Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Бареков организира "гражданска опозиция" вместо парламентарната

Протестиращи в подкрепа на главния прокурор сигнализират, че от ТВ7 са им платили пътя до София

78 коментара
Бареков организира "гражданска опозиция" вместо парламентарната
  • Бареков по време на събирането пред Съдебната палата.
  • Демонстрантите образуваха жива верига около Съдебната палата.
  • Протестът пред СЕМ, организиран от движение "Равни пред закона".

Изпълнителният директор на ТВ7 Николай Бареков е организирал в сряда среща в столичен хотел на протестиращи от цялата страна, на която са били обсъдени плановете на телевизията по време на предстоящото второ национално турне от кампанията "България без цензура".

Медията, която доскоро беше пропагандно острие на ГЕРБ и неговите лидери, но вече е тяхна яростна опозиция, си поставя с това турне цели, които далеч надхвърлят обичайното телевизионно отразяване на събитията и ситуацията в страната.

Както уточни Николай Бареков пред Mediapool, според него "ГЕРБ не е легитимната опозиция в парламента" и такава може да бъде само "гражданската опозиция", която се заражда.

"Много са спекулациите по мой адрес – защо го правя, ма как съм го направил, какви са интересите... Нали видяхте, минаха изборите, всеки показа какво може и как го може. Видяхте парламентът какъв е, виждате какво е състоянието на ГЕРБ. Аз вярвам в едно нещо – ГЕРБ не е легитимната опозиция в парламента", заключи Николай Бареков.

Срещата е била организирана след протеста в подкрепа на главния прокурор Сотир Цацаров пред Съдебната палата в сряда сутринта, заявиха пред Mediapool участващи в нея. Двете прояви съвпаднаха по време с първата изява на депутата от ДПС Делян Пеевски от парламентарната трибуна, когато той директно нападна бившия вътрешен министър Цветан Цветанов заради подслушванията в МВР.

По информация на демонстранти от Варна, от ТВ7 са осребрили пътните им разходи, за което се появиха твърдения още преди ден в социалната мрежа Фейсбук. Шефът на телевизията отрече това, определяйки го като "спекулации". По думите му "това не просто не е вярно, то е пошло. Това е смешно. Какво – платили сме?! Кебапчета сме раздали?!"

"Топла" връзка с всички протестиращи

"Държа с всички протестиращи в страната "топла" връзка. Мога да кажа, че в момента ТВ7 е нещо като център на техните искания и идеи и в това няма нищо комерсиално. А що се отнася до това как Бареков хванал мегафона, нали, и влезнал в политиката, това са евтини спекулации на хора, които явно желаят да подменят дневния ред на българското общество", добави шефът на медията, свързвана с Пеевски, майката на депутата Ирена Кръстева и мажоритарния собственик на "Корпоративна търговска банка" Цветан Василев.

Бареков потвърди, че е организирал обща среща с недоволни граждани от цялата страна, уточнявайки, че това са "лица, които, първо, свалиха правителството на Бойко Борисов, второ, бяха най-активните участници в кампанията "България без цензура" и тези лица в момента са много по-популярни, според мен, и много по-важни и по-значими от половината депутати в българския парламент".

"Това е смисълът аз да подкрепя тази кауза. Надявам се, че ще бъда разбран правилно, че съм готов да дам всичко от себе си, за да подпомогна тяхната гражданска платформа. Що се отнася до моите бъдещи планове, разбирам, че в момента доста вълнения има в обществото – какво ще реша да правя по-нататък... Ще стане ясно, дайте да изчакаме малко", обясни лаконично телевизионният водещ.

Среща на по една вода и едно кафе

"Пихме по една минерална вода и по едно кафе, специално аз, да знаете. Много ясно го казвам това, за да не стане така, че накрая да излезе, че сме яли кебапчета и т.н... И си говорихме следното: аз им обясних какво правим в нашата кампания "България без цензура" и исках да чуя тяхното мнение – одобряват ли това, което сме решили. Имаше 100% одобрение за това, което предложих. И то е следното: оттук до края на лятото обикаляме страната още един път и всеки инициативен комитет от населено място, да не ги изброявам всичките – от Видин до Бургас и от Варна до Благоевград, ще подаде между един и три проблема", каза още Бареков.

