Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Без АЕЦ "Белене" във въпроса за националното допитване

Социалистите няма да отнесат "подменената " формулировка до Конституционния съд

130 коментара
Без АЕЦ "Белене" във въпроса за  националното допитване

ГЕРБ финтира БСП с окончателно решение на парламентарното мнозинство за провеждане на ядрен референдум, в който проектът АЕЦ "Белене" не фигурира. Първият в демократичната ни история референдум ще търси отговор на въпроса "Да се развива ли ядрената енергетика в България чрез изграждане на нова ядрена централа?".

"Баталният" дебат преди гласуването, предаван на живо по БНТ и БНР, мина подобаващо драматично и шумно, в отсъствието на премиера Бойко Борисов, който по това време инспектираше пътен участък и получаваше похвали от еврокомисаря Йоханес Хан.

Този резултат бе предрешен, след като миналата седмица правната комисия начело с Искра Фидосова (ГЕРБ) редактира формулирания от БСП въпрос "Да се развива ли атомната енергетика в България чрез изграждане на ядрена централа на площадка "Белене?”.

След като във вторник и икономическата комисия в НС пренебрегна въпроса на БСП, под който се бяха подписали над 700 000 души "Да се развива ли атомната енергетика в България чрез строеж на АЕЦ "Белене", управляващите обобщиха двете предложения за референдум, поради еднаквостта на въпросите.

Така при окончателното обсъждане в парламента бе внесен един въпрос - този на ГЕРБ, представен като редакция на формулировката на БСП. Преди окончателното решение от БСП настояха да бъде гласуван техният вариант. Председателят на парламента Цецка Цачева обясни, че социалистите е трябвало да поискат редакцията на подкрепения от правната комисия вариант на ГЕРБ. Много се изненадах, че не постъпи такъв проект, добави Цачева. В знак на протест депутатите от БСП и ДПС напуснаха пленарната зала и не участваха в гласуването.

Синята коалиция също не участва в гласуването, но защото е против АЕЦ "Белене" и провеждането на ядрен референдум . Гласуваха общо 113 народни представители, 106 бяха "за", а седем бяха "против".

"Вие се опитвате, както някои от фирмите изписват с дребен шрифт най-важните неща в условията на договорите, да ни пробутате нещо подобно. Но при вас даже го няма и дребният шрифт. Ние изглежда трябва да използваме симпатично мастило, за да открием истинския въпрос. Защото вашият лидер каза: "Всички знаем, че референдумът е за или против Белене". Ами като го знаете, защо го скривате от хората", попита по време на дискусията Янаки Стоилов от БСП.

Доброслав Димитров от ГЕРБ бе категоричен, че референдум ще има. "И този път няма да има съветски танкове пред Народното събрание, няма да има агенти на ДС да проверяват на хората паспортите дали са подпечатани и са гласували сто процента "за". Хората ще гласуват не по подвеждащ и манипулиращ с предизвестен край въпрос и това ще е по инициатива на народни представители", каза той. В самоотвержена защита на партията си Димитров намеси и член 1 от Конституцията на комунистическа България, съветските интереси и щенията на БСП.

Урок по физика, Фидосова нобелист и къща на Малдивите

В планарна зала не се размина и дебатът коя е по-подходящата дума за допитването – "ядрена" или "атомна".

Председателят на правната комисия Искра Фидосова се фокусира върху разликата между ядрен синтез и атомен разпад. За да не остане неразбрана, онагледи пред останалите народни представители дори с графики ядрото, протоните и неутроните в атома.

"Вече нарекохме Искра Кюри и я предложихме за Нобелова награда по физика и тя се взе на сериозно и започна да ни изнася лекции по физика, по граматика, че и по право", разпали се Мая Манолова от БСП.

"Фидосова учи Янаки Стоилов на право, Фидосова реши, че тя и 70 депутати от ГЕРБ са по-умни от 770 хиляди граждани, участвали в подписката, че тя и 70 депутати от ГЕРБ са по-умни, по-тежки и по-важни от 770 хиляди души", продължи Манолова. Действате като страхливци и мишоци, разви тя тезата на БСП, че управляващите махат АЕЦ "Белене" от въпроса, заради страх от положителен вот.

Думите ѝ накараха и председателят на НС Цецка Цачева да се намеси по темата и да напомни, че за ГЕРБ са гласували 1.6 млн души. "Не противопоставяйте една част от гражданите на друга част, пряката демокрация на представителната", заяви Цачева.

