Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Борисов няма да подава оставка, ще вдига доходите

"Дянков се справяше зле с мерките за стимулиране на икономическия растеж"

319 коментара
Сн. БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов обяви, че няма да се “върже на играта на Костов” и няма да подаде оставка заради Станишев и Доган, а ще се бори с тях до край. Въпреки че "за ГЕРБ и за мен е по-изгодно да подадем оставка, но ако това го направим, последиците, които ще има, ще бъдат катастрофални. Все още на мен ми е по-мила държавата от партията", заяви Борисов на първата си пресконференция след масовите протести срещу правителството и рокадите в кабинета.

Той заяви, че няма “никакви притеснения от политическите партии”. “Аз съм притеснен от ниските доходи и от цените”, посочи Борисов. Той обеща промяна в доходите, когато икономиката започне да работи по-добре. Това е и основната задача, на която трябва да намерят отговор новият финансов министър Томислав Дончев, новият вицепремиер Лиляна Павлова и икономическият министър Делян Добрев. Една от причините да си тръгне Дянков е била липсата на икономически растеж, стана ясно от думите на премиера.

“Аз съм си изпълнил моята отговорност и дълг към държавата четири години”, посочи Борисов. Като успехи той изреди финансова стабилност, плащането на “високите пенсии”, наследени от Станишев, вдигането на минималната работна заплата от 240 на 310 лв. Построил бил това, което не е било направено през последните 20 години, осигурил бил с над 2.5 млрд. евро повече европейски пари за следващия програмен период. “Така че си тръгвам с гордо вдигната глава”, заключи Борисов.

В същото време той предупреди, че ако ГЕРБ не изкара мандата си, магистрала “Тракия” няма да бъде готова през май, а ако Станишев и Доган дойдат на власт – забравете за магистралите “Струма” и “Марица”. Премиерът предупреди, че екипът, който е тръгнал да използва недоволството на хората, “ще им изиграе много лоша шега в бъдеще”.

“Ако останем, ще берем само пасивите на студа, зимата, високите цени.... Ние четири години обираме само пасивите и майсторски ни подведоха за това”, каза Борисов. Той припомни, че в началото кабинетът е имал подкрепата на Синята коалиция, Волен Сидеров и Яне Янев. “И аз затова го направих (кабинета). Иначе щеше да остане пак тройната коалиция”, каза Бойко Борисов.

Отстраняването на Дянков

С обясненията си за оставката на финансовия министър Симеон Дянков премиерът се опита да внуши, че това няма нищо общо с протестите.

 

“Дянков не го харесваше никой. Имаше само моята подкрепа. Икономиите и запазването на финансовата стабилност на никой не се харесва”, каза Борисов.

Той разясни, че е решил да махне Симеон Дянков, защото се е провалил с мерките за стимулиране на икономическия растеж. Дянков обаче е изиграл “много важна роля, не случайно навсякъде ни хвалят за финансовата дисциплина", заяви Борисов. По думите му това е била половината от работата му, другата – да осигури икономически растеж и “в това отношение се справяше зле”, отчете Борисов, на когото очевидно са му е бил нужен почти цял мандат, за да стигне до този извод. Заради липсата на икономически ръст си тръгна през март миналата година и министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, въпреки че 2012 г. първоначално бе обявена от Борисов като годината на Трайков.

Премиерът допълни, че Дянков не е бил комуникативен с министрите. Налагало се дори той да им урежда срещи с Дянков в кабинета му.

Освен това, заради факта, че семейството му е в САЩ , е отсъствал дълго и вземането на решения се е бавело, посочи като друг минус на Дянков Борисов. Според него Дянков има вина и за забавения старт на електронното правителство, а той е бил отговорен за това като вицепремиер.

"Освен това - защо трябваше да ми причини това със зърнопроизводителите?”, попита Борисов. Той обясни, че Дянков е трябвало да вземе парите само за един месец и след това Брюксел е щял да ни ги върне.

В отговор на въпрос премиерът заяви, че няма информация освободеният вицепремиер и финансов министър Дянков да е участвал в корупционни схеми.

Преди десетина дни обаче Симеон Дянков изпратил “брутално писмо” до еврокомисаря по икономическите и валутни въпроси Оли Рен и се наложило Борисов да се обяснява, че това не е българската позиция по случая. Става въпрос за увеличената вноска на България в МВФ.