"Просто, вижте, за разлика от партия ГЕРБ, при нас хората не идват с кебапчета, с "Комиците" и с концерти. При нас идват хората по съвест и то, защото могат да говорят спокойно, да си излагат проблемите и все пак да търсим някакъв път за тяхното решаване", допълни той.

Гражданските движения в търсене на обединение

Дончо Дудев и Ангел Славчев - двама от най-активните участници в уличните демонстрации в края на зимата, също потвърдиха пред Mediapool за срещата, организирана в сряда от шефа на ТВ7.

По думите на Дудев "ТВ7 обявиха в лицето на Бареков, естествено, че продължават техните турнета, които са с трибуна за хората, обикновените, и съответно с коментар за каузите, които има във всеки един град, проблеми и т.н., за които по някакъв начин да бъде дадена трибуна за решаването им".

"Търсим начин да се срещаме, смисъл, да почнем да работим заедно всичките групи. То е хубаво, че всеки е някакво движение, смисъл, и по градове... "Аз обичам Видин", ние сме си "Движение за граждански контрол", има разни още други организации, които, смисъл, хората вече се организираха в такива движения или съюзи и започнаха да си работят. И, всъщност, нашата цел в момента, т.е. и на нашето движение е да спрем да се делим, да търсим начин за обединение. Той (Бареков – бел.ред.) беше осигурил залата, доколкото разбрах. Аз разбрах на протеста, че ще има такава среща. Нашите хора, които бяха там, не бяха кой знае колко много, но отидохме... Нищо, нормална среща, смисъл говори се как може да се... кои каузи да се захванат и т.н.", коментира Славчев.

По повод твърденията на хора от провинцията, че продуценти от ТВ7 са им предлагали да заплатят пътните им разходи до София, което се е случило след събирането пред Съдебната палата, двамата лаконично заявиха, че са от София и не знаят за подобно нещо.

"Ами не знам... Няма как, аз съм от София, не съм запознат", обясни кратко Дудев. "Няма как да ви кажа при положение, че аз съм от София. Смисъл – на мен никой нищо не ми е осребрявал", добави Славчев.

Първоначалните организатори се отказват

Светослав Николов и Добрина Алексиева, които бяха първоначалните организатори на протеста в подкрепа на главния прокурор Сотир Цацаров, коментираха в сряда пред Mediapool, че около 16.00 часа във вторник са оттеглили уведомлението си за проявата от Столичната община. Двамата били помолени от други протестиращи в страната да организират събитието.

Причината да се разубедят била, че се досетили, че по същото време в сряда се провежда заседание по знаковия процес срещу т.нар. банда за рекет и изнудване "Октопод", по който основен подсъдим е бившият съветник в ДАНС Алексей Петров.

"КАК Бареков и ТВ7 СЕ ОПИТАХА ДА ИЗПЪРЗАЛЯТ ПРОТЕСТИРАЩИТЕ! Жена, представяща се за репортер на ТВ7 вчера е звъняла на организатори на протестите в различни градове на България, за да иска подкрепа чрез присъствие на протест, организиран от медията пред Съдебната палата в София. Единственото, което въпросната медия е пропуснала да спомене е, че на 22.05.2013г. ЩЕ СЕ ГЛЕДА ЕДНО ОТ ЗНАКОВИТЕ ДЕЛА В БЪЛГАРИЯ И ВСЕКИ, КОЙТО Е ПРЕД ВЪПРОСНАТА ИНСТИТУЦИЯ В ТОЗИ МОМЕНТ МОЖЕ (ЩЕ) БЪДЕ ПРИПОЗНАТ КАТО ПОДКРЕПЯЩ ОБВИНЯЕМИЯ ИЛИ КАТО УПРАЖНЯВАНЕ НА НАТИСК ВЪРХУ СЪДА!!! П.С. По непотвърдена информация от същата медия са платили разходите по пътуването на част от протестиращите от Варна", пише в постинг, разпространяван във "Фейсбук" групите "Форум "Обединение", "Равни пред закона" и др.

