Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Без ски на Витоша до разрешаване на строежи в природните паркове

Частник ни рекетира и ни прави за смях, каза шефът на земеделската парламентарна комисия

50 коментара
Без ски на Витоша до разрешаване на строежи в природните паркове

Ски сезонът на Витоша няма да започне, ако държавата не узакони строителството в природни паркове, които са изключителна държавна собственост. Този ултиматум са поставили от “Витоша ски” - собственик на съоръженията над София, за да пуснат тази зима лифтовете и пистите в района на “Алеко”.

 

“Частен оператор ни рекетира и ни прави за смях”, вбеси се след срещата с инвеститора Десислава Танева, председател на парламентарната комисия по земеделие и гори, въпреки че по време на изявленията пред журналисти тя заяви, че ще подкрепи поправки в Закона за горите, които позволяват учредяването на право на строеж в природните паркове.

 

Текстовете щели да се внесат максимално бързо в парламента и могат да се гласуват не по-рано от месец и половина. Едва, след като те станат факт, “Витоша ски” щяла да пусне лифтовете, които се ползват от около 30 години от софиянци и гости на столицата. Промяната ще засегне всички публично-държавни и публично-частни територии, т.е. ще отвори врата за застрояването и на други природни паркове.

 

Няма законова пречка пред старта на сезона, но инвеститорът се дърпа

 

Миналата седмица “Витоша ски” съобщи, че тази зима няма да пуска лифтовете заради противоречиви текстове в новия Закона за горите от пролетта. Те не им позволявали да изчистят просеките под лифтовете и да вземат пистите под наем.

 

Красимир Каменов, зам.-изпълнителен директор на Агенцията по горите и Десислава Танева многократно обясниха в сряда пред журналисти, че няма законова, административна или каквато и да е пречка пред пускането на съоръженията и решението си е лично на инвеститора.

 

Агенцията по горите дори предложила сама да изчисти просеките, а за пистите може веднага да бъде сключен договор за наем за срок по-малък от година без конкурс.

 

От думите на управителя на “Витоша ски” Георги Бобев обаче стана ясно, че истинската причина за отказа от работа е сега действащият забранителен режим за изграждане на нови съоръжения в планината.

 

Промените отварят път за застрояване в природните паркове

 

За да се изгради нов лифт например трябва да се смени предназначението на горите в Природен парк Витоша, но това е невъзможно според последните законови промени. Затова инвеститорът е предложил на работната група с представители на земеделското, регионалното и екоминистерството и депутати промяна в Закона за горите, която позволява учредяването на право на строеж в района на природните паркове. Това означава, че земята остава собственост на държавата, но инвеститорът има право да строи и експлоатира съоръжението. То трябва да разполага с одобрен подробен устройствен план, оценка за въздействие върху околната среда и оценка за съвместимост със защитени зони, уточни Каменов.

 

Така предложената законова промяна била подкрепена от всички участници в дискусията, каза Каменов.

 

Не стана ясно каква е връзката между бъдещото застрояване на Витоша и отказа на фирмата, свързана с “Юлен” - концесионер на ски зона Банско, да пусне лифтовете на Витоша, освен очевидното извиване на ръце на държавата.

 

"Решението, което се предлага конкретно за този сезон, е временно. Нас не ни удовлетворява и ние докато не сме свидетели на конкретна законова промяна, няма да пристъпим към експлоатиране на съоръженията. Това за нас към този момент е незаконно", каза Георги Бобев. Той обаче не вижда в това рекет и каза, че не би си позволил никого да рекетира.

 

Бобев обвини управата на дирекция "Природен парк Витоша" и “други организации”, че атакуват всички техни действия и че държавата ги мотае с одобряването на Специализирания устройствен план за разширяване на ски зона “Алеко”. Той бе изготвен в процедурни нарушения, освен това засяга защитени територии и е върнат от екоминистерството за доработване.

 

Приватизационният договор не задължавал “Витоша ски” да пуска лифтовете

 

Адвокатът на инвеститора Петър Петров обясни, че приватизационния договор от 2008 г. за ски съоръженията над София не ги задължавал да пускат лифтовете. Имаме задължение да не разрушаваме съоръженията, да не променяме предмета на дейност и да изпълняваме план за заетост, каза Петров. Миналата седмица от “Витоша ски” обясниха, че ще поискат от Агенцията по приватизация да им позволят съкращения на персонал, тъй като няма да работят тази зима.

 

Фирмата “Витоша ски” е изцяло собственост на офшорната компания, регистрирана на Вирджинските острови “Елора мениджмънт лимитид”. Офшорката е поставила като управляващ на “Витоша ски” Костадин Костадинов (шеф във фалиралия “София ленд”) и като членове на управляващото тяло Георги Бобев и Петър Георгиев Петров.

 

Петров е и в управата на “Юлен” АД, концесионер на ски зоната в Банско, която също е собственост на офшорна компания, но този път регистрирана в Кипър – ООД “Мренго трейдинг”.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

50 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #50

    ГЕРБ е правителство на МУТРИТЕ!Това българският гласоподавател най сетне ТРЯБВА ДА РАЗБЕРЕ и на следващите парламентарни избори да НЕ гласува за тях!!

  2. Анонимен
    #49

    След като се ВЪЗМУТИ,Десислава Танева каза че ще подкрепи измененията в закона за горите-ЗАЩО, бе г-жо Танева??!!

  3. Анонимен
    #48

    Reкетират момченцата!Пък може и да излезе нещо!

  4. Анонимен
    #47

    Приятели те блъфират, нека просто тези хора които карат ски но искат Хубава Витоша да кажат "Добре ние сме съгласни тази година няма да ползваме съоръженията". Да видим! Те са длъжни да ги поддържат, а това е скъпа работа. Ако не друго Българите можем и на инат! Даже... доста добре го можем, затова сме още на, и в тая земя. Да видим колко време ще издържат да поддържат базата, без да пускат съоръженията. Пък току виж сбъркат тук и там. В тази сфера има достатъчно апетити. Ще се даде, най малкото на някой, който няма да ни изнудва. Хората се учат :). Всички се учим :))) В следващият договор ще има други условия с хората, които да поддържат съоръженията. Толкова с този сценарий.

  5. Анонимен
    #46

    Танева вместо да се обяснява пред медиите, да се поинтересува защо АП не си върши работата.

  6. Анонимен
    #45

    Тея “Юлен” съсипаха Пирин над Банско, дано не име се отстъпи та да ликвидират и "Витоша". Бяха май тръгнали през просото с сваляне категорията на парка. Дори има "къщички" досами Бялата вода. За какво са им нови лифтове? Да подменят старите с други, с по-голям капацитет. Обаче алчността на финансовите акули не познава граници.

  7. Анонимен
    #44

    УТРИ и мафиоти ни управляват. Затова е така !!!!!! ГЕРБ е мафия

  8. Анонимен
    #43

    проблема се решава много лесно - сигнал до Комисията за защита на конкуренцията! Собственика има монополно положение на ски пазара! глоба 200 000лв. и заповед за раздробяване на компанията!

  9. Анонимен
    #42

    Ами както е почнало скоро един парк няма остане.

  10. Анонимен
    #41

    Ами тогава да "духат супата", изгонете ги оттам или ги накарайте да фалират, като ги бойкотирате тотално. Застрояване в природните паркове не бива да се допуска иначе ще съсипят природата, както стана по морето!!!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.