Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Безпрецедентният съдийски протест посрещнат с "нов" донос срещу Тодорова

Над 200 магистрати и адвокати поискаха отмяна на уволнението й и незабавни оставки

82 коментара
Сн. БГНЕС

Висшият съдебен съвет (ВСС) отговори на провеждащия се за пръв път в историята ни съдийски протест в петък с нов анонимен донос срещу уволнената преди ден за забавени дела съдия Мирослава Тодорова, председател на Съюза на съдиите в България (ССБ).

Членът на съвета Пламен Стоилов оповести, че в петък защитата на две жени, осъдени за измама от Тодорова през 2007 г. e поискалa прекратяване на делото им на втора инстанция заради изтичането на абсолютната давност, тъй като тя е забавила мотивите си над 4 години.

 

Стоилов обаче категорично отказа да съобщи откъде разполага с тази информация, без да обясни защо пази в тайна източника си. Публично известно е, че първите три сигнала за забавени дела от Тодорова бяха огласени от МВР шефа Цветан Цветанов и от председателя на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов, с когото в последно време министърът доста "сближи" позиции.

 

По-късно самата Тодорова обаче уточни, че тази информация съвсем не е нова и въпросното дело е било включено в забавените от нея производства, за които тя вече бе наказана от ВСС с намаляване на заплатата си с 15%.

Над 200 адвокати и магистрати от Софийския районен (СРС), Софийския градски (СГС), Софийския апелативен (САС), Върховния касационен съд (ВКС), както и от други съдилища, прокуратури и следствени служби в страната се включиха в подписка, с която се настоява кадровиците в съдебната власт да отменят решението си за освобождаване на Тодорова и незабавно да подадат оставки.

Като мотив за призива си протестиращите посочиха оставащите два месеца от мандата на настоящия състав на ВСС, който реши да работи и по време на съдебната ваканция. Според магистратите по този начин е налице опасност органът да нанесе "изключителни вреди на системата с безпринципната си кадрова политика".

Събирането пред сградата на ВСС на столичната улица "Екзарх Йосиф" продължи повече от час, като в него се включиха представители на редица неправителствени организации като Българския институт за правни инициативи, Българския хелзинкски комитет и Институт "Отворено общество".

Демонстрантите започнаха да се събират в 10.00 часа, като сред тях бяха и доста съдии, гледали множество знакови дела през последните години – Виолета Магдалинчева, Весислава Иванова, Владимир Астарджиев, Иван Коев, Величка Цанова, Вера Чочкова и Андрей Ангелов от СГС, Калин Калпакчиев, Лада Паунова, Нели Куцкова и Галина Захарова от САС, Мина Топузова, Теодора Стамболова и Даниела Атанасова от ВКС. Участваха и десетки млади съдии от СРС.

Повечето от тях изразиха желание да говорят пред медиите, като единодушно определиха безпринципността в кадровата политика и дисциплинарните производства на ВСС за най-сериозния проблем в системата, тъй като оставят все повече съмнения за натиск върху съдебната власт.

Около 11.00 часа от администрацията на ВСС решиха да поканят представители на протестиращите и журналисти в сградата. В импровизираната съдийска делегация взеха участие главният секретар на ССБ Борислав Белазелков, Весислава Иванова (СГС), Калин Калпакчиев (САС) и Таня Маринова (СРС).

Вътре те бяха посрещнати единствено от Пламен Стоилов, избран за член на съвета от квотата на следователите, който бе един от тримата вносители на предложението за уволнение на съдия Тодорова.

Той започна разговора с призив към колегите си да се придържат към конкретните детайли от дисциплинарното ѝ дело, въпреки че според Закона за съдебната власт и Етичния кодекс на българските магистрати разгласяването на подробности от него е абсолютно забранено. Особено предвид факта, че Тодорова в момента атакува освобождаването си пред Върховния административен съд и казусът е висящ.

"Целта на този протест е хората, които взеха това решение да видят реакцията на обществото и гилдията и ако могат, да се засрамят", обърна се Белазелков към Стоилов, който полагаше усилия да запази спокойствие.

"А, вие сте решили да приемете ролята на обвинители и да осъдите морала на ВСС", отговори съдебният кадровик, на което съдиите вкупом отвърнаха, че изобщо нямат такива намерения, а съдия Иванова уточни, че просто искат оставките на членовете на съвета, преди непоправимо да са навредили на цялата система.

Размяната на обвинения продължи, като Стоилов "призна", че "един от най-големите грехове на този ВСС е, че не се поддаде на грубия натиск от някои организации, включително и от Съюза на съдиите в България". Думите му предизвикаха подмятания, че "в същото време охотно се подложихте на вътрешния министър Цветан Цветанов".

Весислава Иванова отново взе думата в нов опит да обясни на Стоилов, че проблемът в политиката на съвета идва от крайно неясните критерии, по които той избира кого и как да накаже при идентични нарушения.

Тя припомни доклада на съдебния инспекторат от миналото лято, когато заради забавени дела за наказания освен Тодорова за образуване на дисциплинарни производства бяха дадени шефът на СГС и близка приятелка на Цветанов Владимира Янева, Астарджиев и Коев.