В дебата коя е подходящата дума да се употреби - "атомна" или "ядрена", независимият депутат Георги Терзийски обясни: "На учениците в началните училища им е ясно, че става въпрос за атомен разпад и ядрен синтез. В атомната централа се извършва атомен разпад".

Намеси се и лидерът на БСП Сергей Станишев, който за пореден път лансира вече добре известната си и непрекъснато повтаряна теза, че се "очертава ясно противопоставяне между една власт и един народ".

Според него въпросът е дали ние ще сме нация на сервитьори и овчари или ще сме нация, която е способна да развива високи технологии. Спирайки проекта "Белене", вие избирате да сме нация на прислужници, затова българите чувстват, че имат нужда да се произнесат по този въпрос, обърна се той към управляващите.

Станишев сравни редакцията на въпроса за допитването със смисъла на изреченията: "Иван иска да се ожени за Мария" и "Иван иска да се ожени".

Преди това Искра Фидосова пък използва друг пример, за илюстрира противоречието в зададения от БСП въпрос за референдума - "Искате ли да си построите къща на Малдивите, г-н Стоилов?" Вероятно ще отговорите - да, но ако ви кажем за 10 млн. лв., вие ще се откажете, продължи тя. ГЕРБ иска да се проведе референдум, няма да допуснем да се скриете и да не се проведе референдум по зададен въпрос така, както позволява законът, заяви Фидосова.

Докато Фидосова говореше от трибуната, десетки членове на инициативния комитет за референдума, предимно социалисти, издигнаха плакати от балкона на пленарната зала с надпис: "780 000 излъгани". Демонстрацията рязко бе прекратена от квесторите в НС, които взеха плакатите и ги изхвърлиха.

Реабилитация на БСП

По време на дебата от Синята коалиция повториха тезата си, че проектът е икономически неизгоден, че ще доведе до увеличение на цената на тока, за да може да се възвърне инвестицията от 22 млрд. лв, според оценките на консултанта на ядрения проект HSBC. Лидерът на ДСБ Иван Костов посочи, че при днешната цена на тока инвестицията в АЕЦ "Белене" ще се възвърне за 117 години, затова и няма стратегически инвеститор.

"БСП има нужда от този референдум за реабилитация, защото излязоха схемите за източване на милиони левове", смята съпредседателят на десния съюз Мартин Димитров. Този референдум не трябва да го има, не си играйте на демокрация, защото това не е демокрация, заяви той. Вместо да се търси отговорност къде отидоха милионите, сега се занимаваме с референдум и реабилитация на БСП, коментира още Димитров.

Тъй рече премиерът

След като сутринта премиерът Бойко Борисов преди правителственото заседание прати министърът на икономиката, енергетиката и туризма в Народното събрание за дебата с думите "Деляне, Добрев, мини след това през парламента, само им кажи още веднъж: ако Станишев е искал, да е разпоредил на НЕК да са подписали за "Белене", Добрев изпълни заръката, но отказа да даде широки разяснения по темата, а акцентира върху вече неведнъж коментирани тези.

Премиерът посочи, че БСП "колкото и да крещят и да викат това е болезненият факт за тях от 2006 година не са го подписали“.

"Ако беше подписан договорът за АЕЦ "Белене" през 2006 г., страната ни нямаше да губи ценни ресурси в момента. Времето на хората, които се разхождаха да се подписват по всички градове в предизборната кампания на БСП за събирането на 700 хил. подписа, са употребени напразно. Защото през 2006 г. е започнала процедурата, приключила е октомври същата година и е трябвало през ноември в едномесечен срок да бъде подписан договор", гласи вече познатата теза на Добрев. "Това обаче не е станало , нито през следващата и по следващата година, така до средата на 2009 г. И в момента, в който е имало стратегически инвеститор през 2009 г. (германската RWE – бел. ред.), сега няма такъв и БСП иска да се подпише договор. Те не са го подписали и това означава, че парламентът седмици наред губи време по тема, която можеше да приключи преди шест години", допълни министърът.

