Ти си това, което четеш

Вместо траур, президентът Първанов отстрелва лисици

Йордан Велев | 18:01 | 05 март 2008 | 214 коментара

Президентът на България Георги Първанов е участвал в хайка за вълци на 1 март, ден след трагедията във влака София – Кардам, в който изгоряха девет души, съобщи благоевградският вестник “Струма“ в сряда. Хайката е била организирана от служители на Държавното лесничейство в Симитли.

Президентският ловен излет е проводен в района на Куматинските скали над град Симитли. Според “Струма“ за пазената в тайна хайка е била създадена отлична организация от страна на временния шеф на лесничейството в града Борислав Кутузов, известен сред подчинените си като Генерал Кутузов. Първанов не успял да отстреля вълк, защото служителите на лесничейството, които играли ролята на гоначи на хищниците, не разполагали с достатъчно време.

За сметка на това президентът успял да простреля една лисица. Държавният глава се появил пред хотел "ДиМарио" в Симитли в 5.30 часа в събота сутринта. Хотелът бил заварден от гардовете на Националната служба за охрана още от петък вечерта.

По непотвърдена информация на “Струма“, Първанов е бил придружаван от червения депутат Стоян Проданов и шефа на агенция "Митници" Асен Асенов. Репортерите на вестника са били посъветвани от ловците на симитлийската 39-а дружинка и горски, организирали хайката, да не пишат за президентските ловни приключения, защото те били дълбока тайна.

“Няма нищо лошо в това президентът да идва в района, харесал е Куматиница, какво повече“, коментира пред “Струма“ кметът на Симитли Апостолов Апостолов. Негова е идеята на източния край на Куматиница ще бъдат поставени барелефите на президентите на България Желю Желев, Петър Стоянов и Георги Първанов. Така Куматиница трябвало да стане нещо подобно на планината Ръшмор в САЩ, където са изсечени ликовете на американските президенти Джордж Вашингтон, Томас Джеферсън, Теодор Рузвелт и Абрахам Линкълн.

От прессекретариата на държавния глава все още не са излезли с официален коментар на публикацията във вестник “Струма“.

Правителството реши да обяви национален траур в памет на деветте жертви от изгорелия влак деня сряда, 5 март. Под претекст, че не са идентифицирани всички жертви на пожара, президентът и държавното ръководство не отмениха тържествата и коктейлите за националния празник 3 март.

Още по темата
Още от България

Трябва ли правителството да разреши строителството на втора "кабинка" в Банско?