Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Пивоварните в Европа спестили въглеродни газове колкото от 175 хил. автомобила

0 коментара

Европейските пивоварни са дали съществен принос в устойчивото развитие на околната среда, намаляването на изхвърляните парникови газова и повишаване на енергийната ефективност. Това сочи независим доклад на холандски (КВА Бедрийфсадвизеурс Б.В.) и британски (Кампден БРИ) консултанти. Направените заключения са на база получени данни от 156 компании, които произвеждат 62% от бирата в Европах и имат над 40 хиляди вида и марки бира.

С въведените от пивоварните иновации в производството само през 2010 г. те са спестили 8 млрд. литра вода, а тя представлява около 90 на сто от състава на бирата. Според различните технологии в отделните страни за производството на 1 литър бира са необходими от 2.5 до 6.5 литра вода. В България се използват около 4.5 литра при средни за Европа 4.2 литра.

 

Анализът показва, че за последните 2 години европейските пивовари са успели да намалят употребата на вода в производството си с приблизително 4.5% за литър бира. Спестените през 2010 г. 8 млрд. литра вода са достатъчно количество за производствения процес на още 32 средни по размер пивоварни с капацитет от 500 000 хектолитра годишно.

 

В периода от 2008 до 2010 година пивоварите са изразходвали и с 3.8% по-малко енергия за производството на литър бира, което е намалило въглеродните емисии със 7.1%. За сравнение, това количество въглероден диоксид се равнява на изгорелите газове от 175 000 автомобила за 10 000 изминати километра. Пивоварната индустрия в Европа намалява и отпадните води от производствения процес с 6.9%.

 

Продължава използването на вторични продукти от пивоварството като фураж в животновъдството. Само за 2010 г. са оползотворени 6 000 000 тона за храна на животни. Друга част от вторичните продукти се използва за производството на биогаз.

 

Отчетените в доклада количества зелена енергия са със 7% повече от 2008 г. Опаковките са от изключително значение за запазване на качеството и вкуса на бирата. Повсеместна е тенденцията пивоварите да намаляват отпадъците от опаковки, фокусирайки се върху използването на бутилки за многократна употреба (24,5%), намаляване на теглото на опаковките и използване на рециклируеми материали, сочи още анализът.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.