Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Ахмед Доган бе нападнат от мъж с газов пистолет, пълнител не е намерен

МВР, НСО и фирма на ексшеф на ГДБОП отрекоха да са отговорни за проверката на присъстващите

563 коментара
сн. БГНЕС

Лидерът на ДПС Ахмед Доган бе нападнат в събота около обед от въоръжения с газов пистолет Октай Енимехмедов, докато четеше доклада си на Осмата национална конференция на партията в НДК. Форумът бе открит половин час преди това.

Нападателят необезпокоявано мина през цялата Зала 3, качи се на трибуната и насочи малокалибрен пистолет срещу главата на политика. Доган се опита да се предпази, след което мъжът го заобиколи и го блъсна на земята, без да произведе изстрел.

На кадрите ясно се видя как оръжието щраква два пъти, а нападателят го зарежда. Веднага след това мъжът, снабден с бадж на делегат от конференцията, буквално бе линчуван от десетина съпартийци на Доган и охранители. Самият лидер на партията бе изведен незабавно от залата.

Вечерта в събота шефът на СДВР Валери Йорданов свика извънреден брифинг, на който обяви, че колегите му все още не са открили пълнител на мястото на инцидента. По думите му са намерени три патрона – два сигнално-звукови и един, пълен с лютив спрей. Именно заради това, че с тях няма как да бъде убит човек, от столичната полиция предположиха, че 25-годишният Енимехмедов може да бъде обвинен не за опит за убийство, както първоначално бе съобщено, а за едро хулиганство.

Друг важен детайл от първоначалното изследване на оръжието и боеприпасите е, че няма следи пистолетът да е бил повреден - нито по него, нито по трите намерени патрона.

Освен трите патрона в зала 3 са намерени и няколко пластмасови парчета, за които разследващите предполагат, че може да са от пълнителя на оръжието. От СДВР допускат, че той може да е бил счупен при обезвреждането на нападателя, макар че на кадрите от събитието ясно се вижда, че след като за втори път натиска спусъка, без да произведе изстрел, Енимехмедов веднага е съборен на земята, а пистолетът му е избит от ръката.

Самият нападател отказва всякакво съдействие на полицията и не желае да обясни мотивите за действията си, добави още Йорданов. Така за момента въпросът дали 25-годишният бургазлия наистина е планирал убийството на Доган остава абсолютно неясен. Не се знае и дали Енимехмедов е действал сам или е част от по-сложна организация.

Засега Йорданов сподели единствено, че задържаният е доста интелигентен, с висока самооценка и се работи по версията, че е търсел публична изява. Енимехмедов е студент от 5-и курс във ВИАС в София.

Никой не поема отговорността по охраната

Също толкова неясен остава и въпросът с отговорността по охраната на партийната конференция и по пропускателния режим. Веднага след инцидента от ДПС прехвърлиха цялата вина към МВР, тъй като преди форума им пратили уведомително писмо с искане за охрана, но от министерството изобщо не отговорили.

От МВР обаче коментираха пред Mediapool, че преди конференцията е имало организационна среща между представители на СДВР и партията. На нея органите на реда са поели ангажимент да охраняват периметъра около НДК, както и хотелите, в които са настанени делегатите и гостите на форума. 11 полицаи са дежурили в района около конгресния център.

"МВР има отговорност за охраната извън сградата на НДК, НСО - за охраната на вътрешното мероприятие", заяви и вътрешният министър Цветан Цветанов пред журналисти в НДК.

Добави и, че "по плана, разработен през вчерашния ден, всички гости, на местата, които са заявили, че ще бъдат настанени – хотелите "Принцес" и "Родина" - е имало допълнително целево осигурен патрул. Това, което е свързано с днешното мероприятие - винаги има полицейско присъствие във външната част на сградата, за да няма асоциации и да не се свързва, че полицията присъства на партийни мероприятия".

Шефът на НСО Тодор Коджейков обаче също отрече подчинените му да са имали някакви задължения по проверката на влизащите през входа на залата. Уточни единствено, че проверявали с датчици за метал само онези делегати и гости на хората, за които някой им е сигнализирал, че са съмнителни.

Един от собствениците на охранителната фирма КРОН, наета за събитието – бившият шеф на ГДБОП Кирил Радев, също отрече пред БНТ служителите му да са отговаряли за пропускателния режим в зала 3 на НДК.

На целия този фон нито от службите, нито от ДПС се намери човек, който да даде дори и лаконично обяснение на странното обстоятелство, че за пръв път делегатите на подобна партийна конференция на ДПС не са минавали през скенери за метал на влизане. Такива бяха монтирани веднага, след като нападателят на Доган бе буквално линчуван от съпартийците на политика и изведен извън НДК.

Безнаказан линч и никаква намеса на полицията

На кадрите от форума, запечатани от множество телевизионни камери, ясно се виждаше, че младият мъж бе налаган и ритан в продължение на 5-6 минути, като линчът продължаваше дори и докато той бе извеждан от залата. Полицаи не се намесиха. Един от биещите го дори се опита да му свали панталоните, но бе спрян от Христо Бисеров.

Въпреки побоят, който делегатите нанесоха пред камерите на нападателите, от Софийската градска прокуратура коментираха пред Mediapool, че едва ли ще им бъдат повдигнати някакви обвинения, тъй като в случая ставало въпрос за "необходими вреди в рамките на обезвреждане на престъпник".

Според Валери Йорданов обаче би трябвало да се установи кой точно от делегатите е участвал в побоя на Енимехмедов, за да си поеме отговорността. Шефът на СДВР все пак уточни, че това ще бъде преценено от прокуратурата.

