Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Бивш сикаджия остана само няколко часа на поста зам.-вътрешен министър

Назначени са нова порция зам.-министри в транспортното, регионалното, финансовото и просветното ведомство

140 коментара
Бивш сикаджия остана само няколко часа на поста зам.-вътрешен министър

Кабинетът "Орешарски" постави нов рекорд, след като зам.-министър се задържа на поста само няколко часа. В сряда правителствената пресслужба съобщи за назначения на няколко нови заместни-министри, извършено от премиера Пламен Орешарски. Сред новоназначените бе и зам.-министърът на вътрешните работи Иван Иванов, койте се оказа рекордьорът на кратко пребиваване във властта.

 

38-годишният депутат от БСП Иван Иванов има магистратура по история от Софийския университет “Св. Климент Охридски” и по право от Великотърновския университет “Св. Св. Кирил и Методий”. Завършил е Школата за политически мениджмънт във Фрайбург, Германия. В последните шест години е главен юрисконсулт на “Билдинг Строй Експрес” ЕООД. Преди това е ръководил офиса на “Воинтех” ЕООД в Шумен, сочи правителствената биографична справка за Иван Иванов.

 

По данни на вестник “Капитал“ обаче Иванов от 1995 г. е управител на клона на мутренската групировка СИК в Шумен. Това сочи проверка в информационната система ДАКСИ. Той е син на местния бизнесмен Валентин Иванов-Шошо, който също е свързан със силовата групировка.

 

Късно вечерта в сряда БНР съобщи, че вътрешният министър Цветлин Йовчев е поискал от премиера Орешарска да освободи от поста Иванов. Молбата му е била изпълнена веднага.

 

Пред БНР министър Йовчев каза, че кандидатурата на Иванов не му е била представена и той смятал, че Иванов е политическа фигура, която ще помогне за реформата в МВР. Министърът не знаел за миналото на заместника си и че е бил свързан със СИК.

 

От другите назначения на зам.-министри стана ясно, че са определени  дългоочаквани хора за част от втория ешелон в регионалното и транспортното ведомство. Все още обаче не е ясно кой ще поеме енергетиката, както и отговарящи за различни ресори от министерства, където вече има частични назначения на зам.министри.

 

Като зам.-министър на регионалното развитие остава Добромир Симидчиев, който бе назначен от правителството на ГЕРБ през октомври 2011 г. да отговаря за водната реформи и запази поста си при служебния кабинет. Симидчиев е завършил е УНСС със специалност пречистване на питейни и отпадъчни води, проектиране на пречиствателни станции, управление на утайките. Магистър е и по бизнес администрация от Университета на Сиатъл, САЩ.

 

Досегашният зам.-изпълнителен директор на държавната Изпълнителна агенция “Морска администрация“ Петър Киров е назначен за заместник-министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Целият му трудов стаж е преминал на различни длъжности в морската администрация, а зам.-шеф е от септември 2008 г.

 

Очаквано бившият кадър на финансовото министерство Людмила Елкова, която преди два месеца напусна Движението “България на гражданите“ на Меглена Кунева, стана втори зам.-министър на финансите. Миналата седмица като заместник на Петър Чобанов бе назначена Людмила Петкова. Ще има и трети зам.-финансов министър.

 

Елкова е магистър е по право от УНСС. От 2000 г. до 2009 г. заема различни длъжности в Министерството на финансите, като последната е директор на дирекция “Данъчна политика”. След това е била консултант по управление на проекти към Българския институт за стандартизация и консултант по проекти на ЕС на свободна практика

 

Атанаска Тенева е назначена за заместник-министър на образованието и науката. Тя е магистър по математика е от Пловдивския университет “Паисий Хилендарски”. Има докторантура по философия от Руската академия по управление – Москва, и е придобила квалификация за учител по философия от Софийския университет “Св. Климент Охридски”. В момента е преподавател в Университета по хранителни технологии в Пловдив. Била е народен представител от БСП в 39-ото и 40-ото Народно събрание.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

140 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #140

    Сикаджията като заместник-министър на МВР беше освободен, но Димитър Дъбов - заместник на Станишев и отговорен фактор в СИК, пое контрола над спецорганите и спецсредствата в качеството си на шеф на парламентарната комисия, съобщи журналистът Григор Лилов. Според него малкият скандал със сикаджията заместник-министър е бил праниран, за да прикрие големия с Дъбов. При Борисов СИК имаше премиер, чрез Станишев има архитект на правителството(и другият му заместник Евгени Узунов е от СИК. А и самият Станишев се оказа обвързан със СИК, както показа Лилов с факти от разследването, изнесени в книгата му "Тайните на големите играчи".

  2. Анонимен
    #139

    Из "Хроники на времето": Кабинета Орешарски - управлението на утайките!

  3. Анонимен
    #138

    "Симидчиев е завършил е УНСС със специалност пречистване на питейни и отпадъчни води, проектиране на пречиствателни станции, управление на утайките". И такава "специалност" ли има в тази съвременна Магнаурска школа на РБ?

  4. Анонимен
    #137

    Dryn dryn tova e prosto pored3n gaf na tova pravitelstvo ignorebspdps

  5. Анонимен
    #136

    Не е изключено танцът с издигането и освобождаването на Иван Иванов от зам.-министерския пост да е предварително планиран. По този начин някакси по-убедително сегашното правителство може да покаже, без да изглежда като атака насочена към едно или друго лице, че за хора, свързани със СИК и други подобни групировки не би трябвало да има място сред българските политици. Особено сред тези облечени във власт.

  6. Анонимен
    #135

    126 Дойде му времето за бакиите !!! Реанимация на България след поредното комунистическо мнозинство!

  7. Анонимен
    #134

    Всички тук, които, с все по-плахо писукащи гласчета от районните комитети, като нямате какво да кажете за ваш Иванчо Шуменското сикаджийче, пишете, че Борисов бил от СИК - къде са документите за това? СИК беше създадена от Луканов, регистрина като юридическо лице, Компания за сигурност и застраховане, се наричаше. ББ никъде не фигурира като дори редови член на СИК. Имал е компания за сигурност "Ипон", за която, който има какво да каже - нека го каже. Но да легитимираш СИК като заместник-министър на МВР вече е крайно отвратително. Дори Пеевски няма чак толкова съмнително минало.

  8. N°130-ти хигиена и редовно миене също помага ;---)

  9. Анонимен
    #132

    Как така не е ясно за енергетиката ? За там е вече определен другаря Богомил Манчев!!! Достойно оправдал доверието на цялата банда айдуци, които сега са наместили задниците си в Народното събрание.

  10. N°129-ти Какъв смях!? Това е позор !? Те помагат ли ви, вие като си упражнявате професията?

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.