Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Държавата има проблем с регистрацията на “българско кисело мляко“

29 коментара
Държавата има проблем с регистрацията на “българско кисело мляко“

Държавата има проблем с регистрирането на наименованието "българско кисело мляко", тъй като то е притежание на две фирми, едната от които е държавната “Ел Би Булгарикум“, а другата е частна. Това от своя страна ще възпрепятства регистрирането на Български държавен стандарт при производството на млечни продукти, съобщи министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов пред журналисти в понеделник..
По закона за интелектуалната собственост никоя друга фирма не може да произвежда продукт с името "българско кисело мляко". Патентът е даден на частната фирма от предишното правителство, по времето на Нихат Кабил като земеделски министър, стана ясно от думите на Найденов.

По-късно стана ясно, че фирмата, притежаваща патента за наименованието, е на собственика на мандрата “Пършевица“, произвеждаща едноименните марки млечни продукти, Димитър Зоров, който е и председател на Асоциацията на млекопроизводителите.

Само преди дни пък бе отстранен от поста си шефът на “Ел Би Булгарикум“ Христо Юнгарев, заради лошите финансови резултати на дружеството, което е единственият притежател на бацила за производството на уникалния български продукт. За разлика от корейски и японски компании, които трупат огромни печалби от нашето кисело мляко, “Ел Би“ работи с минимален положителен финансов резултат.

“Има работна група в момента от експерти, която, казано най-грубо, си бие главата, блъска си главата, как да излезе от проблема. Не съм допускал, че някой ще даде на частна фирма патента за българското кисело мляко, но факт е, че е даден. Не смея да си помисля, какво са направили със саламуреното сирене и с кашкавала. Като стигнем до там, ще ги решаваме, но решение ще се намери“, заяви Найденов.

Зоров обясни пред БНР, че запазването на наименованието от страна на неговата фирма било с цел защита на производствените интереси, а не пазарен трик. Не стана ясно обаче как е възможно две фирми да притежават патент за едно и също наименования и дали Зоров ще даде съгласието си използването ме за регистрацията на българския държавен стандарт.

Найденов съобщи още, че най-вероятно в сряда в Министерския съвет ще се внесе предложението за създаване на Агенцията за качество и безопасност на храните. Той призна, че с Министерството на здравеопазването са изчистени всички противоречия за структурирането на бъдещата агенция, която ще е под неговия контрол.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

29 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. acab
    #30

    ако другарят Зоров не даде съгласие за реггистрация на БДС!

  2. майкъл
    #29

    които познавате, че фирмата "Пършевица" изнудва и МАМИ ДЪРЖАВАТА!

  3. VB
    #28

    BOIKOT!!!

  4. vetrohod
    #27

    Tezi pursheviza ne bjaha li ot chervenite businessmeni?! BOJKOT do dupka za tezi bokluzi! Sega se okazva, che i danuzi ne plastat, tjahnata koja! Nikakvo kiselo mljako ot tjah poveche!

  5. Crusader
    #26

    Основната съставка за производство на кисело мляко Lactobacillus bulgaricus е наречена така, не защото я има само в България, а защото е открита от българския доктор Стамен Григоров в началото на 20-ти век.В момента кисело мляко се произвежда навсякъде по света и е абсолютна заблуда (чиста проба пропаганда от комунистичексо време), че България продава бацила по света. От десетилетия, този бацил се синтезира искуствено. Още по-голяма а подигравката с патентоването му от отделна българска фирма. Ама какво да се прави като сме си шуро-баджанашка държава.

  6. Mlekar
    #25

    Ne e vazhno kak se kazva, vazhno e kak e na vkus. Predi mnogo godini imashe dobro kiselo mleko i v Bulgarija. No sega!? Ima takova ot Gurcija, Turcija, Germanija, Avstrija...Mnogo po-dobro ot Bulgarskoto. Taka e i s kashkavala ili sireneto. Vsichko dobro, koeto imahme v Bulgarija go njama veche, kraj. Silna koncentracija na govna, osobeno v pravitelstvoto. Da vi e sladko!!!

  7. хе
    #24

    Че и на загуба работят ..

  8. майкъл
    #23

    и проблемът ви е решен.MADE IN BULGARIA. Анадънму?

  9. Пършивеца
    #22

    не дай боже да имаш нивичка в близост до негов блок - пиши я бегала

  10. кодош
    #21

    джеймс Уат-хитър техник

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.