Ти си това, което четеш

Тръмп е "Личност на годината" на списание "Тайм"

17:24 | 07 декември 2016 | 4 коментара

Доналд Тръмп е избран за "Личност на годината" на "Тайм". Изборът се прави от редакцията на американското списание за 90-ти път.

"Това е голяма чест и означава много за мен", коментира 45-тият американски президент в телефонно интервю за Ен Би Си.

"Кога друг път сме били свидетели как една единствена личност не зачита никакви очаквания, руши правилата и нарушава нормите, побеждава не една, а две политически партии по пътя към победата в избори, в които влиза с шансове 100 към 1", коментира главният редактор на списанието Нанси Гибс.

Тя обясни, че титлата се дава на личност, която е оказала огромно влияние върху събитията независимо дали за добро или за лошо.

На корицата на списанието днес се чете "Доналд Тръмп: президент на Разединените американски щати" на фона на снимка на новоизбрания президент в частната му резиденция в "Тръмп тауър".

По този повод Тръмп заяви, че не той е разединил САЩ. "Ние смятаме да ги обединим отново и да имаме страна, която е напълно излекувана", каза Тръмп.

"Трудно е да се измери сътресението, което той предизвика. Този имотен барон и собственик на казина, превърнал се в риалити телевизионна звезда и провокатор, не е прекарал и ден на изборен пост, никога не е служил на никого другиго освен на себе си. Сега той съзерцава димящите руини на огромната сграда, която някога приютяваше партии, коментатори, донори, социолози - всички онези, които не прозряха идването му или не го възприемаха насериозно. Върху този краен резултат Тръмп ще управлява за добро или лошо", пише в редакционната си статия "Тайм".

Изданието описва диаметрално противоположния начин, по който привърженици и критици оценяват Тръмп, това, което постигна, както и това, за което вдъхновява хората. "Тайм" нарича революция случилото се и я определя като типично американска с елементи на популисткото минало, включително и на Джо Маккарти.

В момента на изборите 60% от американците го смятаха негоден за президент, но почти половината го определяха като по-способния от Клинтън да предизвика промяна. Във втората група той събра 69% от гласовете, но това е и първото му изпитание - през 2017 г. той ще трябва да изпълнява обещания и да опровергава очаквания, които се възлагаха на него.

Както на президентските избори, така и в класацията на "Тайм" основният противник на Тръмп Хилари Клинтън зае второ място.

На трето са поставени "Хакерите", които са "нова държавно финансирана киберзаплаха за сигурността и които се опитаха да повлияят на американските избори и да ги делегитимират", заяви главният редактор на списанието Нанси Гибс.

В селекцията на изданието бяха още руският президент Владимир Путин, турският му колега Реджеп Тайип Ердоган, учените, експериментиращи с подмяна на предизвикващи заболявания части от човешката ДНК, и Бионсе.

В понеделник бяха съобщени резултатите от гласуването на читателите на списанието за "Личност на годината", които бяха предпочели индийския премиер Нарендра Моди.

Още по темата
Още от Общество

Трябва ли управителят на НЗОК да подаде оставка?