Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Вдигаме ДДС, но до края на мандата го сваляме повече от сега

421 коментара
Вдигаме ДДС, но до края на мандата го сваляме повече от сега

Премиерът Бойко Борисов обяви в четвъртък, че все пак ДДС ще бъде повишен, но иска този "пасив" да не се приписва на него, а на предишното правителство, създадено от президента Първанов.

Борисов сложи край на временното примирие с президента, като го обвини за отправените критики към антикризисната политика на правителството. В интервю за БНТ той изрази "съжаление" към бившия премиер Сергей Станишев, който бил "жертва" на президента Първанов и наложената от него тройна коалиция. До момента именно Станишев бе основна мишена за атаките на Бойко Борисов.

Когато мерките сработят, ще върнем ДДС и после ще го намалим

Борисов обясни, че финансови експерти сега изчисляват с колко да се повиши ДДС. Предложението, което така и не влезе в пакета с антикризисни мерки преди няколко седмици, бе за скок от 20% на 22%, но през последните седмици се коментират по-високи нива – до 23-24 процента.

Премиерът подчерта, че когато антикризисните мерки сработят, "ще върнем данъка на сегашното му ниво, а до края на мандата ще го намалим и още".

"Аз винаги съм бил честен с избирателите. Когато взимахме държавата след тройната коалиция, всички знаехме, че я взимаме погубена във всяка една сфера", поясни той.

"Идеите и мисленето на Станишев са били правилни"

Премиерът съжали и оправда лидера на БСП Сергей Станишев. "Направих си труда и гледах стенограмите от старите министерски съвети. Идеите и мисленето на Станишев са били правилни", заяви Борисов. Според него е било пагубно за лидера на БСП да управлява с царя и Ахмед Доган и допълни, че "той не е могъл да вземе нито едно решение".

"Коалицията и тези министри от БСП, от НДСВ и това, че той няма друг избор, освен този, да е премиер, му се е налагало да прави глупости и той ги е съзнавал. Ето и сега, и вчера, и онзи ден в изказванията си той разбира, че и в ДАНС, и навсякъде, където са допуснати грешки, той ги е съзнавал, но не е имал нито лостовете, нито възможността да ги спре", каза премиерът.

"Аз вече истински съжалявам, че той също е принуден да опере пешкира в БСП", каза Борисов и добави, че президентът Георги Първанов е наложил тройната коалиция на Станишев.

Премиерът коментира още, че президентът чака сега правителството на ГЕРБ да извърши реформите в здравеопазването, в образованието и тогава да оглави БСП или друг проект и да поведе опозицията срещу тях.

"Това не е честна позиция. Ако е президент на всички българи, той няма право да го прави", заяви още Борисов. "Първанов декларираше, че е социален президент. Как може социалният президент да допусне заедно със синдикатите четири години да се натрупат на един работник 300-200 дни отпуски и повече, как?", попита Борисов.

Първанов допуснал най-големите поразии в армията

Той разкритикува президента Георги Първанов и в качеството му на върховен главнокомандващ.

"Върховният главнокомандващ на въоръжените сили е допуснал в Българската армия да се направят най-големите поразии от всички министерства, взети заедно дори. Министри, крадци, какви ли не проекти, абсолютно неизгодни за държавата. Военни сделки, неизгодни за държавата. Изведнъж сега, когато не му угодихме за едно име и, Бог ми е свидетел, че четири пъти настоявах пред генералитета да се съобразим с неговото предложение, той веднага излиза и пак удар в гърба", каза още премиерът.

Миналата седмица военният министър Аню Ангелов съобщи, че Първанов е отказал да подпише указите за традиционните армейски назначения преди Гергьовден, тъй като генералитетът не е бил съгласен с предложение на държавния глава за повишение. Впоследствие стана ясно, че Първанов е настоявал съветникът му по военната сигурност Николай Николов да бъде повишен от контраадмирал във вицеадмирал. В крайна сметка Първанов обяви, че ще пусне назначенията, но критикува правителството за ниския бюджет, отделен за отбраната.

Борисов отговори на тези критики така: "Не били заложени социални мерки в армията, антикризисни мерки. Г-н президент, те са задлъжнели армията със стотици милиони за абсолютно глупави сделки и вие тогава сте си мълчал. Защо е било на армията малкото НДК (така нареченото "военно НДК" – бел. ред.), защо не отидохте на него, да застанете отпред и да кажете – аз като върховен главнокомандващ не ща, не разбирам защо харчите тези пари, а не ги дадете на военнослужещите за повече заплати, за повече гориво за учения, за повече свързано с пряката им дейност, а правите НДК или правите фитнес, или правите какво ли не".

