Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Б.Велчев обеща да не използва прокуратурата за политически цели

158 коментара
Б.Велчев обеща да не използва прокуратурата за политически цели

За малко повече от час в четвъртък Висшият съдебен съвет (ВСС) успя да изслуша и да избере с внушително мнозинство от 23 гласа новия главен прокурор доц. Борис Велчев. Един от 25-те члена на ВСС гласува “против”, пуснат е и един празен плик. Самото гласуване започна в 11 ч. и продължи точно 10 минути.

Ще покажа, че прокуратурата може да бъде реално деполитизирана, каза по време на изслушването Велчев, който се постара да стане ясно, че ще бъде антипод на досегашния главен прокурор.

Новият главен прокурор е прекратил участието си във фирми

Към момента нямам никакво участие в търговски дружества, а само в две неправителствени организации – Фондация за екологични изследвания “Екофонд” и сдружение “Българска асоциация за защита на финансовите интереси на Европейския съюз”. Това заяви за Mediapool доц. Борис Велчев, избран в четвъртък за главен прокурор, като допълни, че екологичната организация не извършвала никаква дейност.

Още

“Няма да има чадър над никого. Няма да ме чуете да правя политически изказвания. Ако бъда избран, няма да позволя прокуратурата да бъде използвана за политически цели. Тя ще се намесва само тогава, когато има законови основания”, бе категоричен Борис Велчев.

Той е доцент и доктор по право в СУ “Св. Климент Охридски”, през последните години шеф на правния съвет на президента Георги Първанов. Той бе единственият кандидат за поста, предварително одобрен от тримата лидери на управляващата коалиция Сергей Станишев, Симеон Сакскобургготски и Ахмед Доган съвместно с президента Първанов. Кандидатурата му бе внесена преди ден от 17 члена на ВСС.

Само “косвена” политическа подкрепа

Велчев заяви пред репортери, ако е получавал изобщо подкрепа от някоя от трите политически сили в тройната коалиция, то тя е била “косвена” и се е изразявала само в положителните думи, дошли от страна на някои политици.

“Тази подкрепа не е нещо, от което трябва да се срамувам, както не трябва да се обиждам от другите политически сили, които изразиха своите възражения срещу моята кандидатура”, заяви Велчев.

Той заяви, че ако във ВСС има хора, които да са симпатизанти на управляващото мнозинство, то има и такива, които не са и политическата окраска не може да обясни 23-те гласа в негова полза.

Според обясненията му идеята да стане главен прокурор е дошла от професионалната гилдия, а не от политическа личност. На настойчивите репортерски въпроси по тази тема той отговори: “Ако трябва да си спомня кой за първи път ми каза – абе, защо не вземеш да станеш главен прокурор, уверявам ви, не мога да си спомня”.

Оставам противник на имунитетите

В изложението си пред ВСС Велчев спести мнението си за недостаците в работата на прокуратурата. След като бе избран обаче заяви, че неслучайно прокуратурата е била критикувана. "Не харесвам работата на прокуратурата в необходимата степен”, бе лаконичен новият обвинител №1.

Кой е Борис Велчев?

Борис Владимиров Велчев е роден на 26 април 1962 г. в София. Той е доцент и доктор по право. През 1981 г. завършва английската гимназия в София. Завършва право в Софийския университет "Св. Климент Охридски", където започва и кариерата му като учен юрист. 

още

Ако се наложи, ще има промени в структурите на всички структури в институцията. Велчев иска да получи реална картина за корупцията в прокуратурата, като за целта може да поиска от НСБОП онези нереализирани разработки, които съдържат именно такива данни. Ако се запозная с факти за нерегламентирани контакти на който и да е прокурор с престъпни структури, той ще бъде без имунитет и ще се разследва, каза Велчев.

Той декларира, че въпреки е избран за главен прокурор, си остава противник на имунитетите.

“Аз преди няколко години издадох един доста обемист труд за имунитетите и от тогава не съм си променил мнението по въпроса. Аз съм на мнение, че имунитетите нямат място в България”, заяви още той.

Велчев добави, че е и привърженик на идеята за импийчмънт на главният прокурор като краен резултат от контрола върху дейността му.

“Това обаче не трябва да бъде дадено като право на парламента, защото той е политизиран орган, а на Конституционния съд”, заяви Велчев.

