Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Борисов бесен на Трайков – "поставил капан" с искане за по-изгодни условия от "Газпром"

Довчера премиерът смятал да вземе бившия министър за съветник, днес вече му "отмилял"

157 коментара
Борисов бесен на Трайков – "поставил капан" с искане за по-изгодни условия от "Газпром"

Премиерът Бойко Борисов изригна срещу отстранения министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков, като го обвини, че поставил капани пред правителството, умишлено спирал проекти и говорил глупости. От изявленията му стана ясно, че е вбесен най-вече от настояванията на Трайков за договаряне на по-изгодни условия от "Газпром" по проекта "Южен поток".

Обвиненията бяха отправени в петък, седмица след като Борисов освободи министъра с формалния мотив провал на бизнес форума в Катар, но и защото работел мудно по икономически и енергийни проекти, и ден след като вицепремиерът Симеон Дянков съобщи, че на Трайков ще бъде предложено да продължи да работи за правителството. Щяла да му бъде възложена "специална задача", каза Дянков в четвъртък, но това трябвало да стане ясно до дни.

Министър-председателят изпревари събитията като заяви пред журналисти в парламента, че се отказал да прави Трайков свой съветник, защото вече му нямал доверие и му бил "отмилял".

Според неофициална информация на Mediapool обаче Трайков не е имал намерение да приема каквато и да е формална или неформална длъжност в правителството на ГЕРБ.

"Имах намерение да продължа да работя с Трайчо Трайков, но ако не чуя от него истината, ако лично не махне капаните пред новия министър, значи действително ще съжаля и за времето, когато съм работил с него, за огромното доверие, което съм му дал в тези близо три години - абсолютно да решава всичко в това министерство и да кадрува в него както си пожелае", обясни Борисов в петък.

По-късно пред журналисти министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев отказа да отговори на въпроса какви капани му е заложил предшественика му Трайков. 

"Когато някой ми отмилее, когато не мога да работя с него - нямам му доверие. Точната дума е нямам му доверие”, каза още Бойко Борисов за бившия икономичесик министър.

"Давам му шанс да излезе и да обясни защо наговори такива глупости. Говори за неща, които той не е успял да свърши и знае, че те не могат да станат. Не може да излезеш и да кажеш - над 8% възвращаемост (за газопровода "Южен поток – бел. ред), като това първо всеки, който разбира от международни договори знае, че е 8%, над 8% е свръхвъзвращаемост. И то в момент, когато си отишъл да се пазариш за намаляване на цената на газа, след като вече си съобщил там преди два месеца, че само българо-руска централа няма да строим в Белене, след като вече си затворил проекта "Бургас – Александруполис", на какъв шанс се надяваш да ти намалят цената на газа и кой би го сторил?!”, разлюти се премиерът.

"Тръба, която е новоизграждаща се – "Южен поток", в един момент казваш - нека една малка част от цялата отсечка да бъде само българска. От другата страна казват – значи ти отсега се готвиш да сложиш два крана и да направиш украинската криза след време. Задавам контра въпрос – ако е така, защо не изграждаме 100% цялата тръба и ние да сме си инвеститори? Защото нямаме пари, веднага дефицитът отива някъде. И затова още предишното правителство подписа договор 50 на 50. Ние го потвърдихме. С една дума, ние защитаваме нашия интерес с 50% инвестиция да получаваме 50% от таксите", продължи с обясненията по проекта за строеж на газопровода Борисов.

"Някой умишлено започва да спира и последния проект, за да скочи цената на газа. В същото време е допуснато да не е в микса добивания в България газ от една друга фирма. Изведнъж той излиза и казва "Белене”, като прекрасно знае, че аз съм го пратил в Москва да каже на Шматко, че няма да строим "Белене” по този начин. Откъде накъде ще създава такова впечатление в общественото пространство”, възмути се Борисов.

Към момента няма официална информация докъде са стигнали преговорите на българското правителство с "Газпром" за договоряне на по-евтини газови доставки, но от думите на премиера може да се съди, че най-вероятно уволненият Трайков ще бъде обвинен за евентуалния провал на преговорите, които ще бъдат финализирани от новия министър на икономиката и енергетиката Делян Добрев.

Борисов не скри раздразнението си и от претенциите на Трайков към "Лукойл".

