Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Президент и министър в челен сблъсък за военното разузнаване

79 коментара
Президент и министър в челен сблъсък за военното разузнаване

Скандалът между президента и върховен главнокомандващ Георги Първанов и военния министър Аню Ангелов за това кой да оглави военното разузнаване прерасна в четвъртък в челен сблъсък, след като държавният глава обвини министъра, че не познава конституцията, нарушил е процедурата по избор и е подвел цялото правителство.

От президентството съобщиха, че Първанов е разбрал от медиите за одобрено от Министерския съвет персонално предложение за нов директор на служба “Военна информация”, за което "президентът не е давал съгласие в предвидената процедура".

В отговор от Министерството на отбраната (МО) обявиха, че президентът е бил запознат с новата кандидатура за директор на Служба "Военна информация", като приложиха и изпратено до президентската администрация писмо. Oт МО съобщиха още, че на 28 юли 2010 г. Аню Ангелов, по негово искане, е бил приет от президента във времето от 17.30 до 18.00 ч. По време на срещата министърът е информирал президента, че ще предложи комодор Валентин Гагашев за назначаване на длъжността директор на служба "Военна информация", но доколкото му е известно, стенограма от тази среща не е водена.

Преди ден министър Ангелов съобщи, че все още не е получил отговор от Първанов дали приема новото му предложение за шеф на военното разузнаване - комодор Валентин Гагашев, но допусна, че в случая мълчанието е знак на съгласие. По-рано президентът вече бе отхвърлил първото предложение на министъра – постът да бъде зает от Динчо Карамунчев.

.Фактът, че правителството прие официалното предложение за шеф на службата преди приключване на съгласувателната процедура с президента, бе обяснен от Ангелов с това, че следващото правителствено заседание ще е чак в края на август, а новият директор на службата трябва да встъпи в длъжност на 1 септември.

Освен това задължението за предварително съгласуване с президента не е регламентирано в конституцията или в Закона за отбраната, а стъпва на член от Устройствения правилник на Министерския съвет. И щом Министерският съвет е взел решение да приеме това предложение, означавало, че той се е съгласил с невъзможността да се изчаква до 26 август.

До момента премиерът Бойко Борисов не е коментирал ситуацията.

Ангелов бил подвел правителството

Първанов посочва още, че "очевидно министърът грубо е подвел Министерския съвет и се опитва да заблуди обществото". Според Ангелов обаче той не би могъл да подведе Министерския съвет, след като от стенограмата от заседанието било видно, че е обяснил ситуацията подробно.

Президентът разяснява обаче, че "острата му реакция" е предизвикана преди всичко от твърдението на министъра, че задължението му за съгласуване не произтича от конституцията и законите, а от Устройствен правилник на Министерския съвет. Затова Първанов съветва Ангелов "добре да се запознае" с конституцията.

"Конституцията не е обширно четиво и е добре министърът да се запознае с нея и особено с чл. 100, ал. 2, където е записано, че президентът назначава и освобождава висшия команден състав на въоръжените сили и удостоява с висши военни звания по предложение на Министерския съвет, т.е. президентът като върховен главнокомандващ назначава, а не преподписва като деловодител решението на МС", заявява Първанов.

Пълна мъгла около шефа на военното разузнаване

В отговор Ангелов посочва обаче, че е запознат с всички закони и припомня на президента, че с решението на Министерския съвет се предлага на президента на републиката да назначи и да повиши в звание лице от висшия команден състав, а не да го преподпише. "По-нататък президентът на Републиката е в правото си да определи своето отношение по направеното предложение", посочват от МО.

Първанов от своя страна отбелязва, че ще вземе решението си по случая, след като направи събеседване с кандидатите, каквато е неговата практика при кадрови назначения.

Поведението на Ангелов било като на Румяна Желева

В становището на президента се посочва още, че "без да чака официалната позиция на президента, министърът прокарва ново предложение през Министерския съвет, (което поразително напомня действията на един бивш министър относно дипломатическите назначения)". Намекът на президента е за бившия външен министър Румяна Желева.