Преди ден стана ясно, че поради окаяното финансово положение на министерството военният министър е принуден да прекратява договори за модернизацията на армията, което ще доведе до загуби за милиони левове.

Ето какво разясни още министър-председателят в предаването "Денят започва" на БНТ: 

Водещ: Защо обвързвате...своето явяване на избори с това на президента? Защо
искате предсрочно прекратяване...

Б. Борисов: Така. В момента, ето вижте една съседна Гърция, да речем. Там опозицията си призна вината за кризата и в момента остави Папандреу да се бори с кризата, да приема всички пасиви и удари, но те нито оглавяват протестите, нито говорят срещу правителството, "Нова демокрация". Защото знаят какво са
причинили. Аз аплодирам това, което прави президентът Първанов сега. Но веднага започвам да се питам, защо 4 години той не го прави? Или ако го правеше, го е правил по такъв начин, че никой не го е чул? А сега е толкова активен. Защото той...

Водещ: Подозирате връзка между неговите думи и синдикатите, така ли
да ви разбирам?

Б. Борисов: Точно така...И това, което той декларираше - че е социален президент...
как може социалният президент да допусне заедно със синдикатите четири години да се натрупват на един работник по 300, 200 дни отпуски и повече? Как? Защо не се грижеха за здравето на работника? Защо сме измислили този термин, наречен отпуск или почивка? Защото така съхраняваме и здравето, и живота, и работоспособността на дадения човек. Как така сега, когато тръгнах... да въвеждам ред в държавата, във видно безумие, което е правено, изведнъж почват  "ама утре митинг, ама ще правим стачка, ако не приемете това - стачка". Чакайте, защо?
Защото въвеждаме ред ли? Защото не са си свършили работата? Второ, каква е титлата на президента - върховен главнокомандващ на въоръжените сили. Върховният главнокомандващ на въоръжените сили е допуснал в Българската армия да се направят най-големите поразии от всички министерства, взети заедно дори - министри, крадци, какви ли не... проекти, абсолютно неизгодни за държавата, военни сделки - неизгодни за държавата.

Изведнъж сега, когато не му угодихме за едно име и бог ми е свидетел, че четири пъти настоявах пред генералитета да се съобразим с неговото предложение, той веднага излиза и пак удар в гърба. Ама не били заложени за социални мерки в армията антикризисни мерки. Г-н президент, те са задлъжнели армията със стотици милиони за абсолютно глупави сделки и вие тогава сте си мълчал, защо е било на армията малкото НДК, защо не отидохте на него, да застанете отпред и да кажете "абе аз като върховен главнокомандващ не ща, не разбирам защо харчите тези пари, а не ги дадете на военнослужещите за повече заплати, за повече гориво за учения, за повече, свързано с пряката им дейност", а правите НДК или правите фитнес, или правите какво ли не.

Водещ: Г-н Борисов, бихте ли изяснили ...защо слагате в един кюп президента, синдикатите, цитирам, всички мошеници от БСП и от Синята коалиция, подозирате общи действия или подстрекателство от страна на президента, не знам?

Б. Борисов: ...тези хора са си преразпределяли непрекъснато властта и сега искат за 8 месеца да кажат, че аз и ГЕРБ сме довели проблемите в държавата, и то във финансово-икономическа криза, която... съседните ни държави, виждате, се разпадат...Аз в случая съм наясно вече, а и като слушам процесите, които вървят в БСП... и за съжаление бившият ми колега Станишев не разбира какво му се случва. И аз вече истински съжалявам, че той също е принуден да опере пешкира в БСП, по същия начин.

Водещ: Бихте ли изяснили какво му се случва на Станишев?

Б. Борисов:...Първанов му е наложил тройната коалиция, не друг. Това с Доган, с царя и с всичките тези хора да управляваш е било пагубно за Станишев. Той не е могъл да вземе нито едно решение. И аз си направих труда, гледах стенограмите от старите министерски съвети. Идеите и мисленето на Станишев са били правилни...Коалицията и тези министри от БСП, от НДСВ и това, че той няма друг избор, освен този да е премиер, му се е налагало да прави глупости и той ги е съзнавал. Ето и сега, и вчера, и оня ден в изказванията си той разбира, че и в ДАНС, и навсякъде, където са допуснати грешки, той ги е съзнавал, но не е имал нито
лостовете, нито и възможността да ги спре. Затова новият проект, който прави президентът...

Водещ: Излиза, че той е бил жертва, от това, което казвате, излиза, че той е бил жертва на стратегия, на замисъл, който е заложен от президента, това казвате.

