След 23 години книгата на Клеър Стърлинг за “българската следа” и у нас

Книгата "Времето на убийците" от американската журналистка Клеър Стърлинг, с която преди 23 години страната ни стана известна по света с "българска следа" в покушението срещу папа Йоан-Павел Втори, излиза и на български език, съобщи в сряда БТА, като се позова на издателство "МаК".

"Времето на убийците" е оценен още на времето от критиката като политически трилър от най-висока класа за "най-мрачните страници от новата история на България, които техните автори желаят завинаги да останат непрочетени".

Когато италианското правосъдие привлече като обвиняеми в заговора за убийството на папата освен Мехмед Али Агджа и трима българи, сред които Сергей Антонов, журналистката първа обяви и започна да излага факти за заместването на българските тайни служби в подготовката на атентата. Тогава комунистическата пропагандна машина обяви Стърлинг за яростен враг на страната ни, за агент на ЦРУ, която клевети и залива света с лъжи за България.

Така 23 години никой от широката общественост в България не научи какво точно е написала Стърлинг. Превод на книгата ѝ вероятно е правен за “тясна употреба” в ЦК на БКП, каквато практика имаше по социалистическо време.

Споделяне

Още от

Какво показва отмяната на карантини за VIP- персони в България?