Третото поред поевтиняване на тока взриви сектора

Дори гражданските организации признаха, че ефектът за потребителите ще е нищожен, а за компаниите пагубен

Третото поред поевтиняване на тока взриви сектора

Намерението на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) да намали за трети пореден път в рамките на десет месеца цената на електроенергията от 1 януари 2014 г., след като през февруари и август токът бе поевтинен с по пет процента, взриви сектора.

 

Почти всички компании в сектора изразиха в петък на открито заседание на ДКЕВР несъгласието си с това нощната тарифа на тока да се намали с 10 процента, а дневната с 1 – 1.5 на сто. Това трябва да стане за сметка на орязаните технологични загуби на мрежовите оператори ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-Про", на топлофикациите и намаляването наполовина на таксата за пренос на държавния "Електроенергиен системен оператор" (ЕСО). Дружеството само преди десетина дни получи разрешение да се отдели от "Националната електрическа компания" (НЕК), а тя е единствената, за която планираното поевтиняване за бита и малкия бизнес ще има положителен ефект, тъй като цената, на която тя продава тока на електроразпределителните предприятия (ЕРП) се повишава.

 

Крайното отражение за сметките на домакинствата при запазване на структурата на потребление ще е около 1-1.5 на сто намаление, което дори гражданските организации, присъстващи на дискусията, отчетоха като нищожен ефект, който обаче ще пагубен за компаниите в електроенергийния отрасъл. И фирми, и синдикати, и организации в коледния дух пожелаха на комисията мъдрост при вземане на крайното решение каква да е цената на тока от началото на следващата година.

 

То ще бъде взето на закрито заседание в последния работен ден за 2013 г. – 30 декември, като председателят на комисията Боян Боев обеща да бъдат разгледани и взети предвид всички възражения.

 

Илюзорна реалност и прехвърляне на финансовата дупка

 

И трите ЕРП-та изразиха недоволството си от това, че за трети пореден път ДКЕВР намалява технологичните им загуби при преноса на енергия и кражби. От 15 на сто в началото на годината, от следващата те трябва да станат 8%. Дори от Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) се зачудиха каква технологична революция е станала в дружествата, та това да е възможно за по-малко от година при одобрения размер на инвестициите за тримата доставчици на ток.

 

Цитирайки думи на Алберт Айнщайн, че реалността е илюзия, мениджърът на ЕВН Йорг Золфелнер посочи, че намерението на ДКЕВР за сваляне на цената на тока не води до балансиране на сектора, а до стабилизиране на определени компании, визирайки НЕК, за сметка на едни и същи участници на пазара, имайки ЕРП-ата. Решението на ДКЕВР реалността ли отразява или е илюзия, попита Золфелнер. Той също така коментира, че от години ДКЕВР прехвърля финансовата дупка в сектора между различните компании.

 

Той изрази съжаление, че в предложението за намаляване на цената на тока липсва становището на Федерацията на техническите съюзи на енергетиците, което се цитира от регулатора като отправна точка за свиване на техническите загуби на ЕРП-ата. Управителят на "Енерго-Про" Стефан Абаджиев пък коментира, че доколкото той е запознат с цитирания анализ, в него не се дава препоръка за намаляване на тези загуби, а се коментира, че в развитите европейски държави този процент е 8-9 на сто, но за да се постигне са необходими дългогодишни мерки за модернизиране на мрежата, което става с огромни инвестиции.

 

"Ефектът за мрежите ще е отрицателен, тъй като ще се намали финансовият поток на дружествата за поддръжката им. Ощетен ще е крайният потребител", посочи Абаджиев.

 

Золфернер попита ДКЕВР как е било изготвено това становище, колко е струвало и има ли проведена обществена поръчка за него. Той се поинтересува също дали комисията ще се съобрази с друго външно експертно становище за технологичните загуби на мрежовите оператори. В отговор Боев обяви, че в началото на 2014 г. комисията започва да извършва инвестиционно-технически одит на трите ЕРП, след който ще се направи анализ за цените, те ще бъдат дискутирани публично и становищата ще се вземат предвид за цените през юли. Абаджиев го попита дали, ако одитът покаже, че цените на тока не покриват разходите на дружествата, ДКЕВР ще отрази това в следващите тарифи, и изрази съмнение относно капацитета на експертите в комисията за извършат такава проверка. В крайна сметка той не получи отговор.

