Ти си това, което четеш

Зам.-кметът по екологията на София напусна поста по лични причини

Според БСП това става след смъртен случай и проблеми в завода за отпадъци, Фандъкова го определи като лошо стечение на обстоятелствата
Лили Границка | 16:01 | 08 декември 2016 | 3 коментара

Мария Бояджийска

След десет години на поста зам.-кметът по екологията в Столична община Мария Бояджийска подаде оставка по "лични причини".

Столичният кмет Йорданка Фандъкова я прие и определи работата й като "изключително успешна". Бояджийска има заслуги за разбиването на монопола с почистването, решаването на кризата с боклука, защитата на най-големия проект, финансиран по оперативна програма "Околна среда" - завода за отпадъци, реконструкцията на паркове и градини, за това София да е "по-чиста и по-цветна", изреди Фандъкова.

На свой ред Бояджийска върна жеста и благодари на "кмета и на Столичния общински съвет за подкрепата им през всичките тези години".

БСП обаче не повярва на размяната на любезности. Напомни, че оставката на Бояджийска идва след смъртен случай в завода за боклук, уволнение на директора и съмнения за проблеми в технологичния цикъл.

"Несериозно звучат личните мотиви за оставката и това не решава проблемите в завода", заяви Калоян Паргов, лидер на столичните социалисти и шеф на групата на БСП в Общинския съвет.

В понеделник Паргов и заместник-председателят на СОС от БСП Милка Христова съобщиха, че са внесли питане до Фандъкова за начина, по който се експлоатира завода, а в сряда Христова попита и дали софийските улици са мити по 13 пъти през тази година, както беше записано в плана или само три пъти.

Столичният кмет отрече оставката на Бояджийска да е провокирана от проблеми в завода за отпадъци и го определи като лошо стечение на обстоятелствата.

"За голямо съжаление преди два дни Бояджийска донесе своята оставка при мен, водихме разговори два дни и се опитах да я убедя, но тя има своите лични причини за оставката", каза Фандъкова.

Временно ресорът се поема от зам.-кмета по финанси Дончо Барбалов и заместник-кмета по правни въпроси Ралица Стоянова, между които ще се поделят отделните функции – чистота, озеленяване, отпадъци.

Столичният кмет не се ангажира кога ще бъде избран наследникът на Бояджийска.

Извънредна проверка на завода за отпадъци

Във вторник Фандъкова съобщи, че е наредила на звеното "Вътрешен одит" в Столична община да направи две проверки в завода за отпадъци. Едната е свързана с условията на труд, заради смъртния случай с работник. По този случай Фандъкова се е обърнала с искане и за проверка от страна на Главната инспекция по труда. Отделно случаят се проверява от прокуратурата.

Инцидентът с работника е станал през ноември, а починалият е човек, изтърпявал наказание в затворническите общежития в Казичане. Починалият е паднал от около метър височина от стълба, на която се е бил качил, за да почисти. В резултат на падането си чупи тазобедрената става. След падането живее още четири дни. В "Пирогов" му правят операция и умира четири часа след операцията, разказаха запознати със случая пред Mediapool.

Заради инцидента е бил освободен директорът на общинското предприятие, което отговаря за завода, Николай Савов, каза Фандъкова.

На негово място временно до провеждането на конкурс за директор на завода е назначен Николай Желев. Той е специалист еколог и беше в екипа по изграждането на завода, като отговаряше за технологичната част, а след построяването му остана на работа в новото общинско предприятие. Желев беше два мандата общински съветник от СДС в периода 2003 – 2011 г.

Втората разпоредена от Фандъкова проверка на звеното "Вътрешен одит" към Столична община е свързана с контрола на постъпилите количества отпадъци.

БСП твърди, че има проблеми с технологията в завода и иска истината

Ден по-рано БСП обяви, че има проблеми с технологията на завода и произведеното RDF-гориво, което се предвижда в бъдеще да се изгаря в "Топлофикация".

Най-важният въпрос, според социалистите, е свързан с това дали заводът за механично и биологично третиране работи според техническите изисквания на одобрената проектна документация и дали са налице проблеми с експлоатацията и постигането на зададените по проекта параметри на рециклирани и депонирани отпадъци.