Информацията за офертата за осребряване на пътни разходи от ТВ7 се разпространява в социалните мрежи и от други протестиращи като Ваня Андреева и Иван Бонев. Предвид ситуацията Алексиева и Николов от движение "Равни пред закона" съсредоточават вниманието си към предварително планирания си протест пред СЕМ, където в момента тече процедура за избор на генерален директор на БНР. Демонстрантите настояват за промяна на начина, по който се формира съветът, така че съставът му да не е партийно обвързан и зависим.

В сряда протестиращ от Варна, пожелал анонимност, разказа пред Mediapool, че Бареков действително е осребрявал билети за автобус на хора от морския град, които иначе е нямало да дойдат до София, тъй като са безработни.

Попитан кой е заявил пред общината събитието, след като Алексиева и Николов са оттеглили уведомлението си за проявата пред Съдебната палата, медийният шеф заяви: "Нямам представа дали е само един човек, мисля, че са няколко, но мисля, че един от хората е г-жа Рашева от Добрич, Пепа Рашева от Добрич. Всъщност аз бях хванат с нея ръка за ръка там на ръба на Съдебната палата отзад".

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

78 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #78

    Бареков, стига си се правил на Бойко Борисов! Нямаш неговата харизма и чар и затова си много озлобен!

  2. Дони Тръмпушката
    #77

    Някои се затюхкаха, че със журналистическата кариера на Бареков било свършено. То пък един журналииист... Не е голяма загуба, даже никаква - вервайте ми. Неговата "журналистика" е плод единствено на острите му и спонтанни пристъпи на устна диария. Аз от години насам го дискриминирам с помощта на дистанционното, а много мои приятели и познати споделят, че правят същото.

  3. Анонимен
    #76

    Каква парвенющина! Колко е "велик" този лакей бАРЕКОВ, колко го обича "народа", утре ще стане трибун на народните маси и ще ги поведе към "светли бъднини"... Но кой се кланяше на Бойко Борисов с букета в ръка след предишните избори, не ти ли, подлизурко такъв? Заплашвали ти живота, сякаш си борец за правда, хвалипръцко! С това перчене и хвалене не се траеш вече, а си кукла на конци!

  4. Анонимен
    #75

    Бюрек-Дудков е емблематичен еталон за това, какво предтавляват българските помиарожурналисти. Свестните се броят на пръстите на едната ръка.

  5. Анонимен
    #74

    бареков е позор за българия!

  6. Анонимен
    #73

    Що Бареков не си стои в барата от която е излезнал, ами ходи по света да го мърси със собственото си нехигиенично излъчване? Все пак всяка жаба трябва да си знае гьола. Не го е целунала принцеса нали, та да се превърне в принц. Освен ако разбира се не се брои Пеевски... Иди и говори после че българите не са докоснали до модерността.

  7. Анонимен
    #72

    Бареков е мекере на Пеевски и неговите кукловоди. Нищо повече. Не знам защо се изживява в ролята на велик манипулатор и ходи да буни най-уязвимите и лесно манипулируеми хора от най-долното стъпало на социалната стълбица. Изключително рядко щастие е тоя Бареков. С голяма лекота предизвиква пълна погнуса.

  8. Анонимен
    #71

    По куп текстове на Конституцията и НК, Бареков е за затвора. Заедно с Мая Манолова и редичка други. Но това не се предвижда за слугите на мафията, освен когато не са изпълнили задачката, както им е казано. За сега той прилежно изпълнява инструкциите. Но, както е казано "Ще дойде мачка на погачка".

  9. Анонимен
    #70

    Този подготвя създаването на нова "дясна" партия на мястото на ликвидираните "стари десни" и ГЕРБ. Името и ще е ГРОБ -Граждани за Руска Ориентация на България. Задачата и ще е да зарови България след като БСП,ДПС и АТАКА я утрепат.

  10. Анонимен
    #69

    Има ли друг журналист с охрана??Не!!И защо?"Мафията "не би се занимавала с него-просто той за тях не е значим ,а само нещастна "пионка".Тогава от кого пазят"супер журналиста"!От секирата на ИСТИНАТА !! ......А иначе журналистиката не служи на политическите и олигархични сили-защото така е по дифиниция.....

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.