Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Бойко Борисов поискал удостоверения за психично здраве от кандидат-депутатите

Красимир Велчев настоява в Изборния кодекс да залегне изискване за психотест

15 коментара
Сн. БГНЕС

Преди да бъдат подредени кандидат-депутатските листи на ГЕРБ преди миналите парламентарни избори през 2009 година, всички желаещи да бъдат народни представители се е налагало да представят документи, че са психично здрави. Това обясни в четвъртък пред Mediapool депутатът от управляващата партия Снежана Дукова по повод идеята на своя съпартиец Красимир Велчев, който държи депутатите да се явяват на психотест преди влизането си в парламента,

Дукова, която направи неволен римейк на Кърт Вонегът с превърналата се в парламентарна легенда реплика към министър-председателя “Бог да ви поживи, господин Борисов”, обясни, че тя също представила документ, с който доказвала своята нормалност пред ръководството на ГЕРБ.

“Наред с другите документи като свидетелство за съдимост трябваше да представим и документ, с който да удостоверим, че не сме били поставяни под запрещение и че нямаме психически заболявания”, разказа още Дукова.

Депутатите не знаят обаче на какво се дължи безпрецедентната мярка към тях, която, според опозицията, е нечувано унижение.

Подобен законов текст е внасян в народното събрание през 1998 година от тогавашния депутат от левицата Иво Атанасов. Дванайсет години по-късно през 2010 година депутатът от ГЕРБ Емил Караниколов отново възроди идеята, за да се стигне до момента, в който инициативата пое шефът на ГЕРБ в НС.

От парламентарната група на управляващите не отговориха защо само те повдигат темата за психичното здраве на парламентаристите и има ли конкретен случай, който да ги тревожи.

Според председателя на парламентарната група на ГЕРБ психичното здраве трябвало да бъде проверявано на всички изборни длъжности, не само на парламентаристите.

“В практиката си народният избраник се е убедил, че е абсолютно наложително тези хора да са психично здрави, защото властта опиянява. В обиколките си из България той виждал кметове, които са се вживели в ролята си на шерифи”, обясни Красимир Велчев.

Дори в парламента имал колеги, които се "отлепвали" от реалността, но не желаел да назовава имена.

Преди да влезе в политиката, самият той, като гледал реакции на хора от властта, си задавал въпроса: “Тоя добре ли е?”

Затова според шефа на ГЕРБ в Народното събрание изискването за психично здраве трябвало да бъде записано в Изборния кодекс.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

15 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #15

    http://www.youtube.com/watch?v=zADWoOD2yIw

  2. Анонимен
    #14

    кметове, които са се вживели в ролята си на шерифи”, обясни Красимир Велчев. Govedoto znae li kakva e roliata na sherifa?

  3. поп Грую
    #13

    Ало ,депутатите! Ами вие поискахте ли удостоверение от началника си ,"слънцето от Банкя",за преминат психотест ? Ако не сте ,сега може да наваксате !

  4. Анонимен
    #12

    Мярката е необходима, но има опатност да останем без Народно събрание.

  5. Анонимен
    #11

    Прав съм бил, когато гласувах за този кандидат, чувайки за първи път името му: “В практиката си народният избраник се е убедил, че е абсолютно наложително тези хора да са психично здрави, защото властта опиянява. В обиколките си из България той виждал кметове, които са се вживели в ролята си на шерифи”, обясни Красимир Велчев. Дори в парламента имал колеги, които се "отлепвали" от реалността, но не желаел да назовава имена. Преди да влезе в политиката, самият той, като гледал реакции на хора от властта, си задавал въпроса: “Тоя добре ли е?” Затова според шефа на ГЕРБ в Народното събрание изискването за психично здраве трябвало да бъде записано в Изборния кодекс.

  6. Анонимен
    #10

    Бойко от както направи 1вият си милярд и се побърка съвсем

  7. emma
    #9

    След поредното унижение /правилно ги унижава/Борисов днес празнува в Банкя рождения ден на мотора и създателя на ГЕРБ от Банкя - някой си Саздов.По този случай се изчерпаха най-скъпите кубински пури от мрежата за разпространение на такива - магазини Калиман- в София.За пример една кутия маркови пури струва около 600-700 лева.За радост на Калиман и противниците на цигарите/за забрана на пури и лули не сме чули още да има забрани/.

  8. Борето от София
    #8
  9. И.Иванов, Швеция
    #7

    ЯСНО КЪДЕ Е ПРОПУСКЪТ ! """ Преди да бъдат подредени кандидат-депутатските листи на ГЕРБ преди миналите парламентарни избори през 2009 година, всички желаещи да бъдат народни представители се е налагало да представят документи, че са психично здрави. """ Но не се е налагало на подреждащите кандидат-депутатските листи Бойко Борисов и Цветан Цветанов да представят документи, че са психично здрави.

  10. emma
    #6

    Докторите от форума отдавна МУ поставиха диагноза.Другите са в по-тежко състояние - да започнат от Дянков,все пак му е вицепремиер,нищо,че не е депутат.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.