Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

АЕЦ "Белене" – висша форма на корупция

188 коментара
АЕЦ "Белене" – висша форма на корупция

АЕЦ "Белене" е "висша форма на корупция", заяви при откриването на международна конференция във вторник премиерът Бойко Борисов, който след това замина на площадката на втората атомна централа, за да покаже нагледно на медиите и обществото колко пари са заровени там. Премиерът ще разпореди да се провери направеното до момента по проекта АЕЦ “Белене”, по законосъобразност и по целесъобразност и ще даде резултатите на прокурор.

“Ето тая дупка струва 800 млн. лева“, заяви Борисов, сочейки образувалото се кално езеро насред площадката.

“Ако днес спреме и кажем, че това езеро, ето тук, ще го ползваме за шарани, каквито явно някой мисли, че сме българската нация, затваряме днес и освен 1.2 млрд. лв. от 2005 г. досега, вадим още 1.2 млрд., за да си платим това, което вече сме поръчали, 1.1 млрд. лв. са неустойките, после още 500 млн. за да си върнем заемите“, обясни министър-председателят.

По думите му “това, което е строено от тодорживково време като инфраструктура, не можем още да намерим фактурите“.

Имаме изключителни специалисти в АЕЦ “Козлодуй”, които могат да дадат експертна оценка и прокуратурата може да им възложи да направят такава, добави премиерът. Той разполагал с доклад на ДАНС, който точно и ясно описва констатирани нарушения по проекта, започнат веднъж по времето на Тодор Живков, след това замразен, за да стартира отново през 2008 г. след подписан договор между Георги Първанов и Владимир Путин.

Борисов подчерта, че без достатъчно гаранции и инвеститор, който да превърне проекта в европейски, “повече няма да накарам данъкоплатците да дадат още пари“.

Пет въпроса на БСП относно проекта

С декларация в подкрепа на проекта за строеж на АЕЦ “Белене“ реагира БСП почти веднага след посещението на премиер Бойко Борисов на площадката на бъдещата атомна централа във вторник. Социалистическата партия коментира като несъстоятелни и некомпетентни твърденията на Борисов за изхарчени милиарди, срещу които няма нищо построено, заявявайки, че 600-те млн. евро са предпроектни разходи.

От “Позитано“ 20 задават също така на правителството на ГЕРБ пет въпроса относно “Белене“.

Още

Това е най-новата позиция на премиера по въпроса за "Белене", след като само преди месец твърдеше, че изграждането на централата ще продължи, защото там вече са похарчени много пари.

До седмици чакаме европейски инвеститор за "ей тоз гьол"

“Когато моят предшественик е правил третата първа копка на ей тоз гьол, са казали, че ще струва 4 млрд. евро, към днешна дата става ясно, че тази цифра не може да се каже“, допълни той.

И до днес правителството не е казало колко ще струва целият проект, не е ясно и дали има нов бизнес план.

Поради липса на друго финансиране, правителството планираше да продължи проекта с предложен от Русия заем за 2 млрд. евро при опция един ден руснаците да придобият мажоритарен дял в бъдещата централа, ако не се намери друг стратегически инвеститор.

“Може да приемем руската оферта, само ако има в проекта големи европейски фирми, които да гарантират, че няма пак да ровим това тука“, каза Борисов.

Според премиера до две -три седмици се очаква отговор във връзка с преговори с потенциални европейски стратегически инвеститори за АЕЦ "Белене”. Часове по-рано обаче министърът на икономиката Трайчо Трайков информира, че към момента няма западен инвеститор за централата.

Освен това не е ясно как биха влезли подобни инвеститори, при положение, че тепърва ще се избира консултант, който да разработва процедура за намиране на частни партньори в проекта.

Трайков не се ангажира с някакъв конкретен срок, в който да кажем на Москва приемаме ли предложения заем. След като през февруари София даде съгласие за предложената от руснаците схема за продължаване на строителството с тяхно финансиране до намирането на стратегически инвеститор, руските представители казаха, че решението трябва да бъде взето до края на март.

Позицията на правителството обаче претърпя обрат след посещение на еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер на 1 март, когато бе обявено, че ще строим "Белене" само със съгласие на ЕС и ако се намери европейско финансиране.

"Нищо няма да се прави през главата на хората и необмислено", заяви във вторник министър Трайков.

600 млн. евро струва строителството до днес

Той каза още, че документираните и осчетоводени разходи на площадката на АЕЦ "Белене" от последния "напън за строителство" са за около 600 млн. евро.

Според изнесени от предишното правителство в края на мандата данни, 193 млн. евро е струвало разработването на самия проект от руския изпълнител “Атомстройекспорт“, авансовите плащания за поръчано оборудване с дълъг срок за производство са за над 89 млн. евро.

Едва 97 млн. евро са похарчени за разрушаване на съществуващата инфраструктура на площадката, каза от своя страна председателят на сдружението "Булатом" и управител на консултантската компания по проекта "Риск инженеринг" Богомил Манчев.

Той каза, че не му е известно да са осчетоводявани разходи, без срещу това да е извършено нещо. Манчев отбеляза, че за миналата година са били отпуснати един-два милиона лева за проекта. 

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

188 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Ха-ха
    #190

    Така де - няма "Белене",NO to GEO!Това е положението - кой е земал пара авансово да връща!

  2. аЭц
    #189

    Пари Нема.Трайчо Трайков: Няма инвеститори за "Белене"Последният "напън за строителство" глътнал 600 млн евро

  3. дядо Иван
    #188

    на "суверенна" държава ходи на рапорт при министър на Русия.

  4. интелигентно
    #187

    Ту го има, ту го няма.Що е то?

  5. Готвач
    #186

    С толкова пари в следващите 30 години мога да храня всички бьлгарски пенсионери всеки ден закуска обяд и вечеря и учениците да ходят на обяд в продьлжение на 40 години.

  6. Глух плъх
    #185

    Заменете проекта за "Белене" срещу газова концесия на Тринидад и Тобаго. Така там ще си имат АЕЦ, пък ние - диверсифицирано енергийно портфолио.

  7. MangoMahlata
    #184

    сипва вода в Сахара,та и с Белене същата работа! От цялата медийна пушилка ползата е да видиш колко любим нашите водкаджийски презморски съседир Трайчо, мама...

  8. tim
    #183

    Стана ясно дори на слепите - инвеститори няма, пари няма, интерес няма. Освен от страна на гоце и продажната му мафия - интерес да получат комисионни от путин.

  9. АКЪЛ МОРЕ
    #182

    Ако имаше файда, до сега щяха да я построят!

  10. gmo
    #181

    документираните и осчетоводени разходи на площадкатана АЕЦ "Белене" от последния "напън за строителство" са за около 600 млн. евро. ----- И насреща няма абсолютно нищо!!! Престъпници!!!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.