През ноември миналата година Георги Първанов върна правителственото решение за отзоваване на посланиците ни във Вашингтон и Анкара Лъчезар Петков и Бранимир Младенов заради нарушения при организирането и провеждането на изборите зад граница. Тогава Първанов се мотивира, че не е спазена процедурата по предварително съгласуване и не е ясно какво точно е нарушението, за което те трябва да бъдат отзовани.

Ангелов променил кандидата, въпреки че имало постигнато съгласие

Първанов разкрива и нови нюанси около назначаването на наследника на ген. Пламен Студенков във военното разузнаване. През април-май 2010 г. президентът бил подкрепил становището на Съвета за отбрана и предложението на самия министър новият началник на служба “Военна информация” да бъде от състава на самата служба. Тогава било постигнато съгласие и за офицера, който да наследи сегашния началник.

"Президентът продължава да смята, че принципът на приемственост е работещ за такава служба, чиято дейност се оценява високо от партньорските служби. Тази своя позиция президентът е обосновал и пред премиера. Преди 20 дни министър Аню Ангелов направи предложение в 10 позиции за кадрови промени във Висшия военен състав. Президентът даде съгласието си по девет от тях и върна предложението за нов ръководител на служба “Военна информация”, което се разминаваше с предишното, основано на съгласие", уточнява Първанов.

Ангелов съобщи, че през април той не е изпращал за предварително съгласуване от президента предложение за назначаване на директор на служба "Военна информация". В изпратените на 19 и 23 април списъци за съгласуване с президента не фигурира предложение за директор на службата, което е видно от приложените писма.

Предложението на настоящия шеф на военното разузнаване ген. Студенков е службата да бъде оглавена от сегашния му заместник полк. Венцислав Истатков. Предложеният от МС комодор Гагашев е външен за системата човек. За последно бе началник щаб на НАТО в Скопие. Завършил е корабоводене във ВВМУ "Н. Й. Вапцаров”, Военноморската академия "Гречко” в Русия и Военноморския колеж "Ню Порт” в САЩ.

Миналата седмица министърът сравни военното разузнаване с "черна кутия", в която не може да влезе никой, дори и ДАНС. Ангелов обясни, че е предложил за поста външен на разузнаването човек, а бившият началник на службата ген. Пламен Студенков държал вътрешен на службата човек да заеме поста.

По кадрови въпроси военният министър Аню Ангелов и президентът Първанов се разминаха още преди висшите назначения в армията около Гергьовден. Тогава Ангелов отказа да приеме повишаването в длъжност на Николай Николов, съветник на президента по военната сигурност. Впоследствие Първанов обяви, че ще пусне указите и определи скандала като "малко измислен”.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

79 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Ценител
    #82

    Ха-ха-ха

  2. браво
    #81

    че не е болшевишки агент Гоце. Парламентът почти уволни Гоце, но партията за ред и законна справедливост върна Гоце към отговорните резидентски обязанности.

  3. тъжен
    #80

    Не съм фен на президента, но нещо прекалено често започва да се подминава публично и без да ни мига окото правовият ред - конституция, съд... Не бива така в европейска държава!

  4. знаещ
    #79

    Много си прост!

  5. fran
    #78

    Гоце Първанов тъй го извърта,че все другите да са виновни.Опитва се да кадрува през главата на военния министър.Ако бате им Бойко е истински мъж а не мухльо,това няма как да стане!

  6. boby1945
    #77

    ..............

  7. user
    #76

    Съветник на Първанов получил висш секретен достъп, след като му бил отказан за работа в НАТО

  8. Animal Farm
    #75

    порасват му ушите...порасват му крилца... израстват му рогцаОтносно: на ГоциАвтор: kakaПолучено на: 5 Август 2010 15:00не му ли е пораснал носа, или крачката са му се скъсили?

  9. весел
    #74

    не, България е еврейска държава управлявана от Бойко Искариотски и с-ие.

  10. знаещ
    #73

    Гоце е главнокомандващ, т.е шеф на министъра на отбраната. И като си нямаш понятие, не давай мнение.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.