Ти си това, което четеш

Вярно или не?

Добре дошли във FACT CHECK – зоната за проверка на фактите, изобличаване на неистините и дисекция на полуистините, изричани в публичния дебат. Тук ще намерят място публични изказвания и твърдения, които са значими и важни за обществото, попадайки в обхвата на приоритетните теми, отчетени от авторитетни социологически агенции. Най-често това са изказвания и твърдения на представители на трите основни власти плюс медиите, но не само те.

Целта не е да хванем някого в лъжа и да го посочим с пръст, а да подобрим качеството и отговорността на публичния дебат, което означава дезинформацията бъде пресечена при нейния източник. В днешно време политиците рядко си позволяват откровени лъжи; тяхната "специализация" са полуистините, подвеждащите данни и факти, които да ги представят в най-добра светлина. Като издирваме и представяме фактите такива, каквито са, разсейваме димната завеса и даваме възможност на хората сами да си правят изводи.

Mediapool и Студентски клуб "Дебати" към НБУ стартират първата в българското медийно пространство платформа "FACT CHECK" с финансовата подкрепа на Институт "Отворено общество" по "Програма за студентски иновации".

Всяка седмица ще се публикуват анализи и оценки на изказвания на представители на политическия и корпоративния елит в България, подбрани по предварително определени критерии.

Анализите са безпристрастни, основават се на прозрачно извършени проверки, базирани главно на публични източници. В случай, че се докажат допуснати неточности в публикациите, те се коригират и се публикува коригирана версия, в съответствие с методологията на работа.

Публичните фигури, попаднали в платформата, ще бъдат включени в "Рейтинг на отговорното слово" през пролетта на 2017 г.

Mediapool и Клуб "Дебати" приемат предложения от граждани за изказвания, които да бъдат анализирани, на имейл адрес: mediapool@mediapool.bg. Изказванията трябва да отговарят на критериите в метода за селекция и да са направени в периода септември 2016 г. - март 2017 г.

Повече за идеята на проекта - ТУК

Метод за селекция на изказванията, обект на анализ и оценка в платформата "FACT CHECK" - ТУК

Модел на анализ и оценка на публичните изказвания в платформата "FACT CHECK" - ТУК

Кодекс на принципите - ТУК

Час Пик
Фиксинг
26 април 2017
EUR 1.9558
USD 0.0000
CHF 0.0000
GBP 0.0000