Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

България ще доказва, че първа е произвела ракията

44 коментара
България ще доказва, че първа е произвела ракията

България ще се опита да регистрира ракията като национален продукт в Европейския съюз, за което обаче ще трябва да докаже, че в нея се влага предимно винен, а не житен дестилат, както и че именно у нас ракията е била произведена за първи път. Това стана ясно в неделя от изявленията на министъра на земеделието и храните и изпълнителния директор на Агенцията по лозата и виното, които присъстваха на откриването на гроздобера в Харманли.

В момента се работи по промените в Закона за виното - като администрация и като държава имаме амбицията това, което се намира в бутилките, да е вино от грозде, посочи министър Мирослав Найденов. "Когато започнем да правим вино само от грозде, тогава и цената ще бъде по-друга, а когато започнем да правим и ракия от винен дестилат, от грозде - също цената ще друга", заяви той.

Министърът съобщи, че в момента големият процент от ракията не се прави от винен, а от зърнен дестилат, както и някои от вината не се правят от грозде, а от спирт, есенции, оцветители. По думите му поне 25 процента от ракията, която правим, трябва да бъде от винен дестилат, за да успеем да убедим Европейската комисия да я регистрира като национален продукт.  В момента 10 процента от ракията, която се предлага у нас била от винен дестилат, а останалата от - житен, като на етикета пише, че е спиртна напитка.

В случай, че страната успее да регистрира ракията като национален прокут в ЕС, като преференция акцизът върху нея може да падне с 50 процента.

Министърът припомни, че досега като национален продукт в ЕС е регистриран горнооряховският суджук, което отнело години.

Според изпълнителния директор на Агенцията по лозата и виното към земеделското министерство Красимир Коев процедурата за регистрация на българската гроздова ракия като национален продукт ще отнеме една година. Той обясни обаче, че освен качество и автентичност на продукта страната трябва да се пребори и с държави като Македония, Сърбия, Словения и Унгария, които претендират, че ракията също е техен продукт. Целта е обаче да докажем, че страната ни първа е произвела ракията, каза Коев.

Министърът на земеделието констатира, че реколтата от грозде през тази година е по-слаба от миналогодишната и от по-миналогодишната заради атмосферните условия, но е достатъчна да "напълни избите".

Цената на гроздето не е тази, която очакваха производителите и определено е по-ниска от очакваната, отбеляза министърът. По думите му държавата не може да се намеси при определянето на изкупните цени, но може да направи така, че да няма нерегламентиран внос на грозде от трети страни, които да подбиват цените на родните производители. Според Найденов, при условие че има нереализирани количества вино от минали реколти, едва ли би могло да се очаква и да се търси по-висока цена на гроздето.

Министърът смята, че трябва отново да започнем да изнасяме вино на пазарите, които "сме изгубили с лека ръка" - в Русия, в бившите социалистически страни. Той добави, че се правят опити за пробив на японския и на китайския пазар.
подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

44 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Чудомир
    #45

    И ракията ни е от тогава.

  2. Доказателствата
    #44

    Пълни глупотевини! Въпросът следва да се разглежда от нашето правителство с изключителна твърдост, настойчивост и без каквато и да е отстъпчивост! Ако трябва да се приеме закон, че на етикета с цената в магазина да пише Ракия от ЕС. Не може цели региони (и Македония също) да се цоцат с високи акцизи в ярък дисонанс с историческата истина. Това не е патент за нещо, и който е успял - да му ползва правата десетки векове. А иначе - общо взето и ЕС и правителството ни кроят шапка как да събират повече даждия от целокупното население. Алкохолизмът все пак не води до нищо добро.

  3. Лозаровинарски
    #43

    Ами в агенцията по лозата и виното като работят само некадърници, например Светослава Баджакова-началник отдел лоза и вино, това момиченце е виждало грозде само на снимка по простата причина че в Пернишките села от където е то, няма такова, а вино е пило само с гаджетата си по кръчми и на Винарията в Пловдив, затова този сектор ще е в прманентна криза. А на тази агенция кой ли не и беше директор-алкохоличката Аргирова, следствената Горанова и така и така нататък....стискаме палци на министър Найденов да подобри сектора ......

  4. Чарли
    #42

    това просто министърче.

  5. агент Зорге
    #41

    агент Зорге трябва да не допуска фалшиво вино на пазара, но блажени са вярващите, защото най-големи производители на фалшификати са големите производители, а там агента не смее да пипне. Законът и сега е добър, но трябва да се спазва и прилага

  6. Честен коунист
    #40

    Ако ще трябва да доказваме, че ракията е български продукт с ракията от Пещера, спонсори на Гоце и компания, работата е отчаяна....

  7. bg
    #39

    rasbira se rakijata ne e otkrite ot bg.no toschno nascha dom.rakia e balgarska trojanskata rakija e orginal balgarska kakto i kiseloto mljako no malka darjava na krastopat vseki ja ebava i vse ni obeschavat tsche sche pomagat a mutrite se naguschiha s milioni i miliardi kradeza stefan sofianski nevinnen kostov i toi sergei maslarova nevinni abe samo tschesnija balgarin e vinoven tsche im vjarvame na lajite tap naro slaba darjava verno e verno e tsche sa ni schibali turzite rusnazite a sega koi li ni schiba amerikanzite mai a verno li e

  8. Хари Габровски
    #38

    Тя също е ценна напитка. Да не претендираме само за гроздовата, а и за другите ракии.

  9. 666666
    #37

    AMI BALGARINAT OT PANTI VEKA, SI PRAVI RAKIIATA OT GROZDE, I PLODOVE..!!!- 100%. A TOVA 4E VINPROMITE - IA PRAVIAT OT DESTILATI I ESENZII.PROBLEMA SI E NA VINPROMITE....-I ZA BALGARIIA...LAKOMIIA...

  10. 07
    #36

    Пловдивския край.Днес му премерих захарносттаточно 25или никаква захар за да стане винце.После от джибрите ще направя и ракийка домашна сълзица..Не, не съм сархош.Просто ме кефи самият процес.Странно , нали?хе хе хе

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.