Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

БАН получи 5 млн. долара за циклотронен център

Ще се произвеждат изотопи за онкодиагностика и ще се обучават кадри за АЕЦ “Козлодуй“

8 коментара
Доц. Димитър Тонев получи даренията, сн. БГНЕС

В БАН започва изграждането на първия у нас циклотронен център за нуждите на науката и диагностиката на онкозаболявания. Той ще бъде изграден с дарения на американското посолство и АЕЦ “Козлодуй“ на обща стойност 5 млн. долара, които бяха официално връчени в четвъртък на директора на Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика при БАН доц. Димитър Тонев.

Дарението на американското посолство е за 3 млн. щатски долара, а на АЕЦ “Козлодуй“ - 2 млн. щатски долара. Средствата бяха връчени от премиера Бойко Борисов и посланика н а САЩ Джеймс Уорлик.

 

В центъра ще се произвеждат радиоактивни изотопи за РЕТ-скенерите, които са най-модерната апаратура за диагностика на онкологични заболявания. В момента в страната работят два РЕТ-скенера – в Александровска болница в София и в болница “Св. Марина” във Варна, за които се внасят изотопи от Австрия и Унгария. Страната ни от повече от година иска да започне изграждането на циклотрон за нуждите на медицината, но обявеният за целта конкурс бе прекратен заради съмнения, че е нагласен. Преди около месец пък турска компания заяви инвестиционен интерес към производството на радиоактивни изотопи у нас.

 

“След изграждането на националния циклотронен център страната ни ще спестява годишно между 8 и 10 млн. лв. от по-доброто диагностициране и лечение на онкоболни“, заяви Борисов.

 

Според доц. Тонев, в началото на 2015 година могат да бъдат произведени първите радиоактивни изотопи. Дотогава ще трябва да бъдат обявени процедури за изграждането на центъра. Премиерът обаче смята, че процедурите могат да се ускорят, за да може центърът да започне да функционира по-скоро.

 

“Това е най-хубавото нещо, което мога да направя в своя последен работен ден в България“, коментира от своя страна американският посланик Джеймс Уорлик.

 

Според директора на атомната централа Валентин Николов това е най-големият научен проект в ядрената енергетика за последните 20 години и по този начин централата влага пари в бъдещото развитие на ядрени специалисти и ще се подсигурят кадри за седми блок в АЕЦ "Козлодуй".

 

Освен за диагностиката на ракови заболявания, циклотронният център ще се ползва и с научна цел. Той ще разполага с единствената експериментална ядрена установка в България, на която да се обучават кадри за ядрената енергетика и ядрената физика. Като единствен в България ускорител за научни цели, циклотронът ще осигури и възможност за провеждане на фундаментални и приложни изследвания в много сфери на науката.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

8 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #8

    По повод "дарението" на Г-н Уорлик за БАН:
    - тези 3 милиона долара са в замяна на доставката на свежо гориво за изследователския реактор, което е дарение от МААЕ и е изключителна държавна собственост
    - не може да се направи Циклотрон нито за тези пари, нито за такъв срок, а и не е необходим при положение , че най-големият научен проект за последните 20 години е именно реактора на 7 ми километър, който е в доста напреднал стадий на реконструкция.

    Г-н Василев ако искате да разберете каква е истината,

  2. Анонимен
    #7

    Работата е ясна, Америка дава, а Русия взема....

  3. Анонимен
    #6

    Съгласен сън с анонимен 5. Не става ясно това изследователска установка ли е или промишлена. Ако е изследователска, производството на изотопи ще бъде странична дейност (ширпотреба). Ако е промишлена, няма място в БАН. И какво общо има със случая изследователският реактор? Вярно е, че и на него се произвеждаха някои изотопи, но тази дейност е прекратена от повече от 25г. А как се обучават кадри на АЕЦ на циклотрон (промишлен), нека напише някой, който знае.

  4. Анонимен
    #5

    Тия циклотрончета ги има из медицинските факултети и по-големи болници по света и не се управляват от ядрени физици, а от радио-химици. Синтезът на 18F и др. изотопно-белязани съединения за ПЕТ-диагностика е изцяло роботизиран.

  5. Анонимен
    #4

    Дарението е от казана, наречен Козлодуй. Важно е кой ще се изпъчи пред камерите.

  6. Анонимен
    #3

    Очевидно още един подарък от САЩ, връчен в последния ден от пребиваването на Н.Пр. г-н Уорлик у нас. Той стана почти българин. А да си спомним новината от вчера - нашите душмани поискаха 1 млрд евро, за да ни унизят за пореден път. Отвори се очите, народе. Виж кой уби СТамболов и какво става в родината ни от тогава.

  7. Анонимен
    #2

    От кой е дарението?

  8. Анонимен
    #1

    Е може ли такова нещо,сега отиде далаверата на Огнян Донев,който се канеше да строи такъв циклотрон в Правителствена болница и да продава изотопите на българските болници на баснословни цени,сега му остава само далаверата с скъпите лекарства на Софарма които ни продава.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.