Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Агроминистерството отрича законова поправка в полза на ГМО-фуражите

6 коментара
През 2010 г. в страната имаше поредица от протести срещу законови поправки за използването на ГМО

Президентът Росен Плевнелиев да наложи вето върху приети от парламента поправки в Закона за фуражите, които премахват задължителното изписване наличието на генно-модифицирани организми (ГМО) върху етикетите на фуражите. За това призоваха в сряда с отворено писмо до държавния глава шест неправителствени организации, сред които "За Земята", "Зелените" и Движението за хранителна независимост. От Министерството на земеделието и храните обаче отричат това да е така и уточняват, че напротив - затягат се изискванията към производителите на ГМО и санкциите, ако не ги спазват.

Според шестте организации, направена в земеделската парламентарна комисия редакция на един от предложените от Министерския съвет текстове и замяната на "и" с "или" е променила смисъла му. Така производителите на фуражи с ГМО се освобождават от задължението да изписват тяхното наличие не само в придружаващата ги документация, но и и върху етикета.

 

В предложената законова промяна от кабинета пише, че "производителите и търговците на фуражи са длъжни да предоставят на купувачите информацията, че фуражът съдържа или се състои от ГМО, както и уникалния код на ГМО, в писмен вид в придружаващите партидата документи И на етикета на продукта и на следващите етапи от пускането ѝ на пазара".

 

Внесена от земеделската комисия редакция между първо и второ четене и одобрено окончателно в пленарна зала миналата седмица регламентира, че "операторите във фуражния сектор, които пускат на пазара пакетирани или насипни фуражи, съдържащи, състоящи се или произведени от ГМО са длъжни да предоставят на купувачите резултати от лабораторни анализи за това, че фуражът съдържа, състои се или е произведен от ГМО, както и уникалния код на ГМО в придружаващите партидата документи ИЛИ върху етикета на продукта". Така приетият текст дава на производители правото да избират дали да посочат ГМО-ата в придружителните документи или върху етикета.

 

От организациите припомнят, че европейските регламенти изискват върху етикетите на фуражите да се изписва дали съдържат ГМО и че такава е волята на българските граждани, активно демонстрирана през последните години чрез подписки, становища, протести и др.

 

"Не трябва да забравяме, че с фуражите се хранят животни, с които в последствие се хранят и хората", посочват от организациите.

 

"Считаме че с тази промяна в последния момент и замяната на едно "и“ с "или“ беше отнета възможността на народните представители да преценят важността ѝ. Бяха заблудени и българските граждани, защото в дните между първо и второ четене чрез медиите те бяха убеждавани, че промените в Закона за фуражите целят да засилят контрола за етикетирането при наличие на ГМО. В публичното пространство бяха коментирани само завишените санкции при нарушения на правилата за етикетиране, а в крайна сметка се оказа, че самите текстове за етикетиране загубиха задължителния си характер. С това се отнема и демократичното право на информиран избор на потребителите", пише в отвореното писмо да президента.

 

То го призовава да упражни правомощията си за налагане на вето и да върне закона за ново разглеждане в Народното събрание.

 

От Министерството на земеделието и храните обаче заявиха, че твърденията на организациите не съответстват на приетите текстове в Закона за фуражите. От ведомството обясняват, че не се правят изменения в текста, визиращ етикетирането на предлаганите на пазара фуражи, съдържащи, състоящи се или произведени от ГМО.

 

"Напротив, въведени са допълнителни изисквания към операторите във фуражния сектор, които предлагат на пазара фуражи, съдържащи или състоящи се от ГМО, когато са в насипно състояние и не могат да бъдат етикетирани да са съпроводени задължително с придружаваща документация, удостоверяваща това", посочват от агроминистерството. Пресцентърът допълва, че за завишаване на контрола е въведено изискване операторите да предоставят на купувачите резултати от лабораторни анализи за това, че фуражът съдържа или се състои от ГМО, както и уникалния код на ГМО.

 

МЗХ цитира още санкциите за необявени ГМО при фуражите от страна на физическо лице, която е от 10 хил. до 20 хил. лв. при първо нарушение, и 15-30 хил. лв. - при повторно. За фирми глобата е от 15 до 30 хил. лв., а при повторно нарушение – от 30 до 45 хил. лв.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

6 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #6

    Грешиш, #4. Според специалистите, България е известна по света основно с две породи - болшевишки мутант, и рубладжийски мутант. И двете мутации развиват уникално поведение - започват да сект и унищожават корените на народа си. Пак според някои специалисти, става дума за разновидности на една основна мутация - ратайска превъзходна, или робска превъзходна.

  2. Анонимен
    #5

    Някой тука май не са много наясно относно ГМО щом така го защитават има една доказана истина която не се споменава (защо ли).Има научни доказателства от различни институти в различни краища на света които безспорно са доказали огромната вреда върху организма причинена от ГМО.Незнам точно от коя държава бяха наскоро писаха за някакви учени които били уволнени начаса след като оповестили резултатите от изследванията си.На много хора не им допада това да се разчува и се опитват всячески да го прикрият.Все пак става дума за много пари в тези случаи човешкия живот неструва внимание

  3. Анонимен
    #4

    Ами да ги пуснат в парламента тези фуражи с тях да хранят дупетатите... Аз искам да знам с какво са хранили животните, а тези от парламента са сами по себе си ГМО - милиционерско-пожарникарска мутация на комунистическата простащина и това го виждаме колчем си отвори устатата ВЕЛИКИЯТ МАРКУЧ НА ДЪРЖАВАТА!

  4. Анонимен
    #3

    Как са те изтровили бе, #1? При ГМО продуктите се използват много по-малко хербициди. Тях за витамини ли ги смяташ? Някой ден може да измислят ГМО, които да повишават интелигентността. Само си мисля - дано, дано.

  5. Анонимен
    #2

    Не е ли подобре " и на етикета който е неделима част от опаковката".

  6. Анонимен
    #1

    Продажници! Изтровиха ни!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.