Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Богатите ще трябва да доказват откъде са имотите им

56 коментара
Богатите ще трябва да доказват откъде са имотите им

Богатите българи ще трябва да доказват откъде са имотите и парите, с които са ги придобили. Това стана ясно в понеделник от думите на председателя на вътрешната комисия и зам.-шеф на парламента Анастас Анастасов (ГЕРБ). Те бяха по повод на готвения от управляващите нов законопроект за отнемане на имуществото, придобито по престъпен начин.

По думите на депутата "в момента се работи над един така по-особен закон, който много ще разбуди общественото мнение към октомври, средата или края.“

Изработването на нови текстове, свързани с отнемане в полза на държавата на престъпно имущество, е поредната идея на ГЕРБ да реформира работата на т. нар. комисия "Кушлев“, която иска от съда запори и води дела за конфискуване на такова имущество. Миналия месец председателят на комисията проф. Стоян Кушлев получи от премиера нов 5-годишен мандат.

В понеделник пред бТВ Анастасов даде пример как мнозинството възнамерява да промени закона. "Вижте, в САЩ това е по отношение на техните данъчни закони, когато констатират, че има имущество, което не отговаря на това, което сте получили като доходи, вие трябва да докажете откъде сте го получили това имущество. Ако не можете да докажете, се отнема“.

"Вие ще можете да констатирате какви доходи аз получавам, моето семейство, в частност елементарна проверка – какви жилища, какви автомобили и пр“, допълни той.

Запитан, какво става, ако имотите се водят на близки на проверявания, а не на негово име, Анастасов отговори, че "винаги може да се установи“ те на кого са. "Или в един голям процент - на действителното състояние“, каза той.

По думите му новите законови постановки щели да засегнат и прословутите имоти на лидера на ДПС Ахмед Доган, които в публичното пространство се приписват на него, но не се водят на името му, а на различни фирми или отделни лица.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

56 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Гражданин
    #57

    И какво, нима ще отнемат имуществото на олигарсите?! Та те нещата там отдавна са уредени!

  2. Kiril
    #56

    Ако това направят,ще гласувам за тях до като ги има.

  3. Скандинавец
    #55

    Открихме я най-някрая, макар че и това ще си остане един фишек.Такова законодателство съществува от десетки години в цивилизования свят.Как мислите, че нашите дебеловрати хитреци биха излъгали с елементарните си схеми на офшорки, кухи фирми и пдевдоконсултанти НАП или ДАНС, ако наистина те желаят да не бъдат излъгани?

  4. Сетил се
    #54

    отнася ли

  5. znam
    #53

    Засрами се! Какви идеи?!?

  6. znam
    #52

    Анастасчо, ми нали тези, които правят законите и дърпат конците в държавата и страната - нали те са богатите?! Те трябва да хванат и изобличат себе си! Например Доган, с "хонорара" от 2 милиона, който вероятно е само връхчето на айсберга. Стига популизъм бе, момчета и момичета! Вярно, че народът е прост, ама вече отдавна е досадно...

  7. Сетил се
    #51

    а

  8. Адвокат
    #50

    дава за ползване срещу 1 лев на месец с метиджърския им договор, защото са наемни работници на собствените си офшорни компании. И не плащат нито наеми, нито за храна, нито за пиене, нито за кола, нито за шофьор, нито за нищо..и порлучават заплата от 250 лева на месец..Толкова, само тъпаците имат тук нещо свое и получават големи заплати у нас..но те на се елитът на обществото. Затова ще им вземат на богатите дупката в геврека......Нещастници!

  9. Кушлев
    #49

    Не ми мига окото - всички ще изловя - и Васко Василев, и Прокопиев, и Цветелина, и пловдивския Гергов, и софийския Гергов, и още няколко десетки хиляди партизани и ятаци. Щото съм печен комунист - царист. И едно десетилетие лапах като шеф на Ловно-рибарския съюз(плюс още една дейност по същото време).

  10. Eye
    #48

    Да

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.