Ти си това, което четеш

Юнкер ще приеме полския премиер, Варшава и Будапеща поискаха гласът им да се чува в ЕС

17:12 | 03 януари 2018 | 0 коментара

Жан-Клод Юнкер

Полският премиер Матеуш Моравецки ще бъде приет на 9 януари от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, съобщи в сряда говорител на комисията, цитиран от БТА.
 

Това е добър знак за готовност да продължим разговорите, коментира говорителят. Той уточни, че предложението за среща е било на ЕК и е било прието от полското правителство.
 

На 20 декември ЕК предложи на Съвета на ЕС и на Европейския парламент Полша да бъде лишена от право на глас при обсъждането и приемането на общностните решения заради постоянно неспазване на общностното право.

 

Дни по-късно Европейският парламент подкрепи този подход заради промяната на 13 полски закона, които заплашват върховенството на правото и разделението на властите.
 

В следващите три месеца ЕК може да оттегли предложението си, ако Варшава изпълни списък от мерки. Досега чл. 7 от договора за ЕС никога не е бил прилаган.

 

Също в сряда Унгария и Полша поискаха гласът им да се чува силно при определянето на бъдещето на Европа и повториха, че твърдо отхвърлят системата на мигрантските квоти в ЕС.


"Ние искаме гласът ни да се чува силно, тъй като страните (от Централна Европа) имат визия за бъдещето на Европа", подчерта унгарският министър-председател Виктор Орбан на съвместна пресконференция с гостуващия в столицата Будапеща негов полски колега Матуеш Моравецки.
 

"Миграционната политика на ЕС се провали. Трябва да продължим и занапред да охраняваме границите. Нелегалната миграция трябва да бъде пресечена. Не трябва да приемаме мигранти тук, а да доставяме помощта там, където тя е необходима", подчерта Орбан.
 

Моравецки изрази съгласие с този подход. "Само суверенни държави могат да решават кого да приемат и кого - не", посочи новият полски премиер и добави, че "страните от Централна Европа правят много за успокояване на напрежението по източната граница на ЕС", като приемат мигранти от Украйна.

 

"Ние разбираме европейската солидарност и сме готови да оказваме помощ по места", заяви Моравецки.
 

Унгарският и полският премиер обсъдиха и въпроси от сферата на икономическото сътрудничество и развитието на региона.
 

"Страните от Централна Европа и нейните икономически модели функционират добре. Сега това е най-бързо развиващият се регион в ЕС", посочи Орбан. "За Полша и Унгария, за цяла Централна Европа е важно развиването на инфраструктурните връзки по направление север-юг", каза унгарският премиер и добави, че с полския си колега са обсъдили и обединяването на енергийната инфраструктура.
 

Миналия месец Орбан, отдавнашен съюзник на Полша в Европейския съюз, даде да се разбере, че Унгария ще блокира всякакви опити за отнемане на правото на гласуване на Полша в Съвета на ЕС, припомня Ройтерс.

Още по темата
Още от Европа

Чие изказване описва най-добре показния арест на кметицата на "Младост"?