Ти си това, което четеш

Спецсъдът не успя да даде ход на делото срещу Петър Москов

Една от съдебните заседатели си направи самоотвод от процеса
17:01 | 16 април 2018 | 1 коментар

Специализираният наказателен съд не успя да даде ход на делото срещу бившия здравен министър Петър Москов, заместника му Адам Персенски и трима служители на държавното дружество "Бул Био" ЕООД за ваксините "Пентаксим", "Еувакс Б" и "Тетадиф".

Причина за отлагането на разпоредителното заседание бе, че една от съдебните заседателки се оказа вещо лице по административни дела между "Бул Био" и Агенция "Митници" и си направи самоотвод от процеса.

Освен това призованото като потърпевш от сделките за ваксините финансово министерство бе изпратило писмо, в което посочваше, че няма никакви претенции към подсъдимите, тъй като ощетено е било Министерството на здравеопазването (МЗ), защото е самостоятелен разпоредител на бюджетни средства.

Наред с това защитата на Москов и Персенски поискаха допълнително време, за да се запознаят с всички материали по делото. Така, спецсъдът отложи делото за 18 юни, когато ще направи нов опит да му даде ход.

Москов отговаря пред съда за това, че на 9 юли 2015 г. приел като дарение от турското здравно ведомство 100 хил. дози ваксина за деца "Пентаксим" и 100 хил. дози ваксина за Хепатит Б – "Еувакс Б". Те обаче не били разрешени за употреба у нас. Така, според прокуратурата, Москов ощетил бюджета с над 325 000 лв.

Второто обвинение срещу Петър Москов е за това, че на 27 ноември 2015 г. улеснил сключване на неизгодна сделка с "Бул Био НЦЗПБ" ЕООД за дарение на 5 000 000 дози ваксини "БЦЖ". От това са произтекли значителни вреди за "Бул Био" в размер на над 427 000 лв. с ДДС.

"Това беше единственият възможен път, който да защити здравния интерес и да има на разположение ваксини за имунизационния календар. От друга страна това се оказа и изгодно от финансова гледна точка за държавата решение. Цялата тази гадост, която българските родители на малки деца бяха принудени да изслушат и вероятно да изживеят, сега вече и от поддръжниците ѝ престава да бъде разказ. Сега вече разказът е затова дали държавата е ощетена с нещо. Ощетяването изглежда като това, че Министерството на здравеопазването е внесло ДДС в републиканския бюджет", коментира Петър Москов пред медиите в понеделник.
 

Още от България