Междувременно от ДПС потвърдиха неофициалната информация, че нападателят е брат на Метин Енимехмедов, който наскоро спечели луксозна кола от шоуто на Слави Трифонов "Танцувай с мен". Октай Енимехмедов не е пристигнал в София заедно с официалните делегати и гости на конференцията, уточни областният председател на ДПС в Бургас Ахмед Сюлейман, цитиран от агенция "Фокус".

Въпреки множеството неясноти около безпрецедентния инцидент, от болшинството от членове на ръководството на ДПС коментираха в събота, че единствената причина лидерът им да не бъде убит, било засичане на пистолета. Това обясни Камен Костадинов, без да уточни дали е получил тази информация от криминалисти или е негово лично предположение. Митхат Табаков сподели същата версия с уточнението, че чул как пистолетът засякъл, тъй като стоял на първия ред. Същото нещо бил разказал и самият Ахмед Доган.

Кокинов знаел мотивите за нападението

По-късно градският прокурор на София Николай Кокинов обяви в присъствието на министър Цветанов, че вече знае какви са били мотивите на Октай Енимехмедов да нападне лидера на ДПС, но не пожела да ги сподели.

"Разговарял съм с представители на ДПС и сме ги уверили, че ще се направят всички възможни мерки и процесуално-следствени действия, за да може да се установи самата истина. Прави се събеседване с близките на Октай, за да се види дали е споделял с тях и дали по принцип е с подобен профил, който би могъл да застраши", каза още и вътрешният министър.

"Задачата ни е да разберем бързо мотивите за престъплението и съпричасността на други лица. Все още не ясно дали има замесени и други лица", коментира на свой ред пред бТВ и новият главен прокурор Сотир Цацаров с уточнението, че случилото се е "изключително сериозно посегателство".

Той обясни още, че разследването се води успоредно в София и Бургас, откъдето е нападателят. Потвърди и, че Енимехмедов е признал мотивите си на градският прокурор Кокинов и също като него отказа да сподели подробности.

Главният прокурор не отговори и на въпроса дали действително оръжието на нападателя е засякло, както обявиха повечето изказали се по темата, включително и  министър Цветан Цветанов.

Бившият шеф на несъществуващата вече Национална служба за сигурност и сегашен член на ДСБ Атанас Атанасов обяви, че според него нападението е инсценировка. Той обаче не се ангажира с теория кой е постановчикът. Според Атанасов ако нападателят е искал действително да стреля по Доган е щял да използва боен пистолет, а не газов.

"Истинският поръчител е езикът на омразата"

"За щастие покушението не успя, г-н Доган е в добро здравословно състояние. Но това не означава, че вие, всички ние, цяла България, не станахме свидетели на най-уродливата изява на политиката на омразата, на анти-ДПС агресията, на сатанизирането на Движението за права и свободи и на нашия лидер. Омраза, сатанизиране, които прескочиха всякакви граници. От името на ръководството на ДПС и на Осмата национална конференция заявяваме категорично – не знаем кой е физическият поръчител на това покушение, но няма никакво съмнение, че истинският поръчител на това покушение е именно езикът на омразата, на конфронтацията, на анти-ДПС агресията в българското общество", заяви в кратко емоционално слово Местан, след като успокои делегатите, че "няма и драскотина" по лидера на ДПС.

Той призова всички световни лидери не само да се разграничат от този акт, но и да вземат решения за гарантиране на правата на етно-различието.

"Мисля, че от днес никой няма да се замисли - какво означава посланието ни, че трябва да възстановим демокрацията в България", заключи Местан, който впоследствие бе избран за новия лидер на ДПС, по предложение на Доган.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

563 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. DEerKOomponist
    #563

    ! ТЕ как го ритат само.Това е държава на хора,напомпани(горките) с генно-модифицирана храна,които са по тази( ! ) причина психически лабилни,които само чакат нечия изцепка,за да имат ( но нямат ) аргументируемо оправдание да налитат.Естествено,това мога да нарека и ,,lapsus kalami'' от моя страна.Ненавиждам злобата на тези хора(хора?),които го ритаха,а това са българите днес,затова се махнах от България,заради вас,мили ми съграждани,и съм на седемнадесет години !

  2. чери
    #562
  3. Анонимен
    #561

    Да беше сложил една бомба в себе си и да се свършва стоя цирк смешен нали разбирате С4 Ахметчо= кайма

  4. Анонимен
    #560

    Властта не се печели два пъти по един и същи начин,г-да социалисти от ДПС!Преди 20-ина години дойдохте на власт " името на етническия мир",което бе обида за толерантния българин,живал веконе с арменци,турци,евреи,роми!Изкуствно разигран сценарий за "опасност от турска Босна"в началото на 90-тте ви свърши добра работа.Но днес,БГ е член на НАТО и ЕС и този сценарий трудно ще ви се изпълни!Работете,реформирайте се и се опитайте на избори да спечелите доверието на гражданите!Всеки който се опитва да дестабилизира държавата ще бъде подведен под съдебна отговорност!

  5. Анонимен
    #559

    Който е гледал по тв трябва да е видял,че пълнителя беше на земята някой го взе и го подаде на друг и той излезе-тъпотии

  6. Анонимен
    #558

    Трябваше да го убие,няма място в БЪЛГАРИЯ ! ! !

  7. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
    #557
  8. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
    #556
  9. Анонимен
    #555

    Дайба гяурите му мръсни как може хората да гледат как го налагат турци те не знаят какъв е отначало но може ли такава изродщина пред цяла България да гледат и нищо да не се направи.Няма никой да направи нищо освен народа ако не се надигне.Но на никой не му пука в каква държава живее. За мен дпс са престъпници който трябват да бъдат наказани.Е това е мое мнение вие си решавате какво да правите.

  10. Анонимен
    #554

    Защо газовото оръжие задължително се регистрира в МВР, ако не е опасно?

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.