Очакванията от Дончев и Павлова

Премиерът каза, че е назначил Томислав Дончев за финансов министър, защото е подобрил над 30 пъти усвояването на еврофондовете, доказал е, че може да създава финансови екипи и се ползва с много добра репутация в Брюксел.

Борисов заръча на Дончев да пази финансовата дисциплина, но заедно с това да улесни и бизнеса и хората. “Последните шест години управлявам публични финанси и нямам притеснения за компетентност”, каза на свой ред Томислав Дончев, който е философ по образование, но има и допълнителни квалификации.

Дончев, Павлова и Добрев трябва да работят за икономиката, каза премиерът. Той се закани да има още смени в кабинета, ако министрите “не работят, така както искам - качествено и ми създават проблеми със съсловията”.

Цветанов и предизобрният щаб

Премиерът изненадващо заяви, че най-довереният му човек в партията и правителството Цветан Цветанов може и да не е началник на предизборния щаб на предстоящите избори.

"Това ще го мислим", каза Борисов на въпрос дали вътрешният министър Цветанов ще е началник на предизборния щаб. В събота премиерът беше категоричен, че Цветанов е безапелационен за шеф на предизборния щаб на управляващата партия и че той е сърцето и душата на партията.

Поредното противоречие в думите на министър-председателя се корени в прясно приетите поправки в Изборния кодекс, които забраняват действащ министър да оглавява предизборен партиен щаб. 

Преди дни, заради изявлението на Борисов, че Цветанов отново ще координира подготовката на вота в партията, се появиха спекулации, че кариерата му на министър приключва, тъй като няма как да съвмести двата поста. 

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

319 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #319

    да помисли за мин.доходи,пенсиа ли е от 145 лв,на какво прилича това?

  2. Анонимен
    #318

    Е как ще го направиш, бе пич.Четири години нищо не направи, освен да страдаш за наследството и да се хвалиш с построеното. И сега за четири месеца ще го направиш?Я стига глупости.Ти или си гнусен лъжец или си много болен и сам си вярваш.

  3. Анонимен
    #317

    Целта им е ясна за всеки - да останат на власт до юли, да фалшифицират изборите, да ги "спечелят", да останат още 4 години, да заминат годните българи по света, а тия, които ще останем тук да измрем!

  4. Анонимен
    #316

    Не Бойко Борисов да подава оставка а на Сергей Станишев да се търси сметка, за стореното. Не може едни да пият, а други плащат.

  5. Анонимен
    #315

    Цялата акция е организирана от КГБ. Целта е да не се погребе окончателно руската делавера с АЕЦ Белене. "Братушките" яко са се запецнали и разполагат с мощна пета колона в България. Кой освен КГБ е в състояние да координира и реализира подобна мащабна операция. Българи не се оставайте за поредeн път да ви лъжат и манипулират.

  6. Анонимен
    #314

    Българи, ако имате малко мозък в главата, ще разберете, че ви лъжат и манипулират. ББ и ЦЦ не могат да си подадът оставките и допуснат предсрочни избори, защото не са ли на власт, няма как да ги фалшифицрат като Путин. БСП подържани от КГБ, пък ще се борят до смърт за да предотвратят погребването на руския проект Белене.

  7. Анонимен
    #313

    Библията : "По делата им ще ги познаете". Ако сложим на масата делата на БСП и сие и тези на правителството на ГЕРБ, ще видим, че ГЕРБ прави десетки пъти повече от БСП и техните сателити, да неговорим, че направеното от БСП е по-скоро вредно. Отговорът е: "Не ме интересува какъв е Б.Б., а какво върши. Затова ще гласувам за него ! През Втората световна война, когато Англия и САЩ се коалират със СССР, питат Чърчил как може да се съюзява със Сталин - най-големият масов убиец на вдички времена. Отговорът

  8. Анонимен
    #312

    Сутринта по БТВ гледах човека с бинтованата глава, който каза една истина:Протестирам заради мутрата Борисов, който наложи един отвратителен стил на управление - мутренски.Това е истината.Бог да го прости приживе Тодор Колев каза:България се управлява от простаци.....и бе страшно прав!

  9. Анонимен
    #311

    http://kafene.net/analysis.html?fb_1101652_anch=29096512

  10. Centur
    #310

    Мутро, сега и двойни да ги направиш доходите, мъртъв си. Твърде късно е. БОКЛУК като тебе няма място във властта. НЕЗАБАВНА ОСТАВКА !!!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.