Ти си това, което четеш

Циклонът Гита опустоши тихоокеанската островна държава Тонга

14:19 | 13 февруари 2018 | 0 коментара

Малката островна държава Тонга в Тихия океан бе опустошена от тропическия циклон Гита, връхлетял миналата нощ, предадоха ДПА и Асошиейтед прес.
 

Според новозеландското радио, циклонът е бил от 4-а категория по сила, като поривите на вятъра в епицентъра му са достигали скорост от 54 метра в секунда, или над 200 км/ч. Около 70 на сто от домовете и постройките в Нуку'Алофа - столицата на кралство Тонга, са напълно или частично разрушени. На повечето места по островите няма ток. Повалени са много дървета и електрически стълбове.
 

Тонга се състои от около 170 острова, разпръснати на десетки и стотици километри един от друг в югозападната част на Тихия океан, с обща площ от около 750 кв.км и с население от 107 хиляди души. над 70 на сто от населението живее на главния остров Тонгатапу, който е и най-много пострадал от стихията.
 

За жертви и сериозно пострадали засега не се съобщава, но десетки хора са потърсили медицинска помощ. Много нисколежащи части на островите са залети от вода, като в същото време страната изпитва остър недостиг на питейна вода.
 

Циклонът продължава да се усилва, движи се на запад и се очаква тази нощ да удари южните острови на архипелага Фиджи, като избегне столицата Сува и големите градове там, разположени по северните острови.
 

Още от Свят

Чие изказване описва най-добре показния арест на кметицата на "Младост"?