Той заяви, че се надява Народното събрание да подкрепи идеите за промяна на Закона за съдебната власт и да създаде трето звено в прокуратурата, ръководено от трети зам.-тлавен прокурор, което да поеме изцяло отговорността за борбата с корупцията и организираната престъпност.

За завеждащ на това звено се спряга името на шефът на Националната следствена служба Ангел Александров, подкрепят от ДПС. След избирането си Борис Велчев заяви, че ще коментира имена за това звено едва след като бъде направена необходимата законодателна промяна, но допълни, че Александров отговаря на условията да заеме такъв пост.

Той заяви, че въпросът за царските имоти е по принцип имуществен, но ако в него има данни за извършено престъпление, то прокуратурата ще се занимае по случая. Същото нещо Велчев заяви и за кръговете от фирми около Доган.

“Аз вече казах - политиците трябва да си решават политическите спорове с политически средства. Ако всички политици решат да спорят чрез прокуратурата, то просто няма смисъл”, каза още той.

Велчев ще търси данни от НСБОП данни за корумпирани прокурори

Борис Велчев заяви, че едно от първите неща, които ще направи, е да изиска необходимите информация от НСБОП за наличие на корупция в прокуратурата.

“Мога да ви уверя, че след ако има данни за корумпирани магистрати, техният имунитет ще бъде свален и ще започне разследване”, заяви Велчев.

Изслушването и изборът на новия главен прокурор бяха излъчвани пряко по БНТ и БНР, с което бе удовлетворено искането на редица неправителствени организации за открит дебат.

Мандатът на Никола Филчев изтича на 22 февруари. Предстои процедурата по избора на Велчев да бъде финализирана с указ на президента Първанов, който по закон има право и да отхвърли кандидатурата. Съмнявам се президента да не подпише, коментира Велчев.

Основна част от работата ми ще бъде да подготвим прокуратурата за членството на страната в Европейския съюз, обеща новият главен прокурор. Оценката за прокуратурата трябва да зависи не от думите на главния прокурор, а от броя на осъдените престъпници. Няма да се укрия, когато има повод за коментар, колкото и неудобен да е той, добави той.

По-прозрачна и отговорна прокуратура

Велчев се ангажира да подкрепи всяка промяна в законодателството, която цели прокуратурата да стане по-прозрачна и отговорна, но обеща и без такива промени да се стреми да покаже, че прокуратурата може да работи прозрачно и открито.

В хода на изслушването Велчев изрази увереност в края на 7-годишния му мандат да се сложи край на полемиката къде е мястото на прокуратурата и изрази своето мнение, че тя трябва да остане в съдебната власт. Темата е актуална заради сегашната абсолютна безконтролност на прокуратурата и поведението на Никола Филчев, поради което ЕС настоя за конституционни промени в тази посока.

В изявлението си Велчев обеща никога да не допуска компромис с правата на гражданите.

По думите му пресцентърът на прокуратурата ще бъде преструктуриран, за да отговори на желанието на българските граждани за повече информация. Той обаче не смята да е медийна личност.

Той обеща също така да има жени във високите етажи на прокуратурата, като същевременно успокои гилдията, че няма да има чистки.

Борбата с организираната престъпност е основно предизвикателство, но хората по селата и малките градове искат да видят наказани престъпниците по места, каза Велчев, обещавайки да се бори и с дребната престъпност.

По думите му прокуратурата ще работи във взаимодействие със съда, следствието и МВР. Ще бъде обърнато внимание на подготовката на младите магистрати, която не е на нужното ниво.

Въпреки много идеи за реформи на прокуратурата, Велчев заяви, че ще му трябват повече от 100 дни, за да влезе в проблемите.

“Това е една огромна структура. Най-много ме плаши факта, че хората очакват чудо за няколко дни, а това няма как да стане веднага”, добави наследникът на Филчев.

Иван Григоров енергично подкрепи преводача на Греъм Грийн

Иван Григоров, председател на Върховния касационен съд (ВКС), подкрепи категорично в изказването си  кандидатурата на Велчев, като изтъкна, че той не е от обкръжението на настоящия главен прокурор, не е активен политик, не е против законодателните промени за членството в ЕС, не е зависим от бившата Държавна сигурност, не е психически неуравновесен и се отнася към подчинените си като към достойни хора. Григоров припомни, че предварително е изброил какъв кандидат ВКП няма да подкрепи и добави, че след изявлението на Велчев пред ВСС мотивът му да го подкрепи е “сто процента”. Шефът на ВКС освен това добави, че Борис Велчев е преводач на Греъм Грийн и точно затова ще гласува за него.

