Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Борисов не помни виждал ли се е с "новите" инвеститори за "Белене"

Богомил Манчев: Не перем руски пари

79 коментара
Богомил Манчев: "Глобъл Пауър Консорциум" не пере руски пари. Снимка: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов "не помни" виждал ли се е с новите инвеститори за АЕЦ "Белене", за които все още нищо не се знае, освен това, че техен представител е бил глобен в Италия за опит за манипулиране на борсата. Борисов допълни, че ще разговаря с тях, когато дадат гаранция от 200 млн. евро. Внасянето на посочената сума, определена незнайно как от правителството, е едно от осемте условия, които ГЕРБ поставят на мистериозния "Глобал Пауър Консорциум", за да бъдат отворени преговорите по спрения през март проект за втора атомна централа край Дунав.

Борисов коментира в неделя пред репортери, че при него идват хиляди хора и инвеститори и че той не помни да се е виждал с тях. Те трябва да заявят официално интереса си по определения ред, след като са внесли банковата гаранция, допълни той.

Единият от представителите на потенциалните инвеститори заяви в петък пред Канал 3, че през април се е виждал в София с премиера Борисов. Преди това икономическият екип на партията "България на гражданите" съобщи, че правителството знаело за офертата на консорциума от 6 месеца насам, още преди правителството да се откаже от АЕЦ "Белене".

Самуел Реди, представляващ анонимния консорциум, който се афишира като американски, потвърждава в интервю пред в. "Капитал", в началото на годината основният инвеститор в консорциума "Куантум груп" (Quantum Group) е пратил писмо до НЕК с искане за повече информация по проекта "Белене". "Ние никога не успяхме да намерим този отговор. Причината беше, че имаше някакво проучване от някаква банка (HSBC). Тогава си казахме, ОК, не се интересуваме повече", казва Реди.

В петък министерството на икономиката и енергетиката е изпратило писмо до Държавния департамент на САЩ със запитване за "Глобал Пауър Консорциум", а преди това премиерът Борисов каза, че е разпоредил и българските спецслужби да проверят потенциалния инвеститор.

Това ще е нова проверка на същия потенциален инвеститор, става ясно от признанията на Самуел Реди. Той твърди, че в писмото си в началото на годината те посочили с кои компании биха работили за "Белене". В него се споменава голямата американска енергийна компания Exelon Sargent&Lundy. Най-вероятно след запитване на българската страна чрез посолството на САЩ у нас компанията отговоря на 17 май, че няма нищо общо с "Куантум груп". По този повод Самуел Реди обяснява: " В писмото изрично се казваше, че партньорите в консорциума биха били от глобално ниво като...Това бяха само примери, никъде не се казваше, че те са част от консорциума. Ние ги използвахме (фирмите, посочени в писмото) като прилагателни за стабилност и мащаб. Така че е важно да се чете внимателно писмото - "компаниите като", а не "компаниите са", казва Реди в интервюто.

Глобяването на компании не е повод да бъдат поставени под съмнение

Междувременно консултантът на инвеститорите и собственик на "Риск инженеринг" Богомил Манчев продължава с кризисния пиар. В неделя той даде пресконференция заради информацията в сайта "Дневник", че представителят на основния инвеститор "Куантум Груп" Арун Савкур е бил глобен в Италия за опит за манипулиране на борсата чрез разпространяване на невярна информация за сделка с компанията "Ал Италия", Манчев заяви, че много големи компании като "Енел" например са били глобявани, но никой не поставя под съмнение колко сериозни са те.

"Така работи целият стопански живот в цял свят. Смятате, че Бил Гейтс, Уорън Бъфет и останалите не са били глобявани ли – глобявани са и още как. И не е притеснително да работим с тях или че "Шеврон" не е глобяван", каза той.

Осем американски и една западноевропейска фирма в консорциума, който не перял руски пари

Манчев посочи, че в консорциума участват 9 фирми, от които всички са американски, само една е западноевропейска. Той заяви, че не е възможно те да изпират руски пари, защото американското финансово разузнаване не би го допуснало. Сред участващите в "Глобъл Пауър Консорциум" има дружество - оператор, инвестиционна банка, има и по-малки компании - лицензионна, както и инженерна компания.

Манчев посочи още, че инвеститорите не застават открито пред българското общество, защото все още не е подписан меморандум и не са започнали преговорите, а това ще повлияе на акциите на тези дружества на борсите.

Според Манчев, ако се стигне до подписване на меморандум за разбирателство и се започнат преговори с българската държава, към консорциума ще се присъединят още компании.

Според новите инвеститори, които обещават да строят "Белене" само с частни средства и да не искат държавни гаранции, крайната оценка за изграждане на
двата блока от по 1000 мегавата, както и на съпътстващата инфраструктура на обекта, е 8 млрд. евро.

