Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Борисов: БСП и ДПС ни свалиха с метеж, те да си правят сега кабинет

Някои медии "брутално" ни подкрепяха, без да сме желали, сега се обърнаха

703 коментара
Сн. БГНЕС

Премиерът в оставка Бойко Борисов обяви, че БСП и ДПС са свалили правителството му с "метеж, използвайки бедните хора". Борисов поиска те да съставят следващо правителство и се оплака, че някои медии "брутално" го подкрепяли, за да го злепоставят пред Брюксел как контролира медиите.

Борисов заяви това в понеделник, след като върна връчения му от президента Росен Плевнелиев проучвателен мандат за съставяне на ново правителство на ГЕРБ в рамките на 41-вото Народно събрание. След това дръпна гневна реч, в която се обяви за жертва и обясни, че "митът", че бил диктатор, бил паднал, защото "кой диктатор връща цялата власт".

Той посъветва президента да не понася "пасив", назначавайки служебно правителство и се усъмни във възможността на Плевнелиев да намери 100 зам.-министри, които няма да може да контролира и ще "направят куп безобразия".

Фидосова пое инициативата на Борисов, ще излъчва 20 депутати с жребий

ГЕРБ ще излъчи с жребий двайсет от своите депутати, които да помогнат за сформирането на програмно правителство от БСП и ДПС. По такъв безпрецедентен начин реагира шефът на правната комисия Искра Фидосова на уникалното със своята несериозност предложение от страна на премиера в оставка Бойко Борисов партиите в бившата тройната коалиция да съставят кабинет.

"Ще излъчим 20 депутати чрез жребий, защото огромно желание няма да има, за да подкрепят едно такова управление“, заяви Фидосова.

Още


Препоръката му е БСП и ДПС да съставят ново правителство, за да могат те да проведат избори без да се оплакват, че вотът ще бъде манипулиран, да гарантират, че следите от управлението на ГЕРБ няма да бъдат заметени, да вдигнат доходите, а лидерът на БСП да наложи вето на европейския бюджет. Борисов пък е готов да им предостави 20 депутати от ГЕРБ, за да има кворум парламента и да работи, но само при положение, че лидерът на ДПС Ахмед Доган също ходи на работа.

Президентът Росен Плевнелиев от своя страна на няколко пъти подчерта, че продължава да следва Конституцията и до края на седмицата ще предложи мандата на БСП и на ДПС, които вече обявиха, че ще го върнат. В четвъртък Плевнелиев ще направи обръщение пред Народното събрание, в което ще има "конкретика", а следващата седмица може да има евентуално служебно правителство.

Ето и цялото изявление на Бойко Борисов:

"Десет секунди сме държали мандата, който ни беше връчен в парламента и както и в парламента преди няколко дни казах, правителството подаде оставка и няма да правим нов кабинет.

Искам да напомня, че  близо 4 години носихме цялата политическа отговорност сами с правителство на малцинството.

През тези години сме градили, никога не сме рушили и аз не мога да гледам как някой иска това да го прави и да бъдат съпричастен по какъвто и да е начин. Затова, г-н президент, аз настоявам пред вас за следното, вие често говорите за политическа отговорност, често казвате, че трябва да има работещи институции и аз ви предлагам вариант как да работят институциите

През цялото време Сергей Станишев ни упрекваше , че няма да проведем честни избори, през цялото време използваха всякаква форма да кажат, че съм диктатор, Говореха глупости, разбира се, кой диктатор връща цялата власт. Първият мит падна. Вторият мит беше за контрола върху медиите. Някои от вас брутално ни подкрепяха, без да имаме нужда от това. И аз съм се чудил защо го правят. А то е бил пак за пред Брюксел за пред хората, да излезе, че ние контролираме медиите. И сега видяхте как се обърнаха, колко ясно стана , че всичко това е било целенасочено.

Бедните хора, хората, които имаха проблеми, а сега ще поработим доста. Идват много хора, които ми казват, дори включително това със сметките, да се пуснат инкасаторите в отпуск по Нова година, ще видим дали не е нарочно направено.

