Ти си това, което четеш

Узбекските спецслужби вероятно са заснели бракониерския лов на Първанов

18:21 | 07 декември 2008 | 60 коментара
Узбекските спецслужби са участвали в организацията на ловния поход на президента Георги Първанов, който по време на официалната си визита в Узбекистан през ноември е ходил в резерват, където застрелял планински козел, защитен от Червената книга на застрашените животински видове.

Това казва пред Kafene.info журналистът и анализатор Сергей Ежков, който пръв съобщи за лова на Първанов. Възможно е узбекските спецслужби да са направили снимки, които някой ден да бъдат показани.

За бракониерската проява на българския президент, която може да предизвика прокурорска проверка и затвор, тъй като деянието е подсъдно и по българските, и по узбекските закони, по-рано тази седмицата съобщи руската агенция Фергана.ру.

Kafene.info откри съобщения за подготовката на лова на Първанов от узбекските власти в сайта uzmetronom.ru, който принадлежи на независимия журналист Сергей Ежков от Ташкент.

Още на 4 ноември той пръв съобщава, че българският президент ще ловува планински козел.

"Това, естествено, беше тайна в Узбекистан, нали разбирате, официалните лица няма да ви го покажат този козел. Информацията беше регистрирана най-напред сред администрацията на президента, след това беше включена администрацията на областта Самарканд, както и специалните служби за осигуряване на безопасността. Ако г-н Първанов е разчитал, че в затворена страна като Узбекистан такава информация няма шансове да изтече в пресата, мисля, че е сгрешил. Чиновниците обсъждат помежду си тези неща и "което се знае от двама се знае и от свинята", както са казали още римляните", казва журналистът.

Той посочва, че Георги Първанов е изявил желание да отстреля защитения планински козел и това е било "най-обсъжданата тема" в администрацията на узбекския президент.

Според него инициативата за лова е по-скоро на узбекската страна. "Нашите информатори съобщиха, че оръжейният арсенал на Георги Първанов е пристигнал в Узбекистан по-рано от българския президент. Разбира се, че тази доставка е по инициатива на българската страна", казва журналистът.

По думите му "ловът е минал под патронажа на узбекските специални служби, но е напълно възможно рано или късно някой да покаже такива фотографии."

В отговор на съобщенията за лова, от прессекретариата на Първанов казаха само, че по време на визитата си в Узбекистан той е следвал предложената от домакина му програма и че през цялото време е бил придружаван от министър-председателя на Узбекистан.

На въпрос има ли информация дали премиерът е придружавал българския държавен глава по време на лова, Ежков казва:"Премиерът на Узбекистан съпровожда Георги Първанов в Самарканд. Но тук има една тънкост: официалната визита завърши на 7 ноември, а по наши сведения българският президент е бил в Узбекистан още два дни. Това е било и времето, определено за лова. Премиерът се върна в Ташкент на 7-ми вечерта."

Тук думите на Ежков се разминават с информацията на сайта Фергана.ру, който съобщи, че ловът е започнал в ранното утро на 7 ноември – ден, в който по протокол президентът Първанов е трябвало да бъде в Самарканд и да присъства на подписването на протокол за установяване на приятелски отношения между този град и Пловдив.

Kafene.info уточнява, че Сергей Ежков е дългогодишен завеждащ на правния отдел на вестник "Правда Востока". Цитиран е като критик на узбекските власти от руската и узбекската редакция на ББС.

В началото на 2006 г. Ежков създава интернет сайта uzmetronom.ru, който бързо става популярен заради оперативността, осведомеността и ироничния стил на писане. Сайтът се смята за един от "най-вредните" в Узбекистан и е блокиран от узбекските интернет провайдери. В същото време, редакцията се намира в Ташкент, което поражда съмнения, че авторът се ползва с протекции и финансиране от страна на властта.

Още по темата
Още от България