъдени.Министърът на правосъдието Маргарита Попова засега не е коментирала мерките.

По идеята са работили съдии, прокурори и депутати, заяви Цветанов. "Смятам, че тези, които искат наистина реалната реформа в съдебната система и бързото правораздаване, което е изключително важно за обществото, аз смятам, че тази идея, който не я подкрепи, значи просто той е радетел за запазване на статуквото и естествено да не се променя нищо", коментира той пред БНР.

Спец, спец, спец

Новите съдии и прокурори ще имат значително по-високи заплати и специална охрана. Магистратите, които ще работят в първата инстанция на спецсъда, ще получават заплати колкото "обикновените" апелативни съдии и прокурори. Тези, които ще работят в апелативната специнстанция, ще получават колкото колегите им във върховните съдилища и касационната прокуратура.

"Това са най-тежките дела. Единственият начин за по-високо заплащане е създаването специализирана институция. Това е добър вариант и за максимално ускоряване на делата", коментира Георги Колев. Той обясни, че в момента Софийският градски съд гледа около 90% от всички знакови дела в страната (около 120 годишно), но в същото време съдиите са натоварени и с други видове съдебни процеси.

"Гражданинът се интересува и от битовата престъпност, която дразни. В специализирания съд ще има един непрекъснат процес на разглеждане, без отлагания. Това е възможно, само ако магистратите са концентрирани върху тези дела. Сега това е невъзможно", добави той. Според него на двете инстанции ще бъдат заети около 40 съдии и още толкова прокурори.

Колев посочи, че по-високите заплати ще бъдат компенсация за "максималния товар", на който ще бъдат подложени спецмагистратите. Предвижда се те да работят в съкратени срокове. Ще бъдат длъжни да се произнасят с решение до 10 дни след последните думи на подсъдимия. В същия срок трябва да обявяват и мотиви. Сега мотивите на съда често се пускат месец след постановяване на решението.

Прокурорите от своя страна ще трябва да внасят обвинителния акт в съда до 15 дни след повдигането на обвиненията, а първото заседание трябва да бъде насрочвано след още 15 дни.

Наредба ще осигури на спецмагистратите специална охрана в специална сграда, която все още е неясно къде ще бъде. "Ако има опасност за магистратите, то тя е, когато се гледат именно тези дела, а в този съд концентрацията ще бъде голяма", обясни Колев.

Без гаранции за трибунал

В отговор на въпрос Колев призна, че няма гаранция срещу рисковете този специален съд да се превърне в трибунал. "Има ли сега гаранции, че който и да е съд ще се превърне в трибунал? Няма. Няма кой да даде гаранции. Все пак всеки от съдиите, който е там, трябва да има вътрешното убеждение да си защитава безпристрастните позиции", заяви Колев.

В отговор на въпрос има притеснения, че сегашните съдилища ще бъдат изолирани от знаковите процеси, шефът на СГС отговори: "Да, така е и какво от това?"

"По отношение на чистия процес няма да има разлика. Аз мисля, че това е най-ефективният метод за бързо разглеждане и специално за европейските фондове, знаете, там сме критикувани най-много. Това е добър вариант. Проблемът не е, че в градския съд ние не можем да се справим, проблемът е, че заедно с останалите дела натовареността става твърде голяма, а тях не може да ги оставим настрана", каза той. Колев прогнозира, че доста съдии ще бъдат против проекта и се оказа прав.

Mediapool потърси мнението на съдиите Весислава Иванова и Атанас Атанасов от Софийския градски съд.

Усещане за извънредност

Според Атанасов оповестените идеи оставят усещането, че предстои създаването на "извънреден", а не на "специализиран" съд. "Създаването на извънредни съдилища е забранено от конституцията", допълни той. По думите му натискът на изпълнителната власт при назначаването на специалните магистрати ще бъде много по-силен, особено ако те бъдат назначавани след проверки от ДАНС и Държавната комисия по сигурността на информацията.

"Поставянето на съдиите от специалния съд в явно по-благоприятно финансово и материално положение от останалите съдии ще доведе до основателни съмнения дали в своята дейност “спецсъдиите” ще бъдат безпристрастни с оглед привилегиите, които получават от страна на изпълнителната власт", коментира пред Mediapool съдия Атанасов.

Той заяви още, че концентрирането на знаковите процеси ще създаде по-силен корупционен натиск и по-лесно "канализиране" на корупционните схеми. "Предпоставени са и по-“колегиални” отношения между специалните съдии и специалните прокурори, което оставя напълно открит въпроса кой ще преследва, разследва и отсъжда евентуалните случаи на корупция сред тях", каза съдия Атанасов.

Вече е отхвърляно

Съдия Весислава Иванова от своя страна припомни, че специализиран съд бе създаден в Испания за преследване на членовете на ЕТА, а в България тероризъм няма. Съдия Иванова допълни, че създаването на подобен наказателен съд в Словакия бе отхвърлено от словашкия конституционен съд.

Според нея легитимността на специализираното съдилище от гледна точка на конституцията би била "меко казано под въпрос".

Тя заяви, че и сега има критики към ВСС за липса на адекватното и справедливо оценяване на качеството на работата на редовите съдии. "При положение, че този проблем не е преодолян и разрешаването му не е обезпечено, с основание се поставя въпросът как биха били подбрани кадрите за един специализиран съд", каза съдия Иванова.

"В психологически план чувството за принадлежност към дадена "кауза” има за естествена последица създаване на определени нагласи и пристрастия, а и двете са крайно вредни за всеки съдия, а оттук и за правосъдието като цяло", обясни тя в отговор на въпрос дали събирането на спецпрокурори и спецсъдии на едно място ще създаде проблем за системата.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

96 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Адвокат
    #98

    - бъдете сигурни в това

  2. .........
    #97

    ,,,,,,,,,,,,,,,,

  3. Адвокат
    #96

    Чл. 119. (1) Правораздаването се осъществява от Върховния касационен съд, Върховния административен съд, апелативни, окръжни, военни и районни съдилища.(2) Със закон могат да се създават и специализирани съдилища.(3) Извънредни съдилища не се допускат.

  4. Адвокат
    #95

    ето ви първата стъпка в това направление

  5. анонимен
    #94

    има да ги затварят направо що да харчим пари за съд

  6. TUHLA
    #93

    Здравейте Циркаджий !

  7. пенчо
    #92

    Защо ли ми звучи познато. Както е тръгнало цецко по домова книжка, ще ни тика в затворите.Щом сме стигнали до там МВР да кадрува и да дава акъл на съдебната система за каква демокрация ми говорите!

  8. питам аз
    #91

    ,,

  9. Хербст
    #90

    Вадете Закона за защита на държавата от 1923 година. Автор-Александър Цанков. Едноинстанционно производство. Без право на обжалване. Незабавно изпълнение на присъдите. Всичките членове предвиждат смърт. Добре е работило това нещо-усетили са го и Вапцаров, и доста други немирници. Но като не стигаха съдиите, мен лично ме изгориха в пещта на Дирекцията на полицията. Дирекцията си е пак там, същата сграда си е. И пещта е същата.

  10. Big Papa
    #89

    Сега ще оправдаават тези извънредни съдилища с мафията, а после ще започнат политическите гонения.Знаем какво може да измисли човек с партиен билет в джоба.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.