В тази цена влизат изкупуване на сега съществуващото оборудване, прилежащата инфраструктура, включително и за разпределителната уредба за двата реактора. "Те казаха, че ядреният ректор ще остане руски, а останалата – цялата част ще бъде сменена, след като купят проекта. Като автоматиката на реактора не е руска, а останалата цялата част ще бъде сменена", обясни Манчев за технологията.

За да започнат преговори, Народното събрание (НС) трябва да даде мандат за преговори на енергийния министър Делян Добрев, а той от своя страна да даде мандат на НЕК за сключване на меморандум за разбирателство, каза Манчев.

Самуел Реди, Арун Савкур и консултантите на консорциума Богомил Манчев и Емил Хърсев в четвъртък бяха заведени от министър Добрев пред депутатите от икономическата комисия. Парламентът ще гласува идната седмица предложението на председателя на парламента Цецка Цачева за отваряне на проекта "Белене" и стартиране на преговори с инвеститорите. Не е ясно дали депутатите ще чакат справка от спецслужбите или от американския департамент по енергетика за надеждността на инвеститорите.

Гаранцията от 200 млн. евро ще остане за държавата, ако консорциумът се откаже от сделка по негова вина, каза Богомил Манчев.

По думите му има предварителни преговори с руския изпълнител на проекта "Атомстройекспорт" и оттам са заявили принципно съгласие АЕЦ "Белене" да се изгражда от частен американски инвеститор. Според Манчев обаче все още не е сигурно дали руската компания ще се съгласи да преотстъпи правата за използване на ядрена си технология. АЕЦ "Белене" ще използва реакторите, произведени от "Атомстройекспорт", но за неядреното оборудване ще бъде използвана друга технология - не руска, каза Манчев. Такава бе схемата и за досегашния проект "Белене", прекратен от правителството в края на март заради липса на финансиране.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

79 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #79

    Борисов не помни виждал ли се е с "новите" инвеститори за "Белене". Така е по-удобно.Той и за флашките непомнеше,па по едно време си спомни.Спомни си и неговото ДС протеже Танов.Ние също си спомняме,че това е подсъдно и наказуемо по Закон.Питам се,защо Прокуратурата не може да си спомни,как Премиера склонява длъжностно лице,да отмени проверка???Много "къса памет" имат някои хора,но се надявам някой слънчев ден ,да им бъде потърсена отговорност.

  2. Анонимен
    #78

    Емил Хърсев и Луканов бяха първи дружки. Може парите да са от куфарчетата изнесени още преди 10 ноември. Верно, че за мъртвите или добро или нищо. Но Луканов не се сещам да е направил нещо добро. Той направи кръглата маса, където бяха все агенти на ДС, той създаде и СДС, пълно пак с такива хора. Името Емил Хърсев трябва да предупреждава.

  3. Анонимен
    #77

    46-ти зе ТУ. Ами да, всички способни и прогресиращи специалисти ДС ги правеше сътрудници, макар и с по едно "картонче".

  4. Анонимен
    #76

    Да не го хвана болестта на Алцхаймер?

  5. Анонимен
    #75

    Този е типичен представител на енергийната мафия - дори американците го обявиха за такъв още преди години, задено с Ковачки.
    А АЕЦ-ът е капан за наивници. Точно като Козлодуй. Защото, далеч по-евтината ядрена енергия се продава на ниски цени на фирми - посредници (там ГЕРБ и БСП са едно неделимо цяло) и те я изнасят с луди печалби. На нас пък ни продават далеч по-скъпата зелена енергия, където други фирми (пак ГЕРБ и БСП са задено в тях) също реализират големи пари. Най-пазената тайна в държавата

  6. Анонимен
    #74

    Този на снимката е мо---шеник. На лицето му е изписано, че е такъв. Тези меки устни, този замъглен поглед, но в същото време с някак хищническо съсредеточен , това леко издаване напред на челюст. Моше----ник и опасен играч, който може изиграе всеки, с който работи и същевременно съвсем свободно да работи с поставени лица.

  7. Анонимен
    #73

    Е щом Богомил Манчев, перача на пари на руската мафия в българската енергетика е консултант на тая фирма "Куантум Груп" представете си за какво става дума само.Манччев изведнъж стана голям фен на "западните инвеститори" така ли?!? Отново крупна далавера с участието на руснаците за сметка на всички българи!!! До кога едни и същи хора в тая държава ще продължават да си играят с националните интереси на България?!?

  8. Анонимен
    #72

    Ако това ви е инвеститора...!!!???Шменти-капели на Боко да се хареса и на американците и на руснаците с банкянски номера на наш ...айде да е гръб!

  9. Анонимен
    #71

    Помни когато е бил на каруцарски белот, а не помни да се е срещал със стратегическия инфеститор??! Ама сме случили на премиер, това е дъното, надолу няма нищо!!

  10. Анонимен
    #70

    Ами нали в МС, трябва да се протоколират всички посещения при Него. Просто да се провери в протоколите. Що трябва Той да помни. Или практиката е да ги прима в Бакя, тези хиляди инвеститори.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.