Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Борисов нападна член на новия ВСС заради провала по делото "САПАРД"

ОЛАФ недоумява защо при едни и същи данни по аферата в Германия има осъдени, а в България - не

72 коментара
Джовани Кеслер и Бойко Борисов. Снимка: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов открито нападна члена на новия Висш съдебен съвет (ВСС) Калин Калпакчиев, избран от квотата на съдиите, заради краха на делото за пране на пари по аферата "САПАРД". Калпакчиев бе председател на състава на Софийския апелативен съд (САС), който миналата седмица оневини всички подсъдими в процеса.

"Съдията по делото беше един от хората, които бяха най-против министър Цветанов", обяви в четвъртък Борисов след среща с МВР шефа Цветанов и директора на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) Джовани Кеслер.

По време на пресконференцията Кеслер изрази недоумението си защо при наличието на абсолютно еднакви доказателства за аферата "САПАРД", в Германия още през 2008 г. бяха осъдени двама немски граждани, а в България на втора инстанция се стигна до тотално фиаско и оправдаване на подсъдимите. Засега такъв е резултатът  и по двете образувани у нас дела - за източване на 7.5 млн. евро от програма САПАРД, и за пране на пари.

Тежките осъдителни присъди по двата казуса, четени през 2010 г. на първа инстанция съответно от настоящия председател на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев и от съдия Румяна Ченалова (която гледа и делото "Октопод" – бел. ред.) бяха отменени т. г. от САС.

По делото за източването на средствата от САПАРД апелативните съдии върнаха случая за доразследване на прокуратурата, като в мотивите си записаха безпрецедентно остри критики към работата на Георги Колев. Така например бе посочено, че той буквално е преписвал в решението си обвинителния акт срещу Марио Николов, съпругата му Мариана и още трима, като некоректно е тълкувал доказателствата, правил е откровено неверни изводи, без дори да посочи мотиви.

Осъдителните присъди по делото за пране на пари също бяха отменени от САС миналата седмица, без обаче казусът да бъде върнат на прокуратурата, както се случи с първия процес. При произнасянето на решението си съдия Калин Калпакчиев посочи накратко, че прокуратурата сама е "минирала" разследването си, разделяйки престъпленията и техните предполагаеми извършители в две дела.

"Има нещо притеснително в този случай. Той беше български, но и германски, тъй като измамата е извършена едновременно и в двете държави. Вече има транснационални въпроси, а не национални. По този случай вече има наказание и в Германия – за едно и също събитие и при едни същи доказателства. В България лицето беше осъдено на първа инстанция, оправдано на Апелативен съд и сега зависи от Касационния съд", коментира в четвъртък шефът на ОЛАФ Джовани Кеслер след среща с премиера Бойко Борисов.

По думите му казусът "САПАРД" трябва да бъде детайлно анализиран, за да стане ясно дали диаметрално противоположното развитие на разследванията в Германия и у нас се дължи на различните закони в двете страни или на проблем във функционирането на българската съдебна система.

"Трябва да се разбере - как по едни и същи доказателства в една държава едни лица са осъдени, а в друга не са. Трябва да се разбере дали проблемът е в законодателството на една държава или в съдебната система. Има една поука от тази история – няма причини и никакъв смисъл да има две съдебни процедури по един факт – българо-германски. Това е загуба на време, на ресурс и може да доведе до нечестно решение на съда – или в България, или в Германия е нечестно. Не може за едно и също нещо единият да е оправдан, а другият наказан. Не може да има две различни прокуратури, работещи по различни начин", добави Кеслер с уточнението, че по презумпция съдебната власт трябва да бъде независима от правителството.

Борисов също заяви, че е споделил с шефа на ОЛАФ тревогата си за обрата по двете дела "САПАРД", като добави, че ще изчака окончателните присъди по казуса, за да коментира по-подробно.

По време на срещата си двамата са обсъдили и идеята за създаването на длъжността европейски прокурор, който да действа на територията на всички европейски държави. Според двамата така ще се подобри взаимодействието с държавните обвинения в страните членки. Борисов е поел и ангажимент да повдигне въпроса по време на заседание на Европейския съвет.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

72 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #72

    Ако бъдат осъдени - лошо за Първанов който е свързан с това престъпление.На второ място Бсп бламира правителството ярез свои хора в съдебната система т.е. правителството не може да се справи с престъпността Така че тук стои дългата ръка на ДС и Бкп

  2. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
    #71
  3. Анонимен
    #70

    до номер 64 - Хей, зомби, обясни какво означава "европейска ценностна система", защото реално такова животно няма!

  4. Анонимен
    #69

    Всичко е оплескано от прокураратурата, която разделя делото на две части. Поради това пред съда не могат да се представят годни доказателства. На Боко туй му е ясно. Само, че не му изнася да обвини Велчев, защото прокуратурата Му пази гръбчето.

  5. Анонимен
    #68

    Въпросният министър-председалел явно не е чувал за разделение на властите което не е за учудване предвид низката му обща култура както и факта че не е чел нищо друго освен милициониерски справки, поради което има най-малкото право да дава оценка на един висш съдия.Но мисля че като му дойде и на него времето ще има възможноста пряко да се запознае със съдебната система на самата подсъдима скамейка.Но както се казва: всичко със сноето време!

  6. Анонимен
    #67

    на бугарите се некой им е виновен-500 години турците,после фашистите,сега комунисттите, кои ли ще да са следващите........????????????????

  7. Анонимен
    #66

    Колко странно племе сме ние българите, или повредено! Как може да имаме съдия и да го повишаваме при съмнение за съдииските му способности. Шефът на ОЛАФ Кеслер е явно стреснат от похватите ни за да се съмнява. Що за съдии имаме? Некадърници или корумпирани или и двете? В Германия при същото дело със същите доказателства подсъдимите са осъдени са осъдени, тук делото върви с оправдание!

  8. Анонимен
    #65

    Като са некадърници нашите съдии, да ги пращат в Германия, там съдиите са честни и почтени!

  9. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
    #64
  10. Анонимен
    #63

    Ама те доказателствата не са ли същите като немските!Сега почваме да обвиняваме всички други че няма годни доказателства.Но тука този номер май не минава!Цяла Европа може,ние само не можем!Ееееех,пуста дряновица неокастрена!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.