Моето предложение, към вас е, така както в Румъния, няколко месеца предварително президентът Бъсеску връчи мандата на следващата политическа партия и тя проведе избори. Аз виждам, че Станишев сега е объркан от този ход, защото всички тези митове рухнаха изведнъж и хората ги видяха.

ДПС или БСП, те са си едно, да вземат мандата. Защо трябва да го вземат? Първо, те ще провеждат изборите, те ще сложат вътрешен министър, те ще направят всичко. Когато те провеждат изборите не могат да кажат, че те са манипулирани. Първо много важно, за пред хората, за пред Европа и света.

Второ, няма да има нужда вие да понесете пасив, защото вие сте държавен глава. В президентството вие сте обединител на нацията, вие не сте изпълнител на власт. Как ще намерите 15 министри? Сега при нас са около 30 заместник-министри. При Станишев бяха около 100, как ще намерите за няколко дни тези хора? Кой ще ги контролира? Вие? Ще направят куп безобразия. Ако Станишев и Доган вземат властта за тези 2 месеца хем няма да могат да се заметат следи, защото те влизат утре. Ще вдигнат доходите на хората незабавно, ще вдигнат пенсиите незабавно. Станишев ще отиде в Брюксел да наложи ветото на Европейския съвет. Веднага ще назначат състав на ДКЕВР, веднага ще намалят сметките, и най-вече веднага ще разбият монополите, които те създадоха, при нас монопол не е създаван. Нашата вина е, че не сме ги смачкали, правили сме опити, о‘кей, хората излязоха на улицата, аз си поемам моята вина. Той ще има възможност още в четвъртък да ги размаже.

И аз ви гарантирам, че те свалиха правителството с метеж, използваха бедните хора, вкараха провокатори сред тях и не по конституция ни свалиха. Мен са ме избрали хората и цял живот съм бил сред тях и днеска пак съм си сред тях. 

Оставил съм финансово стабилна държава. Не искам да му слушам глупостите на Станишев. Всички международни институции са посочили в рейтинги, че сме стабилни. Сега ще му видя антикризисните мерки на него и на Корнелия Нинова, да видим къде ги приложиха в света и те са успешни? Всички икономики паднаха в най-голямата криза.

Ако се съберат БСП, те казаха, че имат кабинет в сянка, сиреч утре излизат и правят кабинет, нямат вашия проблем. Освен това вие ако си пратите съветниците за министри, кой ще работи в президентството? Ще оголите тези институция. А нас ни е нужно да има една институция държавна като президентство хората да идват и да се оплакват, ако имат проблеми и за радост имаме патриарх от вчера, църква, в която да се помолим. 

Така че Станишев, има си кабинета, има си мандатоносителя, ДПС, ако той не иска, те да го вземат, самият г-н Костов, многократно каза, да остане парламента и да работи като програмно правителство, плюс "Атака", която е за точно такава политика, която г-н Станишев прокламира, им стават 101 депутати по моята сметка. Аз им гарантирам всеки ден да има по 20 депутати от ГЕРБ в парламента и парламентът да работи докогато вие се договорите с тях.

Защото е много важно да се избере веднага съставът на ДКЕВР. Може, ако се направи веднага, от 1 март сметките да паднат с 8%. Може, разчетите го показват. Да си продължи енергийната ефективност, да се приключват всичките, тези закони, важни , които трябва да се направят.

20 души, това означава Ахмед Доган да ходи на работа. Ахмед Доган да ходи всеки ден на работа в тоя парламент. 21 не давам, 20, и да си работи парламентът. Това е отговорно, това мога да направя.

И тогава ако те са искрени и уверени, че спечелят изборите, защо 2 месеца да има безвремие? Защо 2 месеца да се упражняват някакви министри, които вие ще сложите там и те ще им прехвърлят вина след това? Взимат властта, след това на изборите, ако народът ги препотвърди, продължават да управляват."

