Ти си това, което четеш

Столичният кмет се споразумя съмнително със строителни предприемачи

Подписаното от столичния кмет Бойко Борисов споразумение с две строителни организации, с което те получават думата по най-важните въпроси на града, е нищожно, съобщи в петък общинският съветник от ДСБ Ивайло Йонков. В документа са разписани направленията, в които ще работи Столична община, представлявана от главния архитект Петър Диков, заедно с Българската предприемаческа камара в строителството, оглавявана от Николин Гавраилов и Националната асоциация на строителите на жилища начело с Пламен Бенински.

Сред изброените приоритети са регламентиране на отношенията между предприемачите, общината, "Софийска вода", "Топлофикация" и столичното ЕРП. Браншовите организации ще участват в обсъждането на важните за тях документи по планираните инвестиции в инфраструктурата, строителството, бюджета на столицата и почистването. На тези обсъждания се предполага, че представителите на браншовите строителни сдружения ще имат право да изложат своите виждания и съответно да повлияят върху вземането на решение от страна на общината. Начело на общия комитет е главният архитект на София Петър Диков.

Ивайло Йонков коментира, че според разписаните правила в глава 8 на Закона за местното самоуправление, общините естествено имат всички права да си подписват договори за сътрудничество с юридически или физически лица. Но това може да става след одобрение на Общинския съвет. В правилника за работа на последния Столичен общински съвет (СОС), приет на 28 февруари т.г. е регламентирано, че СОС приема правила за междуобщинско сътрудничество по предложение на постоянната комисия по европейски въпроси и връзки с гражданското общество. Такива правила обаче все още не са изработени.

Останалите браншови сдружения в строителството не реагираха еднозначно на подписаното преди три дни с конкурентните им организации споразумение. Националната строителна федерация се обяви срещу подобно съглашение, а Камарата на строителите в България заяви, че го приветсва. "Ние нямаме нищо против срещу подписаното споразумение", коментира за Mediapool изпълнителният директор на камарата на строителите Иван Бойков. Той шеговито уточни, че не ревнуват колегите си и ако кметът Борисов ги покани, те също ще се присъединят.

Конкретният повод за споразумението е иск, с който Българската предприемаческа камара в строителството и Националната асоциация на строителите на жилища атакуваха в съда увеличението на общинските такси за строителни разрешителни от началото на 2007 г. Тогава кметството вдигна стойността на разрешителните 16 пъти.

На първа инстанция в Софийския градски съд (СГС), двете браншови организации печелят делото, но на втора инстанция – тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС), печели Столична община. Вместо засегнатата страна да обжалва на последна инстанция – петчленен състав на ВАС, който да се произнесе окончателно, двете страни са решили да се споразумеят извънсъдебно.

Градският съд се произнесе в полза на двата браншови съюза, защото според магистратите не е редно таксата да надхвърля разходите като материали и заплати за издаването им. Столична община обаче успя да докаже на втора инстанция, че освен материали и заплати, всяко ново строително разрешително създава допълнително разходи по прокарване на инфраструктура до новите сгради.

Експерти от строителния бранш коментираха, че проблемът не е в подписаното извънсъдебно споразумение по конкретното дело, а че в последвалото споразумение за сътрудничество се третират въпроси, засягащи всички строители, които работят на територията на столицата.

Още от България

Трябва ли правителството да разреши строителството на втора "кабинка" в Банско?