Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

БЕХ планира рефинансиращи заеми до 1 милиард лева

С парите ще погасява ядрения дълг на НЕК и ще инвестира в мрежови проекти

24 коментара
БЕХ планира рефинансиращи заеми до 1 милиард лева

“Българският енергиен холдинг“ (БЕХ) смята да вземе синдикиран кредит и облигационен заем за общо до 500 млн. евро или близо милиард лева. Това съобщи пред журналисти във вторник Михаил Андонов, директор на държавната компания, която миналата седмица получи от “Фитч“ кредитен рейтинг ВВ+ със стабилна перспектива, за да емитира облигации.

Чака се одобрението на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, което е приницпал на БЕХ и становището на Министерството на финансите. Ако утре получим одобрение, веднага стартираме двете процедури, каза Андонов. По думите му първо може да се приключи обществената поръчка за частен или синдикиран (от няколко банки) кредит до 250 млн. евро. Пускането на емисия облигации до същата сума ще отнеме по-дълго време, защото трябва да се избере финансов и правен консултант за подготовката на книжата. С парите холдингът ще погасява стари дългове на дъщерното си дружество “Национална електрическа компания“ (НЕК) и ще подсигури участието си в инвестиционни проекти като строежа на “Набуко“, на газовите връзки със съседните държави и развитието на електропреносната мрежа.

 

Така за пореден път БЕХ вдига летвата за търсените кредити, след като миналото лято Андонов първо заяви, че ще се търси финансиране за 250-300 млн. долара, после сумата стана 250 млн. евро, а пред декември апетитът за кредити набъбна до 400 млн евро. 

Идеята е заемът, който ще е тригодишен, да погаси синдикирания кредит, управляван от френската БНП-Париба, за 195 млн. евро, изтеглен за подготовката на строежа на АЕЦ “Белене“. Неговият падеж е през май 2013 г., след като бе частично платен през май миналата година и разсрочен. Андонов обяви, че ще се приеме офертата на банката или финансовите институции, които предложат най-ниска лихва. По думите му вече около 30 банки са представили своите условия, но БЕХ ще иска конкретни оферти от кандидатите да осигурят парите.

След това ще се обяви емисията облигации, която ще е с петгодишен срок. Ако нейните условия са по-изгодни от тези на кредита, той ще бъде погасен с другия дълг, стана ясно от думите на шефа на БЕХ.

Според него предоставеният кредитен рейтинг на холдинга ще позволи вземането на изгоден финансов ресурс, който ще е необходим и за участието на компанията в изграждането на “Набуко“ и газовата връзка до Турция. На близо 1 млрд. евро се оценява нужното българско финансиране за “Набуко“, а за връзката с турската мрежа – 35 млн. евро.

Андонов не можа да се ангажира с точно колко може да задлъжнее БЕХ, за да обезпечава работата на дъщерните си компании, сред които са и газовият оператор “Булгартрансгаз“, АЕЦ “Козлодуй“, която смята да удължава живота на V и VІ блок и да строи нов реактор, както и ТЕЦ “Марица Изток 2“, също с амбициозни планове за развитие, “Електроенергийният системен оператор“ (ЕСО) и Мини “Марица Изток“.

Дълговете на НЕК са за близо 500 млн. евро, но от думите на шефа на БЕХ стана ясно, че компанията-майка смята да поеме само този към БНП-Париба. Пак с пари от БЕХ миналия май бяха погасени 55 млн. евро изискуеми от две банки суми по ядрения заем, който общо беше за 250 млн. евро. Останалите борчове на НЕК в момента се преструктурират заради прехвърлянето на електропреносната мрежа от нейните активи в тези на ЕСО, за да се спазят директивите на Третия енергиен либерализационен пакет на Европейския съюз.

Макар да изпитва финансови затруднения заради регулаторната рамка и да отчита 103 млн. лв. загуба за 2012 г., НЕК не е в състояние на неплатежоспособност, заяви Крум Анастасов. По думите му компанията имала сключени споразумения за разсрочено плащане на дължимите на АЕЦ “Козлодуй“ и други електроцентрали суми за купения от тях ток и ги изпълнявала стриктно.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

24 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #24

    Не отклонявайте умишлено вниманието от щекотливата тема за ТИМ!!!Обърнете внимание на "врътката":ТИМ организира протестите ,за да задължат държавата да създаде условия,които да принудят ЧЕЗ да се оттеглят от България,като си продадат акциите на ТИМ,а протестращите се оказва,че са манипулирани и употребени!!!

  2. Анонимен
    #23

    Не трябва да се пропуска едно от странните кадрови решения на Министър Добрев, разбира се, със знанието и съгласието на Борисов. Това кадрово решение е Михаил Андонов, който от 2002 година е зам. главен счетоводител в НЕК ЕАД,, а от 2009 година до 2011 е главен счетоводител в НЕК ЕАД. През 2011 година за известно време Андонов е и Изпълнителен директор на НЕК ЕАД. Т.е. точно повремето, в което са усвоени заемите по АЕЦ Белене и по времето, когато са похарчени всички пари по Белене и Цанков Камък,

  3. Анонимен
    #22

    На чежд гръб и 1 милиард е малко. Дайте да дадете.

  4. cakide
    #21

    А кога ще върне парите на АЕЦ Козлодуй? Да,мисли да удължава , но за това трябват пари!!Повечето тук дори не могат да си представят какво значи life time extension на ядрена централа и за какви ресурси става въпрос. Техните си пари, тяхната си печалба, която нагло бива прибирана от измислицата БЕХ.

  5. Анонимен
    #20

    „28.07.2011г. - В рамките на година - година и половина НЕК ще бъде лидер в икономиката на България и номер едно на Балканите“, каза Михайл Андонов за визията си за компанията, след като министър Трайков го представи на журналистите"

  6. Анонимен
    #19

    Не трябва да се пропуска едно от странните кадрови решения на Министър Добрев, разбира се, със знанието и съгласието на Борисов. Това кадрово решение е Михаил Андонов, който от 2002 година е зам. главен счетоводител в НЕК ЕАД,, а от 2009 година до 2011 е главен счетоводител в НЕК ЕАД. През 2011 година за известно време Андонов е и Изпълнителен директор на НЕК ЕАД. Т.е. точно повремето, в което са усвоени заемите по АЕЦ Белене и по времето, когато са похарчени всички пари по Белене и Цанков Камък,

  7. Анонимен
    #18

    Ако това е цената да се освободим от ченгесарско-руската енергийна мафия, избирам я всеки ден от седмицата.

  8. Анонимен
    #17

    Та как така приватизирахте електропреносната мрежа, бе държавници, а оставихте борчовете в НЕК. Как бе другарю ОВЧАР-ОВ

  9. Анонимен
    #16

    Дълговете на НЕК са благодарение на другаря Румен Овчаров и правителството на Сергей Станишев което ни закопа в ямата Белене с 2 милиарда. Не чувам протестиращите да казват нещо по въпроса.

  10. Анонимен
    #15

    Абе ей корумпиран тъпанар що не си събираш вече багажа за затвора ами говориш глупости? Нали се знаеш сам колко си тъп и кой те направи началник.... насран смешник не давай акъл какво трябва да се прави, защото още малко и ще те оженят за някой циганит в затвора

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.