Служебното правителство може да е ясно другата седмица

Росен Плевнелиев внимателно изслуша изявлението на Борисов и се намеси едва след репортерски подмятания от залата кой точно от двамата е президентът.

Държавният глава обяви, че вече работи по исканията на протестиращите, които получи в неделя, като ги е разпратил по всички компетентни институции.

"Очаквайте от мен яснота и прозрачност. В момента държавата има много важни въпроси. Не коментирам слухове, когато дойде времето ако се наложи да се прави служебно правителство, тогава ще кажа какви са неговите приоритети и кой може да го осъществи", заяви Плевнелиев.

За вторник той е насрочил извънредно заседание на Консултативния съвет по национална сигурност, а в четвъртък ще направи изявление пред Народното събрание. В сряда пък ще предаде мандата на БСП, а в петък на ДПС. Следващата седмица може вече да има служебно правителство, а Плевнелиев обяви по-рано, че в периода края на април – средата на май могат да се проведат предсрочните избори.

Борисов към протестиращите: Внимавайте с партиите

Накрая Борисов отново взе думата и призова хората на улицата да внимават с партиите, защото при подобна обстановка през 1917 г. е дошъл Сталин с КГБ, в Германия - Хитлер с Гестапо, в Румъния - Чаушеску със Секуритате.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

703 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #703

    Но покрай БСП и ДПС,Борисов и Плевнелиев се скараха и с Иван Костов и доста сини поддържници.А ДСБ даде гласове на ГЕРБ през 2009.Това не говори добре за тях,не е етично.

  2. Анонимен
    #702

    ББ открито играе за партията- майка БКП.Това му изказване го доказва недвусмислено.

  3. Анонимен
    #701

    Плевнелиев,пародия на президент.Осравка или предсрочни президентски избори

  4. Анонимен
    #700

    Никои не ти е виновен.Ти докара страната до пределна бедност, защото сте мафиа

  5. Анонимен
    #699

    Ние ,протестиращите от цялата страна трябва да сплотим редиците си,да умножим бройката на участниците в протестните действия.Да избистрим исканията си.Да бдим и дебнем за провокатори на Цветанов,които той може да ги използва за да имат повод да наредат на полицията и жандармерията да ни смажат. На Плевнелиев да гледаме с подозрение.Той е част от Герб. В днешното си изказване прозира точно това.Да угоди на герб и ако протестите ни продължат да ни смажат със сила. Да не допуснем това Ако в неделя сме

  6. Анонимен
    #698

    Самосвали се, галфон...колкото по-бързо го разбереш толкова по-бързо ще се успокоиш.На хората им е писнало и от теб и за това също протестират.Просто все още много от тях се страхуват и за това не са ти го изкрещяли в лицето...

  7. Анонимен
    #697

    http://www.youtube.com/watch?NR=1&v=0aWhA_k7FjA&feature=endscreen Ето ви и най интилигентно изглеждащият бивш министър на ББ. Кви ли са изводите

  8. Анонимен
    #696

    689 в никакъв случай премиер може да бъде само д-р на науките и виден фракофон Бойко Борисов, той откри нова дума във френският език а именно бонжуар,а къде е и този титан на мисълта и на сложното изречение,д-р на физкултурните науки Цв. Цв.

  9. Анонимен
    #695

    Осъзнава ли някой че тоя наглец Сидеров от година и половина си има собствена телевизия КОЯТО ТОИ Е НАПРАВИЛ С ПАРИ ОТ ДЪРЖАВНИТЕ МУ СУБСИДИИ ЗА ПАРТИЯТА МУ !!! От същите пари които не стигат за заплатите и пенсиите на хората, а тои "иска да им ги увеличава" !!! Що за наглост ти да си направиш СОБСТВЕНА телевизия с държавни пари, за да те показват по цял ден къде ходиш, какво си казал, как изглеждаш и ... как си пръднал ... И да плащаш заплати на десетки хора в тая телевизия взимаики от държавните

  10. Анонимен
    #694

    По интересно ни е да знаем, на кой позитанец Жана Д'Арк тръби вувузели?

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.