Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

След като обвини прокуратурата, че му отнела гласове, Борисов я адмирира

Лидерът на ГЕРБ праща на Цацаров 135 страници медийни публикации, които обвиняват ГЕРБ в изборни манипулации заради акция "Бюлетини"

243 коментара
След като обвини прокуратурата, че му отнела гласове, Борисов я адмирира

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който във вторник обвини прокуратурата, че с акция "Бюлетини" и отнела 5-6% от изборния резултат на ГЕРБ, заради което някой от обвинителите "трябва да изгори", на следващия ден коригира позицията и адмирира действията на държавното обвинение.

Това стана, след като главният прокурор Сотир Цацаров и екипът му дадоха зрелищна пресконференция, на която показаха пред журналисти веществени доказателства, че откритите 350 000 бюлетини са били годни, неохраняеми и готови за експедиция от печатницата "Мултипринт".

Часове преди разкритията Борисов заяви пред "Труд", че заради скандала с бюлетините партията му е загубила 5-6% от гласовете си и след като стане ясно, че те не са били за експедиция, някой от прокуратурата трябва да изгори.

Почти по същото време до някои медии бе разпратен анонимен сигнал от "група достойни прокурори", който напълно защитава тезата на Борисов, тъй като акцията на прокуратурата в Костинброд била "поръчка" на медийния магнат Делян Пеевски и лидера на БСП Сергей Станишев. Цацаров коментира, че анонимката се вписва в атаката на ГЕРБ срещу прокуратурата, но предупреди, че държавното обвинение ще си свърши работата докрай.

Малко по-късно в сряда Бойко Борисов излезе с открито писмо до Сотир Цацаров, в което му благодари от името на ГЕРБ за публичната информация по разследването на случая в Костинброд.

"Удовлетворени сме от волята, която прокуратурата проявява, за информираност и прозрачност при разследванията си. Това е важно, както за всички български граждани, така и за международната общност, която наблюдава процеса по провеждането на парламентарните избори. Това беше важно и за авторитета на всички български политически партии, участвали в изборния процес", се казва в писмото, копие от което било пратено и до международните наблюдатели на изборите и европейските институции.

В отговор на изразеното от Цацаров недоумение, че ГЕРБ се е припознала като адресат на обвиненията за отпечатването на 350 000 нелегални бюлетини, тъй като прокуратурата не е съобщавала до днес за какво са били предназначени, Борисов праща на главния прокурор 135 страници с публикации от български и международни електронни медии.

Те са от деня за размисъл и в тях се правят сериозни внушения и индиректни обвинения в манипулация на изборите от ГЕРБ. Поводът е, че печатницата за бюлетините е на общински съветник от партията на Борисов.

"Надявам се въпреки вашата натовареност да успеете да се запознаете в подробности със съдържанието на публикациите и да се убедите сам, че не става въпрос за самоприпознаване, а за директни обвинения, които бяха хвърлени върху авторитета и имиджа на ГЕРБ и мен самия, като неин председател. Искам да ви уверя, че аз лично и партията, която представлявам, продължаваме да стоим твърдо зад действията и професионализма, с който българската прокуратура работи и отстоява своята независимост", декларира Борисов.

"Неведнъж съм заявявал и категорично стоя зад това, че българските институции, в това число и прокуратурата, не бива да бъдат използвани за користни цели и в услуга на определени интереси", подчертава Борисов.

"Призовавам партиите да сложим край на компроматните похвати в българската политика. Политическа партия ГЕРБ и аз самият винаги сме имали категорична позиция да не коментираме анонимни сигнали и класифицирани документи, за които нерегламентирано е изтекла информация. Винаги съм твърдял, че всяко неоторизирано оповестяване на класифицирана информация има вредни последствия за авторитета на институциите. Използването на компромати и анонимки не е в стила на ПП ГЕРБ. Никога не сме го правили и няма да се изкушим да посегнем към този похват", твърди Борисов.