Б. Борисов: Абсолютно, и ще кажа - това прави президентът в момента...
Президентът чака ние да свършим мръсната работа - реформа в здравеопазването, реформа в социалната сфера, война с, виждате, всички корумпирани системи. Това да ни отслаби в тази една година и той тогава да си оглави БСП или друг проект и да поведе опозицията срещу нас. Само че това не е честна позиция. Ако е президент на всички българи...той няма право това да го прави. Затова аз съм и почтен към него. След като иска да е премиер, след като иска нов политически проект, аз съм готов моя мандат на правителството да го върна утре. Това е честното към избирателите. И той да върне неговия, отиваме на избори - както народът ни подреди.

Водещ: Само че той няма право на трети мандат като президент, нали така?

Б. Борисов: Ами, ще стане. . . да си победи, ще стане премиер, това му е и мечтата.

Водещ: А вие имате ли претендент за президент, ако той неочаквано се съгласи на такъв вариант?

Б. Борисов: Не, аз отново ще кандидатствам за премиер...Лично аз и ГЕРБ.

Водещ: Добре, защото знаете, че има и такива съмнения.

Б. Борисов: И сме готови да го направим веднага. Това е честно към избирателите. Иначе вижте какво се получава. Ще играем на котка и мишка догодина до изборите, това. . . ще се правим, че работят институциите помежду си, а то не е искрено от негова страна. Ето той само за това, че не му направихме заместника с една
звезда повече, веднага отиде и почна да ми атакува пак от Димигровград министрите. Това не е честно.

Водещ: Защо сложихте и Синята коалиция, защо отворихте и такъв фронт? Имат ли си имена тези мошеници?

Б. Борисов: Ами, нека да кажеме само събитието. Вчера отидох да проверя как върви строителството на новата многофункционална спортна зала на София, мечтата на всички спортисти в България, не само в София. Прекрасно върви, видели сте я сигурно по снимките, ако имате кадри, пуснете да я видите. Сега, още на 1 септември тази година, тренировъчната зала, която е много по-голяма от "Триадица", да речем, вече, че е готова и ще тренират спортисти там, а догодина август ще имаме близо 20-хилядна зала в София, където можем за 24 вида спорт да провеждаме европейски и световни първенства, лиги, купи. . . за всичко. И в същия ден. . .

Водещ: Да ама, така е, само че ви атакуват, че  струва 108 милиона лева. . .
Б. Борисов: Вашите колеги журналисти там ми зададоха въпроса защо не
спрете тази спортна зала. И аз им отговорих, че по време на управление на Синята коалиция спортните зали бяха приватизирани, на различните партии там, нали, на Костов, на СДС, бяха приватизирани или реституирани и София остана без
спортна зала. Коя столица в света, та било то и в криза, няма спортна зала? Двадесет години хората се молят в София да им направиме зала и догодина на 1 август те ще имат красива, прекрасна, многофункционална, за хубост зала в центъра на града. И затова из казах: мошениците, които провеждаха и раздържавиха синя София, също са на вашия пасив, но аз не говоря за тях, а съм се съсредоточил да си свърша работата. И не е честно и Синята коалиция всеки ден да излиза от парламента и да ме призовава за какво ли не. Ако ни подкрепят, да ни подкрепят
искрено. Ако не ни подкрепят, избори - и за тях добре, и за нас добре, и за Първанов добре. Нека народът пак да ни подреди.

Водещ:Изнервят ви, да.

Б. Борисов: Работя от 7 до 10, това ми скъсява живота и нервите, няма благодарност за тая работа, не че съм я чакал, но искам да бъдат почтени с мен.

Водещ: Изнервят ви, доколкото разбирам, хората, които казват, че ви подкрепят от Синята коалиция, но в същото време казват, че подкрепата не е безусловна.

Б. Борисов: Каква подкрепа? В този момент, в който съм на спортната зала, те казват спри залата. В момента, в който водим битка за ядрената енергетика и виждате операциите и далаверите които изваждаме там, и искаме да поставим за първи път атомната централа "Белене" на такъв етап, че или да е европейски прозрачен публичен проект с ясна приходна част, какво ще печели този проект, търсим инвестиции в региона да го направим общ проект, всеки ден аз чувам какви ли не мнения по тоя въпрос от тях, за какво ли не още.

Водещ: Следващата седмица ще стане ясно дали ще се вдига и с колко ДДС, това са думи от вчера, нали така. Защо следващата седмица, какво ще се случи дотогава? Мерките ще проработят ли дотогава или?

Б. Борисов: Не, защото пресмятам всичко в момента чрез експертите финансисти.

