Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Борисов бил готов да даде своя глас за кабинет на БСП и ДПС, за да не опират до "Атака"

Станишев припомни подкрепата на Волен Сидеров за ГЕРБ през 2009-та, а сегашните обвинения към БСП били спекулация на европейската десница

215 коментара
Борисов бил готов да даде своя глас за кабинет на БСП и ДПС, за да не опират до "Атака"

След като в четвъртък лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов върна мандата за съставяне на правителство, обяви изненадващо, че би помогнал с един глас на ГЕРБ за кабинета на БСП и ДПС, за да не прибягват до услугите на лидера на "Атака" Волен Сидеров.

"Срам е за лидера на европейските социалисти и за лидера на ДПС да правят елементарни трикове и игри за съставяне на правителство. Те бяха горделиви, знаейки, че са направили уйдурма с "Атака", дори не се обадиха да ни поздравят като политически сили. Да бяха казали - дайте ни един депутат, аз лично щях да го направя; аз щях да им гласувам един глас, само да не се излагаме в Европа. Видяхте как демонстративно всички посланици се изнизаха от парламента, когато Волен Сидеров и "Атака" седнаха в парламента. Това е тежък удар в Европа и е срам за Станишев и Местан", заяви Бойко Борисов.

Трудно е да се прецени дали това е сериозна "оферта" или поредното "блъфче", каквито Борисов обича да пуска. Преди седмица той коментира, че на "БСП не им издържат нервите, дори на блъфчетата, които им слагам, реагират". Малко по-рано обаче самият Орешарски изрази надежда да получи подкрепа от ГЕРБ, след като Борисов декларира такава и в първия ден на новия парламент, а по-късно в четвъртък коментира лаконично "офертата" на Борисов, като посочи, че "би била добре дошла всяка подкрепа от всяка политическа парламентарна сила".

Засега е ясно обаче, че такива разговори не са водени, а на БСП и ДПС не им достига един депутат за мнозинство от 121 гласа, с което да си изберат програмното правителство, поради което разчитат на "Атака".

Въпреки че не е ясно имало ли е въобще някакъв шанс за преговори на ГЕРБ с "Атака", чийто лидер Волен Сидеров заяви веднага след изборите, че в никакъв случай няма да подкрепи нов кабинет на ГЕРБ, Борисов заяви, че "с партия, която седи на европейския химн, партия, която нарича посланиците на нашите европейски партньори "дебелобузи чичковци", ние нямаме шанс да направим правителство".

Лидерът на БСП Сергей Станишев заяви от своя страна, че очаква ПП ГЕРБ да се държи като "конструктивна опозиция действително".

"Очевидно е , че партия "Атака” заяви, че няма да подкрепи правителство на господин Орешарски. Тук искам да пресека всякакви спекулации, в това число които се насаждат от външни среди, специално от някои представители на Европейската народна партия. Правителството най-вероятно, така се очертава в хода на разговорите, в парламента ще бъде подкрепено от две партии – едната член на европейското социалдемократическо семейство, другата член на европейските либерали, тъй като имаше подобни коментари", заяви Станишев.

Лидерът на БСП припомни още, че правителството на Бойко Борисов е започнало с подкрепата на партия "Атака” и тази подкрепа е била налице в продължение на близо две и половина години.

"Недейте да забравя това, нека не го забравят и някои коментатори отвън", посочи Станишев.

На този етап Волен Сидеров твърди, че няма да подкрепи и правителството "Орешарски" с мандат на БСП, но се очаква да помогне за избора му като атакистите не участват в гласуването и свалят кворума.

В четвъртък, докато в България се провеждаха консултациите при президента Росен Плевнелиев за новото правителство, противопоставянето ГЕРБ-БСП се пренесе и в Европейския парламент. Председателят на групата на Европейската народна партия (ЕНП) в ЕП Жозеф Дол обвини европейската левица, че БСП ще разчита на една "националистическа и ксенофобска партия на екстремисти" отхвърля европейския път на България.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

215 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
    #215
  2. Анонимен
    #214

    213, много си прав! От Цветанов и Буда може да се очакват най-големите мръсотии. Те са главите на организираната престъпност в България и са готови да хвърлят страната дори и в гражданска война само и само да отърват кожите! Ако следващото правителство не ги разследва и вкара в панделата ще има големи ядове с тия боклуци!

