Ти си това, което четеш

Специалисти препоръчват работодателите да ваксинират служителите си срещу грип

11:54 | 13 октомври 2017 | 1 коментар

Работодателите да имунизират служителите си срещу грип, за да се намалят размерите на евентуалната грипна епидемия, призоваваха специалисти по инфекциозни болести по време на годишната си конференция в Русе. В България по-малко от 30 на сто от хората си поставят противогрипни ваксини, докато в другите европейски страни процентът надхвърля 80.

Грипната ваксина е особено препоръчителна за децата и възрастните над 65 години, защото при тях усложненията вследствие на заболяването може да са много по-сериозни.

Тази есен все още няма регистриран случай на грип в България. Очакваният вирус е Мичиган.
За да се предпазим от него или поне да няма сериозни усложнения, инфекционистите препоръчват всеки българин, който няма противопоказания, да се ваксинира.

“Работодателят трябва да имат грижата за своите работещи, защото ако ние, в цялата страна нямаме ваксинално покритие 60-70%, няма как да се справим с разпространението на тази инфекция“, каза проф. Татяна Червенякова, председател на Българското дружество по инфекциозни болести.

Специалистите препоръчват и противовирусни препарати при грип, но при условие, че се вземат още при първите симптоми. Както и ако се разболеем, да си почиваме в къщи, а не да ходим на работа и да рискуваме още да усложним заболяването.

Още по темата
Още от България