Ти си това, което четеш

Старт на учебната година от 1 септември би спестил 20 млн. лв.

15:40 | 26 април 2011 | 14 коментара

Училищата биха спестили между 15 и 20 млн. лева от делегираните си бюджети, ако учебната година започва на 1 септември. Това прогнозира председателят на сдружението "Професионален форум за образованието" Юрий Анджекарски във вторник.

Той обясни, че една отоплителна седмица за всички около 3000 училища в страната струва между 4 и 5 млн. лева. “Тези 15-20 милиона лева биха се спестили, ако учебната година започва на 1 септември и се оптимизира графикът на ваканциите - да има и кратка ваканция през ноември“, посочи Анджекарски.

От сдружението припомниха, че са е изпратили до Министерството на образованието, младежта и науката предложение за нов модел на ритмично редуване на периоди на учене и почивка през учебната година. Министерството все още умува с работни групи кога да започва учебната година, но стартът на учебната 2011/2012 година остава на 15-ти септември.

На последното заседание на кабинета миналата сряда министърът на образованието Сергей Игнатов отнесе мъмрене от премиера Бойко Борисов заради това, че във вестниците се появяват различни заглавия за началото на учебната година, което обърквало родителите.

“Европейска традиция е да се започва училище на 1 септември и само във Франция началото на учебната година е на 7 септември. В Германия и в скандинавските страни училището започва още през август, а спортните училища у нас и сега учат от 1 септември.“, коментира Анджекарски.  

Още от България