 

Зорница Генова, мениджър регулации в ЧЕЗ, пък посочи, че отново цените на тока не отразяват разходите, които трите ЕРП-та трябва да започнат да правят от началото на 2014 г. за балансиране на енергийния пазар. При ЧЕЗ става дума за 30 млн. лв., при "Енерго-Про" – за 36 млн. лв., а също така предупреди, че поредна промяна във фактурите на бита ще доведе до ново неразбирателство на сметките и напрежение сред потребителите.

 

При топлоцентралите грешни сметки за въглища и парникови емисии

 

За да се постигне намалението на крайната цена на тока са свалени цените и на топлофикационните дружества, на заводски централи и на въглищни електроцентрали. Дългосрочните договори с американските ТЕЦ "Марица Изток" 1 и 3 обаче не се пипат, което накара граждански организации да призоват ДКЕВР да потърси съдействието на Европейската комисия за преразглеждането или отмяната на контрактите, които значително утежняват цената на тока.

 

На обсъждането не присъстваше представител на АЕЦ "Козлодуй", чиито цени също са леко подрязани, а от ТЕЦ-Варна заявиха, че регулаторът им намалява тарифата като административно сваля цената на въглищата, без да отчете складовите наличности и вземайки за база борсови цени, които нямат нищо общо с доставките на българските топлоцентрали.

 

Председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества в България Валентин Терзийски пък попита регулатора как една високотехнологична когенерация, чиито технологични загуби са нищожни по параметри на оборудването, може да ги намали допълнително. Той също така обърна внимание, че през първото тримесечие въглищните централи трябва да се отчитат за изхвърлените парникови газове и да купуват емисии за това, а такива разходи не са им признати от комисията и борсовите цени на тези квоти се очаква да започнат да нарастват от началото на 2014 г.

 

Загриженост заради хората или заради тежката политическа година

 

Формално е това предложение за промяна на цената на електроенергия, което се обсъжда в предпоследния работен ден на годината, и решение, което се очаква да се вземе в последния работен ден, коментира представителят на КНСБ Божидар Митев. Той попита ДКЕВР за кого е по-загрижена – за гражданите, или за тежката политическа година, която предстои за управляващите. При сегашния задълбочен дефицит в енергетиката това намаление ще се върне със страшна сила към потребителите по-късно, посочи той. Според него отражението върху сметките на хората ще е нищожно. Според изчисленията на ЕВН сметките ще намалеят с около 1-1.5 на сто, ако хората не променят структурата на потреблението си. Предпоставки за това обаче няма, тъй като заедно със свалянето на нощната тарифа с 10 процента се намалява и дневната и потребителите нямат никакви стимули да променят консумацията си, коментира Божидар Митев.

 

Той призова да се спре този абсурд с цените и електроинженерите в ДКЕВР "да не се поддават на политически влияния и да си сядат на дипломите". Според него е особено притеснително намалението на таксата за пренос на ЕСО с 57 процента от 1 януари, за да може да нарасне износът на електроенергия. Това ще намали приходите на държавния преносен оператор и определените му от ДКЕВР разходи няма да стигнат за поддръжка на мрежата и за заплати на техниците, което създава опасни предпоставки. Как ще се застрахова мрежата, как ще се поддържат тези тежки далекопроводи, попита Митев. Според него, след като ЕСО не е финансово обезпечен, няма да получи нотификация от Европейската комисия като преносен оператор. Той дори заподозря управляващите, че нарочно се подготвя трансформирането на ЕСО от държавна в частна компания.

 

Вие сте в нарушение на закона за енергетиката, който изисква цените на тока да отразяват реалните разходи на всички участници в отрасъла, обърна си синдикалистът към комисарите.

 

Присъстващите на обсъждането граждански организации упрекнаха ДКЕВР, че не е предложила решението си за сваляне на цената за предварителна дискусия в консултативния съвет към регулатора. Георги Христов от ДНЕС обяви това решение за временно и призова за широк дебат и извършването на "дълбок одит" в енергетиката. Комисията бе разкритикувана, че работи с "административно-командни подходи", които водят до тежки нарушения в енергийната система. Неправителствените организации обърнаха внимание и на това, че в енергетиката име прекалено много непозволена държавна помощ, която допълнително утежнява положението и пречи за нормалното развитие на отрасъла и пазара.

 

"Не гледайте само паницата на потребителя, тя отдавна тропа, направете сериозен анализ на техническото състояние на сектора, за да откриете правилният подход", призова представител на консултативния съвет към регулатора.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво показва отмяната на карантини за VIP- персони в България?