Настоящият зам.-шеф на СГС Петя Крънчева, Георги Ушев и Мариян Марков пък бяха предложени за по-леки наказания като "забележка" или "порицание", които да бъдат наложени от Янева. Тя обаче само им обърна внимание. Самата Янева пък бе санкционирана от ВСС само със "забележка".

Пламен Стоилов не взе отношение по тази тема, изваждайки списък със седем магистрати от цялата страна, които по негови данни били уволнени заради същите нарушения като Тодорова. Сред тях обаче нямаше нито един съдия от най-натоварените съдилища в страната – СРС и СГС.

"Искаме норма за допустима натовареност, защото не знаем кога и по какви критерий ще бъдем наказани", включи се в разговора и Таня Маринова, след което членът на ВСС призна, че за 5 години колегите му така и не успели да разпишат подобни критерии, тъй като това било много сложно и инициативата трябвало да дойде от самата гилдия.

Иванова го репликира, че това всъщност е невъзможно, тъй като всеки опит за диалог между съдиите и ВСС през последните години се е оказал абсолютно обречен.

По време на разговора на практика стана ясно, че съдебният съвет признава безпринципната си дисциплинарна дейност, след като Стоилов призна, че колегите му не са се самосезирали по информацията, публикувана неотдавна от в-к "Капитал", че членът на ВСС Светла Данова е замесена в имотни измами. Той не успя да отговори на въпроса дали според него подобни съмнения са съвместими с настоящия ѝ пост.

Стоилов призна обаче още, че очевидно съветът няма никакво намерение да се занимае и със стотиците хиляди дела в досъдебна фаза, голяма част от които срещу известни извършители, заради бездействието на прокуратурата. Стоилов каза единствено, че нямало как физически ВСС да образува дисциплинарни производства срещу хиляди прокурори.

В края на срещата си с протестиращите той реши да се възползва от медийното внимание, за да призове журналистите да се поинтересуват и от съдбата на "жертвите на тежки криминални престъпления", чиито извършители "свободно се разхождат по улиците". Изказването му провокира иронични реплики от присъстващите, че в думите му прозират дежурните изказвания на Цветанов, който често използва почти същата фраза, опитвайки се да внушава, че ефективността в борбата с престъпността е незадоволителна главно заради работата на съда.

Любопитен момент от протеста бе, че някои от съдебните репортери, отразяващи събитието изненадващо получиха обаждане от говорителя на СГС, че шефът на САС Веселин Пенгезов има желание да даде информация за забавените от Тодорова дела, но тъй като имал ангажимент, трябвало да стане по телефона.

По-късно той коментира пред Дарик радио, че "не е мястото на съдиите пред Висшия съдебен съвет на протест, мястото на съдиите е в залата. И всички колеги много добре знаят, че решението на ВСС се обжалва пред съда. До какво ще доведе това - утре ще дойдат пред всяка съдебна зала да протестират разни хора".

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

82 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. news
    #82
  2. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
    #81
  3. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
    #80
  4. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
    #79
  5. Всеки в България с грам мозък в главата, го чувства и знае !!! Единствения начин за преодоляването на мъчителното и позорно положение, в което се намира страната са продължителни масови протести охранявани от БН Армия до свалянето на правителството на тъпите Боко и анцунга. Въвежда се извънредно положение и всички се молят ИВАН КОСТОВ да се съгласи да поеме още един път ръководството на временно експертно правителство до нови избори под строго наблюдение на ЕС !!

  6. Анонимен
    #77

    колкото и съдиии да уволнят, все ще са малко и когато да ги уволнят, все ще е късно

  7. Анонимен
    #76

    Само делото Борилски стига на нашите съдии да се засрамят, но това е кауза пердута. Тук оправдаха извършителите, защото бащите на двамата убийци или на единия бил висш служител на съда - не им били достатъчни доказателствата предоставени от французите и като разбраха, че във във Франция ще бъдат съдени ги осъдиха набързо. Това дело не трябва да се забравя и винаги да се натрива носа на прекрасния български съд.

  8. Анонимен
    #75

    До 74. Какво общо има изпълнителната власт със съдебната. Та нали големите скандали бяха за това никой да не си позволява да си помисля дори да критикува независимата ни съдебна власт. Те си имали вътрешно убеждение. Навсякъде другаде може да има рестрикции и затягане на колани, но там в никакъв случай. Независимите магистрати протестират за това Кой от тях да е по независим от другия. Досега дружно браниха гилдията си и все другите бяха виновни. Само престъпниците невинни и с права. Сега обаче стана шах с пешката. Но нали всеки съдия е с различно вътрешно убеждение - нека да протестира срещу убежденията на останалите.

  9. Анонимен
    #74

    Не разбирам защо изпълнителната власт се разграничава. Уволненинето на тази офца е много удобен прецедент. На тази база могат да бъдат уволнени 90% от магистратите в България. И това ще бъде едно добро начало на реформата в съдебната власт.

  10. Анонимен
    #73

    Наложително е непрекъсни протести.Този Пенгезов е престъпник,също като Стуилов.Всички честни съдий,да бъдат пред зградата на ВСС,там денонощо да перотестират

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.