"С доминиращата роля на избраните от квотата на ГЕРБ в Комисията за защита на конкуренцията, беше направено нещо немислимо досега – да се заговори за картел - там са и ОМВ, и "Ромпетрол", и "Петрол". Откъде накъде ще се говори само за една фирма? Откъде накъде ще искаш да затвориш най-голямото предприятие на България? Като излязат 6000 души на улицата, какво става?”, продължи в типичния си стил министър-председателят.

"Възнамерявах да оставя Трайков при мен съветник, за да довършим част от нещата, за които има компетентност да ги прави. Повтарям – с капана, който заложи на Делян Добрев, ако не излезе и не обясни тези неща, за да освободи възможността на новия министър да работи спокойно; ако съответно не обясни, че лично аз, лично аз съм взел лиценза на "Лукойл” чрез митниците (той е присъствал на всички разговори), ще считам, че той умишлено е работил срещу мен и правителството", продължи гневно Борисов.

"И когато аз реша да сменям министри и по някакъв начин е станал несъвместим с моето усещане, изпратих Дянков да каже на Александър Цветков, на Трайков Цветанов да му каже - в ролята на вицепремиери”, обясни още премиерът защо не е поискал лично оставката на Трайков. 

Бившият министър успя да изкара от нерви премиера и управляващата партия ГЕРБ, тъй като не си замълча, след като обявиха за приетата му оставка преди той да е подал такава, както и с всички изявления, които даде в своя защита. Премиерът Борисов, изключително чувствителен към медийния си образ на единствен герой в правителството и държавата, вероятно е подразнен от публичните симпатии, които Трайков си спечели след оставката, както и от високата оценка, която западни медии и посланици дават за отстранения министър.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

157 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #157

    boiko kapanite ti sa ot dr.hora v gerb koito ti napravi ministri traikov e intelig.i mojesch tschovek jalko tsche go isgoni i to nesaslujeno a toja prujak masona koito e na traikov na stola e posluschen kato dete no ne e kompetenten kakto besche traitscho jalo e tsche go mahna nikakvi kapani ne e salojil tova sa bulschit prikaski boiko ne se islagai vij tsche pak tvojat niki vanschnija ministr.prascha tschengeta poslanizi naprimer isvesnija maksim otiva v arjentina poslanik toja komunist i agent

  2. Анонимен
    #156

    А бе момче до кога ще се опитвате да си измивате ръцете с Костов. Нали рейтингът му е уш почти нула, ама все ви боде учите. След него имаше две правителства на твои приятели и съмишленици, а твоето е третото. Догодина ще видим "кой зет, кой сват, кой на булката брат".

  3. Анонимен
    #155

    Ако това,за което пише Григор Лилов е вярно,то само 30% от Лукойл/Нефтохим са на руснаците.Чий са останалите 70%.ББ следва,да отговори на този въпрос. В България няма пазарна икономика и цените не могат,да се регулират сами. Освен това правителството непрекъснато се меси и отмива границата между държавното и частното. Най-накрая не може,да се говори за диверзификация и да се сключват енергийни сделки само с Русия. Трябва,да се вземат спешни мерки за нови източници и то преди всичко собствени.

  4. Анонимен
    #154

    А най-лошото е, че с годините егото се засилва. Няма ли някой психолог да го изслуша ББ? Май няма, щото диагнозата ще е страшна да се чуе...

  5. Анонимен
    #153

    Не ви ли омръзна да се занимават с Костов бе №№ 151, 148 и вам подобните. Нали уш бил бита карта, ама постоянно му ядете кокалите. Той обаче хич не ви обръща внимание.

  6. Анонимен
    #152

    Премиерът постоянно предъвква темата Трайков. Нали щял да го прави свой съветник. Ама като му отказа вестниците гърмят "Премиерът обави война на Трайчо Трайков". Излиза, че "на умряла котка нож вади". Ама да не стане като с Давид и Голият.

  7. Анонимен
    #151

    Нр. 134 и 138! Костов с неговите 1,5% общетвена подкрепа може да дойде на власт само С ПРЕВРАТ и ПОМОЩА НА ЧЕРВЕНАТА АРМИЯ! Но нищо не се знае...

  8. Анонимен
    #150

    Na prostia chovek potenciala mu e tolkova...Boiko ne mojde da nadskochi siankaat si.....Losho e che prost chovek e na vlast v Bulgaria :)

  9. Анонимен
    #149

    Този човек-Б.Борисов все по вече става опасен за управлението на държавата защото все по очевидно не е в състояние да си владее нервите...Щестане страшно, да знаете!

  10. Анонимен
    #148

    Костов е компетентен в гушкането.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.