"В заключение, адмирирам Вашата воля Прокуратурата да стигне докрай в разследването на всички сигнали за престъпления, за които е сезирана. Убеден съм, че истината е най-силният ми аргумент, от който съм се ръководил и ще продължа да се ръководя", завършва Борисов.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

243 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #243

    "...някой от прокуратурата трябва да изгори". Вероятно някой извън прокуратурата ще изгори, но самото твърдение на Мутрата издава навика му да се меси в работите на съдебната система! И за да може разработките на прокуратурата да доведат до присъди, трябва да бъдат изгонени назначенците на Цецо - шефовете на няколко висши съдилища!

  2. Анонимен
    #242

    241 Именно!

  3. Анонимен
    #241

    Спуснал ти ги е Монтерей.

  4. Анонимен
    #240

    Докога българинът ще възлага доверието си на поредните спуснати отгоре /САЩ и ЕС/,политици,без образование и политически нюх!? Какво става многовековния,умен и способен български народ!? Ние просто сме паднали до нивото на скота,както казваше патриарха на българската литература Иван Вазов! И затова избираме да ни управляват такива кратуни като Бойко,Цецо,Серго,мавъра Костов,Крадливия дедо Монка от Мадрид и прочие и прочие! Все ни ги пробутват такива нелициеприятни персони,неспособни да управляват своя живот,камо ли цяла нация!Много жалко е наистина! Кога народът ни ще спре да се лъже и ще поумнее поне малко!2

  5. Анонимен
    #239

    Зщо манипулация?Не е ли редно щом един орган от системата е поставен в нея да функционира,той да е оставен да си функционира,т.е.да си гледа работата.А,когато си я догледа работата,тогава да се отсъди от обществото дали е манипулация,или пряко изпълнение.

  6. Анонимен
    #238

    цацата играе комбина с комунягите и депесарите. Иначе как да си обясниме че "анонимката" внесена от Станишев беше "потвърдена на 70%" след 2 дена?? Що за юрист и прокурор може да заяви подобно нещо? Едно престъпление или го има или го няма! И престъпление има само когато има ОБЕКТА на Престъплението, Средството и Мотивът. Нищо такова нямаше както при "подслушването", така и при "бюлетините". Да в България над Гл.пропкурор е само господ и той може да прави каквото си сика. Доказаха го през годините Татарчев и Филчев. Но дори и те не се осмелиха да влязат директно в предизборанта борба и то в ДЕНА ЗА РАЗМИСЪЛ.

  7. Анонимен
    #237

    Прокуратурата не е "казала", но допусна да стане част от най долната манипулация от 1989-а насам.

  8. Анонимен
    #236

    ГЕРБ загуби позиция.Жалко за дясното. Понеже Янаки Стилов Председател на парламента,Орешярски Председател на правителство.За ГЕРБ остана опозиция. Не само жалко за дясното,но и жалко за труда по изборите.А това с печатницата,с печатара си е углавно престъпление и вижте какво казва ЦАЦАРОВ:казва,че някой е сбъркал човека.Ивъх!Кого ще го пратят задрешетъчно да погледа външния свят?Познайте де!

  9. Анонимен
    #235

    Ама нали ГЕРБ е стара консервативна партия?Един такъв удар по тая стара консервативна партия е удар по деницата като цяло.

  10. Анонимен
    #234

    за сега мтр губи битката. Губя е по морални и стратегически причини. Прокуратурата в лицето на Главна прокуратура излезе С ЛИЦЕ и доказателства ПОЧИВАЩИ НА ЗАКОНА. С/у това излезе Борисов в разговора с друга част от прокуратурата на скрито в дома си- заговорнически. Няма как при това положение да не загуби. Мтр реши този път пак за приложи изпитания си метод- СНИШЕНИЕ СЛЕД БУРЯ коятО му окастри част от величието. Но ТОЗИ ПЪТ сграше. Инициативата я взеха други, които не искат да си имат работа с него. Какво остава на мтр- да пише писма до света и да застане в позата на ГЕОРИЧНА ЖЕРТВА на злите сили. Да изпищи пред избирателите си- бият Паниковски. Солидаризийраате се.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.