Ти си това, което четеш

Тръмп ще бъде изправен пред растящ риск от международни конфликти

13:18 | 10 януари 2017 | 3 коментара

Правителството на избрания за президент на САЩ Доналд Тръмп ще се изправи пред растящ риск от международни конфликти и небивало след Втората световна война отстъпление от демократичните ценности, предупреди американското разузнаване в доклад, цитиран от Франс прес.

Докладът с апокалиптично звучене бе оповестен три дни след друг доклад на разузнавателната общност, в който руският президент Владимир Путин бе обвинен, че е разпоредил кампания за въздействие над резултата от президентските избори в САЩ.

Събитията в икономиката и политиката, технологичните промени и относителната загуба на американско водачество дават основание да се очаква мрачно и трудно бъдеще, се посочва в доклада на Националния съвет за разузнаване, озаглавен "Глобални тенденции: парадоксът на прогреса".

"В следващите пет години ще се появят напрежения във и между страните. За добро или за лошо, очертаващият се глобален пейзаж тласка към нейния край ерата на американското господство след Студената война", отбелязват авторите.

Националният съвет за разузнаване - изследователска група, подчинена на Службата на директора на националното разузнаване, която съгласува дейността на 17 разузнавателни агенции, публикува такъв доклад на всеки четири години, колкото е президентският мандат.

Тази година докладът описва почти апокалиптично предизвикателствата, пред които ще се изправи бъдещото правителство: екстремни разлики в доходите, демографски сътресения, въздействие на затоплянето на климата, разрастване на конфликтите.

"Ще бъде много по-трудно да се поддържа международно сътрудничество и да се управлява така, както очаква обществото", посочват авторите.

Според тях над модела на либерализма, преобладаващ в западния свят, е надвиснала заплахата на популизма - ляв или десен. "Народите ще искат от правителствата си да им гарантират сигурност и просперитет, но стагнацията на доходите, поляризацията и множеството нови предизвикателства ще издигат пречки", се посочва в доклада, цитиран от АФП.

Още от Свят