Цената на тока стигна до Цацаров

Работодатели внесоха сигнали срещу ВЕИ, американските ТЕЦ и КЕВР

С торба документи пристигнаха представителите на работодателите при главния прокурор, сн. БГНЕС

Кампанията на работодателските организации срещу т.нар. американски електроцентрали, ВЕИ-инвеститори и председателя на КЕВР Иван Иванов продължи с обещаните от тях сигнали до прокуратурата. Те бяха връчени лично на главния прокурор Сотир Цацаров от шефовете на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Кирил Домусчиев, Българската стопанска камара (БСК) Божидар Данев, Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев и Българската търговско-промишлена палата (БТПП) Цветан Симеонов (БТПП).

Цацаров ги уверил, че трите сигнала за нередности в енергетиката ще бъдат внесени в сформираната по нареждане на премиера Бойко Борисов работна група с представители на прокуратурата, ДАНС и Министерството на енергетиката за разследване на потенциалните закононарушения в системата на енергетиката.

Главният прокурор поел ангажимент в началото на ноември да информира бизнес организациите за резултатите от проверката.

Сигналите на работодателите до прокуратурата са част от организираните им действия, съвместно със синдикатите и частично с правителството, за намаляване цената на тока. След протестните им действия в края на юни, те бяха планирали и стачка през септември, но решиха да я отложат, след като държавата прие част от исканията им, като например да назначи техни представители в бордовете на държавни енергийни дружества.

Пак ултиматум за по-евтин ток или протест

След срещата с Цацаров индустриалците заявиха, че ако цената на тока за бизнеса не бъде намалена до 1 ноември, ще има протести.

Единият сигнал съдържа данни за нарушения, свързани с работата на фотоволтаични централи през нощта и за изкупуване на електрическа енергия от централи преди въвеждането им в експлоатация.

Информацията, че слънчеви централи са отчитали часове на работа, които надхвърлят часовете в месеца, в които може да се произвежда ток от слънце, бе изнесена още миналата година в парламента. По-късно се оказа, че данните са вадени от справки, които не са за едномесечен период, а по-дълъг. Това потвърди наскоро и председателят на парламентарната енергийна комисия Делян Добрев.

Бизнесът иска проучване на реалните собственици на ВЕИ

Сега бизнесът иска и да се проучи крайната собственост на търговски дружества, експлоатиращи ВЕИ-централи, дали тя е свързана с длъжностни лица, в чиито правомощия влиза вземането на решения относно възобновяемите енергийни източници при явен конфликт на интереси. Излагат се и данни за действия и бездействия на държавни регулаторни органи, които не се упражнили достатъчен контрол и не са реализира административно-наказателна отговорност срещу нарушителите.

Най-пространно бе обяснен пред журналистите сред срещата сигналът за построяването на изцяло новата ТЕЦ "Ей И Ес Гълъбово" на мястото на старата ТЕЦ "Марица Изток 1“ и модернизацията на ТЕЦ "Марица изток 3“. Първата бе изградена с над 2 млрд. лв.. от американската "Ей И Ес", във втората италианската "Енел" вложи също около милиард лева за модернизацията ѝ, а после я продаде на американската "КонтурГлобал", която в момента държи 63 на сто от мощността, а останалите са на НЕК.

Двете американски централи са любима "дъвка" на политиците, а напоследък и на КРИБ, независимо, че са техни членове. Неведнъж обект на парламентарен контрол са били и дългосрочните договори за изкупуване на техния ток, които са сключени преди влизането на България в ЕС и без тях финансовите институции отказваха да предоставят кредити за построяването на едната и модернизацията на другата централа. В противен случай те трябваше да спрат работа, защото не отговарят на европейските екоизисквания.

Освен това вече прокуратурата ги проверява в началото на 2013 г., когато тогавашният енергиен министър Делян Добрев в последния ден на тогавашното правителство на ГЕРБ поиска проверка на подписани от НЕК през 2002 г. договори за особени залози на бъдещите ѝ плащания по дългосрочните договори, които са послужили за гаранции по заемите за двете централи.