Въпреки недоволството от промяната на въпроса им, БСП ще се съобрази с новата формулировка на ГЕРБ и няма да отнася въпроса до Конституционния съд, показа проверка на Mediapool сред депутати от левицата. Социалистите твърдят, че няма да има смисъл от сезиране на Конституционния съд, след влизането на новите двама конституционни съдии от парламентарната квота.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

130 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #130

    Малко макроикономика и история. Болшевиките преди 95 год. завземат властта в Русия , след една кървава гражданска война , глад скъсване за момент с илюзиите ( НЕП), те трябва да решат какво да правят. И решават ще развиваме тежка индустрия с изпреварващи темпове. Може хората да умират от глад , но най - важното е да има оръжие и то тежки оръжия танкове , артилерия самолети за да оцелеят болшевиките, защото тях ги страх от възмездие, след като са пратили на оня свят милиони хора. И ако може тази индустрия

  2. Анонимен
    #129

    на американското посолство им е все едно за АЕЦ-а. те просто искат да си имат FOB (forward operating base) в БГ както си имат в Киргистан, затова Бойко им е супер удобен. Всичките мижитуречни икономически интереси в бедната ни държава са руски. Путинаците никога не се отказват от няколко допълнителни милиардчета, които да им почешат егото. А нашите слуги върховни са само щастливи да им направят кефа и да предадат родината си.

  3. Анонимен
    #128

    До 126 "Колкото повече се забавя - толкова по-зле" Е това би било вярно , ако имахме срочна нужда от централата. В случая лидерите на двете най - масови партии си прехвърлят топката, кой да подпише договора. Мисля , че няма и да го подпишат , но ще се работи на парче. Значи руснаците искат неустойка за милиард евро или нещо подобно. И доколкото схващам , това е цената на стари машини освен реактора, парогенератори и прочие. Значи сключва се договор да ги купим за 5 години и след това да се правят

  4. Анонимен
    #127

    "Решението е взето" с 116 гласа от всичко 240.Впрочем такива са 99 процента от всичките "решения", взети ОТ НС след неговото учередяване,след като и една махаленска конференция не може да се проведе с по-малко от половината делигати.Говори се за ред,мед,демокрация,законност и какво ли,но резолтатЪт Е нулев.ЗА КАКВО СТАВА ДУМА? ЗАЩО ИНСТИТУЦИИТЕ МЪЛЧАТ? Къде е държавността? ИЛИ ВСИЧКИ СА СЕ ОСРАЛИ И МиСЛЯТ СаМо За СОБСтВЕнитЕ ДАЛАВЕРИ

  5. Анонимен
    #126

    122 - Поздравявам Ви най-искрено! Схванали сте точно, онова което казах и онова, което подсказах! :) Защото не съм казал, че България ще има пари да плати!!! И сте прав, че може процеса да се проточи. Което е лошо! Колкото повече се забавя - толкова по-зле! Досега всяко разтягане на сроковете доведоха до (рязко) вдигане на общата стойност! Именно това е и нашия проблем! Ако бяхме като някои шейхове с доста излишни пари - досега да е построена централата и то на бая по-ниска стойност! Т.е. двойни ползи!

  6. Явор Костовист и 2014 година
    #125

    всеки трезво мислещ българин който е против Белене няма да гласува в този референдум защото: 1.над 700000 са манипулирани от БСП и вота вероятно на края ще е "за" 2.който гласува по съвест "против" увеличава квотата на общото участие най ефективно е да не се гласува, защото при общото участие под нивото на последните избори референдума няма да е валиден !!!

  7. Анонимен
    #124

    Има много голяма цензура в медиябасейн,много се следи да не се обиди някой от бсп/бкп.Те последните са им много свидни кадри!стоянке,стоянке,какво си назначила като медийни пазаванти.И ний в Европа!Боже боже,защо не пуснеш водата и да ни закриеш!

  8. Анонимен
    #123

    Преди два дни ЯЕЦВО козлодуй,се повреди.Спря да дава ток на страната,някой да е бил на тъмно,през това време?Никой!Цялата ядрено-атомна-електронна-позитронна електроцентрала беше изключена!Аз не мога да разбера,защо трябва да построим нова,никому не нужна!

  9. Анонимен
    #122

    До 115 Вероятно сте прав, но защо смятате , че България има пари да плати. Това може да се проточи много години 20 - 30 . България да плаща , плаща и ако случайно накрая се отчете , че централата е построена, да се установи , че всъщност всичко , което е метално отдавна е продадено като старо желязо и че гьола просто е станал по - голям.

  10. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
    #121

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.