Водещ: А какво показват сметките, вдигане ще се наложи ли в крайна сметка?

Б. Борисов: И нека вашите зрители да знаят, че в момента има много голяма отворена дупка в бюджета. Тя може да се запълни само ако се увеличат приходите, в условията на криза в цял свят намаляват и в България са намалели, или с повишаване на данъка на добавената стойност. Ако тези мерки, другите 60, във времето отлагат събираемостта, като временна мярка ние ще вдигнем ДДС, с колко изчисляват в момента, и на базата на това, повтарям, временна мярка, в момента, в който сработят до година или месец след месец тези мерки, за които говорим, ние ще почнем обратно да го връщаме. Това е честната позиция към хората.

Водещ: Тоест ДДС по всяка вероятност ще се вдигне, а дали мерките работят, от това ще зависи връщането му обратно, така ви разбирам.

Б. Борисов: Точно така. И всеки финансист това го разбира, това го разбират и Синята коалиция. Но искат сега този пасив, че това е единствената мярка, не
да отиде към тройната коалиция, която Първанов създаде, а да дойде при мен.

Водещ: За да може да сумираме, за зрителите да стане ясно, най-вероятно ще се вдигне ДДС като временна мярка, но това ще бъде само до момент, в който антикризисните мерки проработят и тогава ще се върви към връщане на ДДС. Това обяснихте.

Б. Борисов: Естествено. И намаляване още от сегашната стойност в рамките на мандата, ако, разбира се, имаме такъв мандат. И нека вашите зрители да знаят, че ако ГЕРБ е на власт, в средата на 2012 г. ще имат магистрала "Тракия", ще имат
втория лъч на метрото в София, ще имат всички тези инфра. . . спортната зала и всички тези неща, които съм обещал. Всички ни вървят по график и за тях сме си осигурили финансиране.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

421 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. икономист
    #424

    При свито вътрешно потребление, да вдигаш косвен данък, е МАЛОУМИЕ и ИДИОТЩИНА. Хората тъкмо започнаха малко да се съвземат и ББ ще ни натика обратно в калта. Това ДДС означава автоматично повишаване на цените за крайните потребители с 5% и намаляване покупателната способност на пенсионерите, майките, социалнослабите. Останалите ще се оправим - и без това всички сме в сивия сектор вече.

  2. Карина
    #423

    днес докато сработят :)))) Значи зад гърба на всички все пак си правите изчисления и в разни церофанчета ще пробутвате поредното увеличение на данъка. То така лесна работа тупай чувала и пълни бюджета, само дето дали ще падне нужното от него

  3. аз
    #422

    Няма ли кой да им благодари за свършената работа и да ги изпрати да си вървят.

  4. аз
    #421

    Защо трябва да изтрайваме най некомпетентните и да им слушаме глупостите. Няма ли да ни освободят от простотията си

  5. Обективен
    #420

    Катастрофата иде.Не на България, на Борисов катастрофата иде с пълна сила. С популизъм далеч не се стига,вземат се избори, има няколко месеца пъчене и после...... вдигане на ДДС, мрънкане, хленчене, приказки, колко лоши били всички предишни и т.н. Избирателят съди по джоба си, а при Борисов повечето българи редовно ще изпълняват действието изваждане. Некадърността в крайна сметка не може да бъде преборена с един PR, с напоителни излияния от сутрин до вечер по телевизиите.И какво стана с архикрадеца Доган? Нещо да кажете г-н Борисов?!Мълчите. Ние си правим изводите.

  6. бос
    #419

    от тази плоча. Ама пада им се. На времето червените по същия начин сатанизираха Костов. Сега с техните камъни по тяхната глава. Но има една ВАЖНО И СЪЩЕСТВЕНА РАЗЛИКА. При Костов бавно но сигурно забогатявахме, никой не можеше да го обвини в политическа некадърност или в обедняване или безпомощност и липса на мъжество, при Симеончо и Станишев се доохранихме. Имаше работа, имаше переспектива. При тоя некадърник минахме на пости. След 10 месеца само тъпите гербери могат да му вЕрват. Пълно безсилие

  7. Демократ
    #418

    Костов и мъжественост?

  8. До бос
    #417

    2001-2008 г.Стига с този Костов бе

  9. Икономист
    #416

    Който мисли за държавата.Иначе става като в Гърция.Това е начинът.

  10. ДДС
    #415

    Сега пък Станишката бил добрият.....Вдигне ли се веднъж ДДС-то нама да има сваляне- помнете ми думата! Все нови и нови врагове ще задълбочават кризата, докато тъпите ни тикви не загреят, че Бате ни Бойко е тотално неграмотен..!!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.