Според Григоров лансираната идея за трети заместник главен прокурор, е “интересна” и би имала реален ефект.

Той отхвърли обвиненията на дясната опозиция за политическата предопределеност на кандидатурата на Велчев. "Категорично уверявам всички, че ВКС и членовете на ВКС във ВСС не могат да бъдат манипулирани в каквото и да било", декларира Григоров.

Неговият заместник Румен Ненков заяви:“Ние сме хора, които трябва да служат единствено и само на закона. Считам, че консенсусът относно една кандидатура не е срамен”.

Шефът на НСлС Ангел Александров определи кандидатурата на Велчев като “шанс за цялата съдебна система”.

За ралзика от Филчев, който е охраняван от петима служители на НСО, новият главен прокурор ще има само един бодигард, стана ясно от изявление на шефа на НСО Румен Миланов. По време на мандата си Филчев използваше брониран автомобил и пилотна кола.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

158 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. ТАШ
    #161

    ам

  2. легионера
    #160

    Така ще да е, драги ми Подвързачов, докато ти спиш и пишеш стихотворения.Ако Костов беше отворил всички досиета сега плявата щеше да е на боклука а не да ни управлява. Той се оказа по-хитър от всички взети заедно, даже и от комунистите които го внедриха. И най-големият му проблем сега е че не може да си харчи париците на воля и с достойнство и че все чуждите имоти са му трън в очите. Тази омраза и завист бавно но сигурно ще го погуби но за съжаление погубва и наченките на демокрацията. Докато народа

  3. Подвързачов
    #158

    Комунизмът се завръща/в родната ни къща./Нова Велчова завера/ще разгони наште вера.

  4. Гешев
    #157

    Четете легионера Получено на: 19 Януари 2006 23:12 и ще ви стане ясно.

  5. DDT
    #156

    Костов е виновен ЗА ДОСИЕТАТА! и за всичко негативно което се случва от както Pетър Младенов Луканов му възложиха да оглави дясното пространство. Няма ли кой да се справи с тази къртица. Това би трябвало да е лесна работа.

  6. Генерал Кобалт
    #155

    "Григоров да си подаде оставката, защото заставайки навремето зад Филчев, той също е виновен за трагичното състояние на досъдебното производство"Не мога да приема, че Григоров трябва да носи отговорност за това, че не е знаел какво представлява Филчев.Първо, Григоров не е психиатър.Второ, Григоров не носи отговорност за дефектите на Конституцията.Трето, всъщност - обърнете внимание !!! - отговорност за липсата на информация за Филчев носи отново Костов с това, че НЕ ОТВОРИ ДОСИЕТАТА!Аз много пъти

  7. Комуняга
    #154

    На следващите избори пак недейте да гласувате. Ние сме родени за да ви манипулираме и използваме докато не загреете за какво е става въпрос.

  8. Иванушка
    #153

    Нека всеки който има повече инфо да пише по следните въпроси:1) Връките на сем. Велчеви с Гешев и Кобургите преди 9.9.1944г. Тези хора са господствали над нас още оттогава?!2) Роднинството между гл.прокурор и Милен Велчев3)Ролята на А.Доган в назначаването му4)Защо дядо му е имал прякора ,,Дон Корлеоне" ?5)Защо ги подгони Т.Живков?6)Ролята на сем.Велчеви в назначаването на ген.Кашев за шеф на УБО 7)Етническия произход на сем.Велчеви Благодарим предварително!

  9. Realist
    #152

    Simeon ima za syzhalenie samo edin glas pri izbori. A za towa che tezi ot teb spomenatite lichnosti sa na wlast sa vinovni tezi 1,100,000 kato tebe "razocharovani" umnici koito ne otidoha da glasuvat. A komunistite otivat 100% da glasuvat po vreme na izbori.Ne se opitvaj da podvezhdash horata. Logikata ti e mnogo primitivna osven che e tendenciozno naglasena. Naj veroiatno si edin dolen provokator-govnovoz

  10. Nablyudatel
    #151

    Nebrysnato nomenklaturno kopele

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.