От БСП искат да знаят още дали количеството депонирани отпадъци надвишава заложените в проекта. Защото целта на този завод не е да бъдат депонирани, а да бъдат рециклирани отпадъците, каза Калоян Паргов.

Според него проблемите със завода за отпадъци са отпреди шест-седем години и са свързани с неговото проектиране, финансиране, смяна на изпълнители, скандали с ЕК.

Според Паргов столичани плащат най-скъпо в цяла Европа за сметоизвозване - около 90 - 100 евро/т. За сравнение в Прага и Мюнхен цената е около 40-50 евро/т, посочи лидерът на столичните социалисти.

С доброволното подаване на оставка от Мария Бояджийска и с размяната на благодарности с кмета Фандъкова проблемът не се решава. Очакваме сериозен анализ и отговори, защото това е в интерес на целия град, каза Калоян Паргов.

Фандъкова: Не приемам спекулации

Столичният кмет заяви, че не приема да се спекулира с темата. Тя заяви, че няма пропуски в процедурите и всичко в технологията се спазва. Вече са минали две европейски проеврки, а резултатите се отчитат пред Европейската инвестиционна банка, която съфинансира част от строителството на завода.

В момента приключва и работата по апликационната форма за третата фаза на проекта – изгарянето на произведеното RDF-гориво за нуждите на "Топлофикация". Очакваният ефект е това да доведе до намаляване на сметките за парно. Реално инсталацията ще е готова най-рано през 2020 г. Дотогава е заложено горивото да се изгаря в циментовите заводи.

Бояджийска изрази увереност, че през следващата година проектът за изграждане на инсталацията в "Топлофикация София" ще бъде подаден за финансиране по оперативна програма "Околна среда" и ще получи над 80% безвъмездна европейска помощ. По думите й най-важното е, че той ще подобри топлоснабдяването на града.

Търси се нов заместник-кмет на София

Това е трета смяна на заместник на Фандъкова в рамките на една година. През април оставка подаде зам.-кметът по транспорта Любомир Христов, заради ремонта на 60 спирки на градския транспорт от фирма на съпруг на депутатка от ГЕРБ.

На негово място Фандъкова назначи 27-годишният Евгени Крусев, който нямаше почти никакъв опит в тази сфера.

Едва ли този път Фандъкова ще си позволи такъв експеримент предвид тежката работа, която й предстои по защитата на третата фаза на проекта за столичните отпадъци, който е за около 170 млн. евро.

Юлия Ненкова, която беше зам.-кмет по правните въпроси пък напусна през лятото за да стане председател на Комисията за защита на конкуренцията.

Мария Бояджийска зае поста зам.-кмет по екологията през ноември 2006 г., когато кмет беше Бойко Борисов. Тя остана и в екипа на Йорданка Фандъкова. За изминалите 10 години подава два пъти оставка, но Фандъкова не и я прие. Този път изглежда не кметицата не е успяла да я разубеди.

Неофициално се твърди, че тя е решила да обърне повече време на семейството си. "Причините да подам оставка са изцяло лични и предпочитам да не ги коментирам. Имам други планове относно личното си развитие, които смятам да движа, и в същото време оставам на разположение, в случай че е необходима моята консултативна помощ при продължаване на проектите", каза Бояджийска за довиждане.

През септември 2015 г. тя роди две момиченца близначета и успя да се върне на работа само няколко седмици по-късно, за да бъде успешно завършен заводът за отпадъците. Бояджийска има и по-голяма дъщеря.

Бояджийска пожела успех на следващия зам.-кмет по екологията, но допълни, че не би си позволила да посочва кой да я замести. "Това трябва да бъде човек, който като мен обича София от сърце", каза Бояджийска.

Заместник-кметът по екология отговаря за чистотата, отпадъците, парковете и градините, зелените площи. Годишно план сметката само за почистването е над 100 млн. лв. Парите за озеленяване са над 22 млн. лв., което е със 7.5 млн. лв. повече спрямо 2015 г.

Още от България

Идеята на премиера до всяка дупка да стои полицай или чиновник е...