  3. Анонимен
    #213

    1. Една такава оферта се прави КОГАТО е възможно да се приеме, не след това. 2. Тиквата е готов на всичко, само да не го ровят следователите за милионите му. 3. Малко като утихнат нещата около тиквенските далавери ще поведе мат'риала по улиците. КОЙТО СЕГА ПОВЯРВА НА ТИКВАТА И НЕ ГО НАБУТА В ПАНДИЗА УТРЕ ЩЕ СЪЖАЛЯВА !!!!

  4. Анонимен
    #212

    Нещо да кажете за тези две герберски физиономии на снимката? Както се казва, вземи едната, та удари другата! Единият, изпаднал в паника, че е изритан от властта и всичките му престъпления ще излязат наяве, все пак продлъжава да се прави на бабаит! Другата - нищожество и кукла на конци, каквато ивнаги е бил!

  5. Анонимен
    #211

    САМО ТАКА ВЪПРОСНАТА МУТРА ЩЕ Е ПО-ВЕРОЯТНО ДА Е В СВЕТЛИНИТЕ НА ПРОЖЕКТОРИТЕ.ИНАЧЕ ТАЗИ "ПОДКРЕПА" САМО ЩЕ КОМПРОМЕТИРА КАБИНЕТА"ОРЕШАРСКИ".ПЪК И НИКОЙ НЕ ИМ Я ИСКА.МУТРТА СИ МИСЛИ,ЧЕ НАРОДЪТ Е ТОЛКОВА ПРОСТ,ЧЕ ЩЕ МУ СЕ ВЪРЖЕ НА "ЖЕСТА".ПОДКРЕПА НА ГЕРБ ОЗНАЧАВА,ЧЕ ПО-ЛЕСНО МОЖЕ ДА СЕ ОКАЗВА НАТИСК И ДА СЕ ИСКА ОСТАВКА НА СЪЩИЯ ТОЗИ КАБИНЕТ.ТАЗИ"ПОДКРЕПА"ОЗНАЧАВА САМО ЕДНО-НАТИК И МАНИПУЛАЦИИ.ЦАЦАРОВ ДА СЕ РАЗМЪРДА.СЛУЧАЯТ ЧАКЪРА И МИШО БИРАТА ВЕЧЕ ПЪТУВАТ КЪМ БРЮКСЕЛ-БУДА Е ОТГОВОРЕН И ЗА ДВАТА.КРИМИНАЛЕН ПРЕСТЪПНИК И НАТРАПНИК.

  6. Анонимен
    #210

    203-ти: дай нещо в подкрепа на коментара си, така си е ...младежко изхвърляне /ч..я на мокър пясък/ - нещо характерно за зомбитата Костови.Не можете да избягате от стереотипа си и това е. Разбирам те, "мой човек", и на теб не ти е лесно...

  7. DG
    #209

    Борисов е един полу-ненормален селски лъжец.

  8. Анонимен
    #208

    Абе, банкянската мутра не разбра ли най после, че е господин, пардон, другар никой, и че никой не го бръсне за слива! Както и че никой не го иска! Къде се натиска? Или се надява по този начин да предотврати разследванията за престъпното си управление!

  9. Анонимен
    #207

    205.Защо десни в парламента няма това е изключително тяхна заслуга. Недейте се оправдава с Бойко.Браво, че доколкото разбрах от написаното по-долу не могат да клъвнат Първанов, Камов, Томов, Дончева в ляво може би се дължи на ББ моите адмирации.р

  10. Анонимен
    #206

    Възможно новият бъдещ премиер да е върхът като го хвалят толкова.Вчера и министър Радев на Костов го хвали Добре. Но като е бил толкова голям специалист защо Костов не го направи министър, а зам.Защо Надето го изрита като претендет на СДС за кмет на София.Ами защото е мафиот и играе с мафиотите - Черепа.Честито на лявата,ама най-лявата партия мислеща за бедното население. Мисля,че с този избор мисли за олигарсите.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.