Ти си това, което четеш

Висш държавен служител в комитета за честванията на Тодор Живков

16:51 | 31 август 2011 | 53 коментара

Областният управител на София - област Красимир Живков е в Инициативния комитет, който подготвя честването на стогодишнината от рождението на Тодор Живков, съобщи пред "Фокус" директорът на Историческия музей в Правец Татяна Борисова, която също е член на комитета.

Живков бе назначен за областен със заповед на премиера, след като преди това бе кмет на Правец. Живков, както е член на БСП, е близък до "линията" на ГЕРБ и се ползва с доверието на Борисов.

Сред останалите членове на инициативния комитет са лица от политическия и държавен пейзаж отпреди Десети ноември и сегашни активни членове на БСП, носталгично настроени жители на Правец – родния град на Живков, радващ се на внимание на властта и при социализма, и сега.

Сред бившите партийни величия, които ще почетат паметта на Първия, са Георги Йорданов и Григор Стоичков. От семейството на Живков са синът му Владимир Живков и внуците му Евгения Живкова и Тодор Славков. От Правец инициатори са Димитър Найденов, о.р. генерал Бончо Бончев, Христо Василев, бизнесменът Румен Гунински, чиито син бе отвлечен и после освободен.

От БСП и ръководството й присъствието също е внушително - Евгени Узунов, Антон Кутев, д-р Евгени Кандиларов, доц. д-р Искра Баева, Жени Захариева, Даниел Спасов и др.

"Идеята на инициативния комитет беше, че трябва по достойнство да се отбележи годишнината от рождението на Тодор Живков. Той е бил дългогодишен държавен глава на България и като такъв има място в българската история. Този период се е градяло, строеше се и има действително много неща, които са направени, и в крайна сметка на историята е последната дума и на нея се пада да даде точната оценка”, каза директорката на музея в Татяна Борисова.

Рожденият ден на Тодор Живков е 7 септември, за когато са насрочени тържествата.

Още по темата
Още от България

Идеята на премиера до всяка дупка да стои полицай или чиновник е...