Ти си това, което четеш
Засега:

Възрастта за пенсиониране се вдига с година за всички категории труд от януари

БСП ще оспорва промените пред Конституционния съд, синдикатите плашат с “още по-мощни протести“
Мартина Бозукова | 09:06 | 25 ноември 2011 | 110 коментара

Увеличението на възрастта за пенсиониране с година от 1 януари 2012 година ще е за всички категории труд. Това предвиждат внесените в петък от депутати на ГЕРБ промени в бюджета на НОИ между първото и второто четене.

 

Досега управляващите бяха обявили само намерението си да повишат с година възрастта за пенсиониране на най-масовата – трета категория труд, но не и на работещите в тежки условия. Според одобрената миналата година пенсионна реформа възрастта за пенсия на работещите в тежки условия трябваше да започне да расте от началото на 2015 година с шест месеца на година, а за всички останали – от 2021 година с шест месеца годишно.

 

Сега внесените от ГЕРБ предложения предвиждат възрастта за пенсиониране да се увеличи от 1 януари 2012 г. с 1 година за всички категории труд, а от 2015 г. да се повишава с по 4 месеца всяка година. Така през 2021 година възрастта за мъжете ще достигне 65 години, а за жените - 63 години.

 

С промените от догодина работещите в трета категория труд ще имат право на пенсия при навършени 61 години за жените вместо сегашните 60 години и 64 години за мъжете, вместо сегашните 63.

 

Сега за първа категория труд условието е да имат поне 10 години стаж в тежки условия и навършени 47 години за жените и 52 години за мъжете. От догодина ще са нужни 48 години за жените и 53 години за мъжете.

 

За втора категория труд сега условието е да имат най-малко 15 години стаж и навършени 52 години за жените и 57 години за мъжете. От догодина ще се изискват 53 години за жените и 58 години за мъжете.

 

Сред предложенията влиза и повишаването на стажа за пенсия на полицаите и военните - от 25 на 27 години от 1 януари.

 

В промените е заложено още минималната пенсия да се увеличи от 136.08 лева на 145 лева от 1 юни следващата година.

 

Записано е също така, че през 2013 година отново ще има осъвременяване на пенсиите по швейцарското правило - с половината от нарастването на осигурителния доход и половината от ръста на инфлацията. През последните две години осъвременяване на пенсиите нямаше и за догодина също не се предвижда.

 

Остава неясно ще спази ли кабинетът обещанието си да вдигне обезщетението за гледане на дете между една и две години от 240 лева на 270 лева.

 

Срокът за внасянето на предложенията беше удължен с два дни и изтича в края на работния ден в петък. Удължаването бе с цел синдикатите и държавата да постигнат някакви договорки, но това не се случи. Опитът за тристранна среща при премиера преди ден пропадна, а насрочените за петък заседания на работни групи при социалния министър Тотю Младенов бяха отложени за понеделник.

 

"Мисля, че правителството, синдикатите и работодателите доста активно водеха диалог в началото на тази година и през миналата година, но в крайна сметка решението и отговорността е на правителството и на Народното събрание", коментира председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова, която е и един от вносителите на промените.

 

Според депутатите от ГЕРБ няма основание поправките да бъдат оспорени пред Конституционния съд (КС). Председателят на социалната комисия в парламента Драгомир Стойнев от БСП обаче заяви, че левицата ще атакува предложението пред Конституционния съд. Преди дни бившият конституционен съдия Георги Марков коментира, че при шоково вдигане на възрастта с година има основания за оспорването на поправките пред КС, защото рязко се променят правилата за пенсиониране. Според Стойнев “нищо не налага увеличаването на възрастта за пенсиониране с година от 2012 година“. “Не може с бакалски сметки да се прави политика“, коментира той.

 

Заради заобикалянето им синдикатите обявиха, че планираният за 30 ноември национален протест "ще бъде още по-мощен". Лидерът на КНСБ Пламен Димитров определи предложението на депутатите от ГЕРБ като “скандално“.

 

Синдикатите ще обсъждат предложенията и последващите си действия през почивните дни, когато КНСБ свиква стачния си комитет.

 

Синдикатите искат оттегляне на предложенията, както и президентско вето върху тях. Президентът Георги Първанов вече намекна през миналата седмица, че може да върне промените за вдигане на пенсионната възраст.

Още по темата
Още от България