Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Борисов: Има елементарен "феър плей" в тази игра наречена избори

В спечелените от ГЕРБ градове не се купували гласове, само в тези с червени кметове

18 коментара
Бойко Борисов сн. БГНЕС

Има елементарен "феър плей" в тази игра наречена избори, заяви премиерът Бойко Борисов, който демонстрира обида от обвиненията за изборни измами и посъветва БСП да се въздържат от такива упреци, защото един ден, когато ГЕРБ паднат от власт, социалистите ще бъдат обвинявани пред Брюксел за купуване на гласове.

Борисов бе провокиран от въпрос на депутата от левицата Мая Манолова за действията на правителството за гарантиране на свободни и демократични избори в България.

"Четири европейски доклада от началото на тази година акцентират върху президентските и местните избори от миналата година. Докладът на ОССЕ беше направо размазващ. За първи път се говори за изборни измами в България. Най-важните от тях са свързани с масовото купуване на гласове, натиск върху политическите опоненти. От ОССЕ направиха 32 препоръки по отношение промени в изборното законодателство. Каква е реакцията на ГЕРБ? Никаква. Какво се случва по време на провеждащите се частични избори? Същите нарушения, умножени по две”, заяви Манолова в петък от парламентарната трибуна.

Тя размаха няколко снимки от родния ѝ град Кюстендил, където в неделя предстоят избори за общински съветници. На фотосите се откроява вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, който върху червен камион агитира жителите на циганската махала в Кюстендил да гласуват за ГЕРБ.

"Недопустимо е Цветан Цветанов да се качи върху червен камион и ще бъде сериозно санкциониран на Изпълнителна комисия", отговори Бойко Борисов. "Какво толкова недоволствате, че Симеон Дянков е бил в Кюстендил, трябва да се радвате, нали го критикувате толкова, той каква агитация може да прави, каза премиерът в отговор на обвинение, че Дянков като министър е агитирал предизборно", каза Борисов.

Манолова показа и снимка със самия Борисов.

Всички големи градове бяха спечелени от ГЕРБ и там нито могат да се купуват гласове, нито да се манипулират, отвърна премиерът. По думите му може би в малките това може да се случи, но там БСП имат болшинството от кметовете.

"Когато отправяте такива обиди, трябва да знаете, че ГЕРБ рано или късно ще падне и тогава по същия този начин тия хора ще тичат по Брюксел като вас и ще обясняват, че сте купили гласовете, и че изборите не са честни. Има елементарен "феър плей" в тази игра наречена избори", коментира Борисов два дни преди повторните избори за общински съвет в Кюстендил.

Там се води разгорещена кампания, в чието начало правителството проведе изнесено заседание в града, обеща на всеки каквото поиска, а в последните дни там се изсипа почти цялото ръководство на МВР, министри, депутати и кметове. Вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов, който отговаря за изборите и в партия ГЕРБ, си намери различни поводи да посещава Кюстендил – кръгла маса за опазване на селскостопанската продукция, срещи с ромския електорат и пр.

В отговаря си към Мая Манолова министър-председателят отбеляза, че от Европа са дали добра оценка на изборния процес - той е протекъл демократично, при зачитане на основните права и свободи, а организацията в голяма степен покрива европейските стандарти.

В действителност, макар проблемът с изборните измами и купуването на гласове да е стар, за пръв път намери място в критичния технически доклад на Еврокомисията от февруари т.г., след изборите "2 в 1" през октомври 2011 г.

В подкрепа на тезата си, че спазва европейските стандалти, премиерът отбеляза, че в сряда е трябвало да открие сградата на съда в Кюстендил, а в петък - 14 километра път, но поради факта че в неделя има избори, е отложил церемониите.

На допълнителен въпрос защо министър Цветанов е в Кюстендил, премиерът отбеляза, че министрите ходят заради черешите и това го правят всяка година. По думите му гражданите одобряват тази практика.

Ако ние загубим изборите - вие как ще се почувствате, като отидем и кажем: "Ми не ги признаваме, защото са купени", попита премиерът депутатите от Коалиция за България.

"Подготвил съм сериозен отговор към вас. Показахме ви снимка с вас, когато бяхме на изнесено заседание в Кюстендил, такова имахме в Пазарджик, във вторник имаме в Плевен. Всеки български град има своята необходимост заедно с кметовете от областта да могат бързо и ефикасно да си свършат работата”, каза Борисов в отговор на Мая Манолова.

"Имаше цял площад с хора. Нито сме водили партийна агитация, нито нищо", увери Борисов.

"Аз отидох сам в София, сам, чисто самичък излизах, и си ви пердашех", каза той, имайки пред вид местните избори през 2005 г. и 2007 г.

"Такъв начин на разговор не ми харесва. В доклада, който има при нас, се отчита напредъкът, постигнат в изборния процес. Между другото и г-н Шулц каза след срещата с президента, че сме направили много големи избори за България, каза Борисов.

анкета

Вие ни познавате. Нека го направим взаимно!

Отделете няколко минути за анкетата и ни помогнете да сме ви по-полезни.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

18 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #18

    Елементарният Феър Плей е БСП и ГЕРБ да си разделят циганите при покупката на гласовете им.

  2. Анонимен
    #17

    А във Пловдив как се развиха изборите в 19часа изборната активност много се вдигна.

  3. Анонимен
    #16

    Ako nosovete rastiaha kato na Pinokio sled vsiaka laja, na tozi nosa steshe da e po dalag ot vsichkte magistrali deto gi "stroi". Dali vse oste sa ostanali idioti koito mu viarvat?!

  4. Анонимен
    #15

    Чвервената кучка пак се е разлаела.

  5. Анонимен
    #14

    жиия ИЛИЯ ПАВЛОВ Наистина направихте много =честни= изббори. В с.Бохот-Плевенско беше изловена комисията как подменя бюлетините -записано бе от монтирана камера в класната стая която е била монтирана отпреди това за да наблюдават учениците и изборите спечели представителя на ГЕРБ с 325 гласа ако се нелъжа, и какво нищо.ПО ЗДРАВ!

  6. Анонимен
    #13

    До №12 Пропуснал си да напишеш, че за тази си "смелост" през 1997 г. Гоцето получи кеш 3 МИЛИОНА ДОЛАРА!!!И тогава започна голямото разграбване от Иван Костов и неговите айдуци на България.

  7. Анонимен
    #12

    Гоце работи още от 1997 година, когато върна мандата за съставяне на правителството, срещу БСП. Вече 15 години подред.

  8. Анонимен
    #11

    Как г-н Вигение Вие оценявате ходовете на президента на ПЕС преди октомври?
    - До този момент Станишев няма нито една грешка, европейските политици го виждат в нова светлина и все повече му се доверяват. Ако продължава със същото темпо, по пътя към пълния мандат начело на ПЕС може да го препъне само предстоящият конгрес на БСП. Вярвам обаче, че партията ни е достатъчно мъдра, за да не се лиши сама от такъв мощен инструмент за влияние в европейската политика. Убедителната победа на Станишев през май

  9. Анонимен
    #10

    не ема №2 да ходи и да се гърми, а точно №2 да си бръкне отзад и след това със същите пръсти да изсвири марша на тикварите "Нас милицията ни пази" в съпровод на Потния...

  10. Анонимен
    #9

    Малоумен тиквоч!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

Вие ни познавате. Нека го направим взаимно!

Отделете няколко минути за анкетата и ни помогнете да сме ви по-полезни.

Участвам