Ти си това, което четеш

Вътрешният министър на Словакия подаде оставка, вместо да уволни шефа на полицията

19:05 | 16 април 2018 | 0 коментара

Томаш Друкер

Словашкият вътрешен министър Томаш Друкер каза, че подава оставка след само три седмици на поста заради масовите протести с искания да уволни шефа на полицията, предаде Ройтерс в понеделник.
 

В цялата страна продължават протестите, започнали след убийството през февруари на младия разследващ журналист Ян Куциак, който се фокусираше върху корупцията в политическите и бизнес средите.
 

Демонстрациите - най-мощните в Словакия от десетилетия, вече доведоха до оставката на дългогодишния премиер Роберт Фицо и на бившия вътрешен министър и негов приближен Роберт Калиняк.
 

Сега протестиращите настояват и за уволнението на шефа на полицията Тибор Гашпар, но Друкер каза, че не вижда основание за това.
 

"Реших да напусна, защото не мога да успокоя ситуацията, а поляризацията (в обществото) се запазва. Не мисля, че премахването на Гашпар ще я успокои", каза Друкер пред репортери в Братислава.
 

Според протестиращите отстраняването на Гашпар ще бъде гаранция, че убийството на Куцияк ще бъде разследвано щателно. Някои от репортажите на Куцияк разнищваха сделките между правителството и най-голямата частна словашка охранителна фирма, чийто собственик е свързан с Гашпар. Шефът на полицията отрича да е вършил нещо нередно.
 

Президентът Андрей Киска - отдавнашен политически противник на бившия премиер Фицо, каза, че при назначаването на новия кабинет миналия месец се е договорил с Друкер за необходимостта от смяна в ръководството на полицията.

Още от Европа