Домусчиев обяви за нарушение промяната на финансовите и техническите параметри

Сега Кирил Домусчиев заяви, че договорите за двете централи са били многократно анексирани в ущърб на държавата и сега потребителите плащат над 330-340 млн. лв. годишно над пазарната цена за тока от двете централи. По думите му, изборът на инвеститорите в двете мощности е станал при абсолютно непрозрачни процедури и участие на офшорни дружества с неизвестна собственост на капитала. Според него даването на лицензия за строежа на новата централа на мястото на ТЕЦ "Марица Изток 1" е станало в нарушения, тъй като не са били предоставени доказателства за осигурено финансиране.

Домусчиев се възмути, че първоначално договорената цена от 1.050 млрд. евро е била увеличена с с 300 млн. евро - "пак ги плащаме всички ние, нали знаете, че тази цена трябва да им се изплати". Той посочи още, че мощността от две турбини по 300 мегавата е станала две по 200МВ и пускането в експлоатация на новата ТЕЦ се е забавило. Според него на тази основа основа договорът с "Ей И Ес" може да бъде "предоговорен и прекратен".

"Самите инвестиции първоначално са били договаряни да бъдат "построй, оперирай, прехвърли“, което значи, че държавата е трябвало да стане собственик на тези централи след определен период от време. Странно защо договорите се анексират и стават "построй, оперирай и притежавай“", посочва още председателят на КРИБ.

Той определи като скрита приватизация създаването на смесено дружество между НЕК и "Енел" за модернизацията на ТЕЦ "Марица Изток 3" и заяви, че предвидената първоначално инвестиция е надута от 470 млн. евро на 700 млн. евро. Домусчиев посочи, че и тази мощност е забавена и изрази съмнение за качеството на модернизацията.

Ще бъде задействана и административната прокуратура

"Това се теми, които са през годините в тези дебели папки, които сме представили и които ще са обект на вниманието на прокуратурата. С главния прокурор се разбрахме, че ще бъде сезирана и административната прокуратура, за да може тя, констатирайки нарушения, да търси варианти за прекратяване или за някакви други действия, които биха довели до съответните промени в полза на държавата" каза председателят на КРИБ.

Домусчиев заяви, че двете централи трябва да излязат на свободния пазар, "нямаме намерение да плащаме тези 330 милиона, които плащаме в момента и които ни ги сложиха на нас". Според него "това са политически грешки, тук става дума категорично за корупция". "Със сигурност държавната НЕК през годините не си е защитавала интересите. Ние ще държим до последно тези договори да бъдат прекратени и тези централи да работят както всички останали централи, както всички нас, които сме в бизнеса, да продават на свободния пазар продукта си", заяви той.

Васил Велев пък коментира, че при формирането на апортната вноска на НЕК в смесеното дружество за "Марица Изток 3" тя е оценена само на 67 млн. долара, при положение че реалната е била 400 млн. долара.

"Предвид обстоятелството, че първоначалните инвеститори са американски компании, които са подчинени на американското законодателство, бизнес организациите искат предлагат на Прокуратурата на РБ да сезира компетентните американски власти по реда на щатския Закон за чуждестранните корупционни практики", смятат още четирите организации.

КЕВР сменила тайно документ с количествата ток за купуване от слънчеви централи

С третия сигнал работодателите атакуват Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), която била подменила на сайта си публикуван вече документ с решение от юли 2015 г., засягащо слънчевите централи и в новия вариант на текста вече имало множество различия в частта за утвърждаване на нетното специфично производство на ел.енергия от фотоволтаични електрически централи (ФЕЦ). "Вторият вариант на файла е изцяло в полза и облагодетелства производителите на електрическа енергия от фотоволтачини централи, тъй като чрез нея се определят по-големи количества електрическа енергия от ФЕЦ за изкупуване по преференциални цени", посочват индустриалците.

Те са представили пред Цацаров и позициите си, че съществуват множество резерви за намаляване на цената на тока, ако бъдат прекратени нарушенията в системата, за които има достатъчно данни.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво показва отмяната на карантини за VIP- персони в България?