Ти си това, което четеш

ТЕЦ “Брикел“ със сероочистка “самоделка“, затварят я

14:49 | 29 март 2011 | 15 коментара
В напреднал етап е строежът на сероочистваща инсталация в ТЕЦ "Брикел", такива ще се изградят и в ТЕЦ “Марица 3“ и в ТЕЦ "Бобовдол", заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков във вторник на конференция за стратегическа инфраструктура.

И трите централи на бизнесмена Христо Ковачки, който е подсъдим за укриване на данъци, не отговарят на екологичните изисквания на ЕС, но миналата есен ТЕЦ “Брикел“ трябваше да бъде затворена заради изчерпването на разрешените й часове работа без сероочистки. Това породи протести на работещите там, предприятието бе оставено да работи само с два от шестте си котли, тъй като се оказа, че населението на Гълъбово няма алтернативно отопление.

“От февруари "Брикел" разполага с временна сероочистваща инсталация, заимствана от ТЕЦ "Сливен". Тя обаче не покрива екоизискванията“, обясни по-късно пред журналисти министърът на околната среда и водите Нона Караджова. "Тази инсталация е самоделка, а и "Брикел" няма комплексно разрешително за работа", коментира та и допълни, че през април, когато приключва отоплителният сезон и изтича дадената от ведомството й отсрочка на централата, тя ще бъде затворена.

Пускът й е възможен, само ако се изгради сероочистка, чийто проект се оценява на близо 40 млн. евро, за които в края на миналата година от Първа инвестиционна банка съобщиха, че са ги осигурили като кредит.

Още по темата
Още от България

Чие изказване описва най-добре показния арест на кметицата на "Младост"?