Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Борисов обяви курс към касиране на изборите, насрочване на нови и кабинет без Цветанов

По-лошо ще стане, ако има безпринципни коалиции

703 коментара
Бойко Борисов и Цветан Цветанов, Сн: БГНЕС

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов ще иска касиране на изборите и насрочване нови, но междувременно ще предложи на парламента правителство на малцинството без Цветан Цветанов. Това съобщи той в четвъртък при първата си публична изява след изборите на 12 май, на които неговата партия печели най-много гласове, но няма мнозинство и е изолирана от останалите три партии в следващия парламент.

ГЕРБ ще подаде жалба в Конституционния съд (КС) за касиране на изборите заради грубото погазване на закона в деня на размисъл, посочи Борисов, визирайки политическите коментари на други партии по аферата с "арестуваните" бюлетини в Костинброд. Според ЦИК обаче в деня за размисъл не е имало предизборна агитация, а главният прокурор също не смята, че акция "Бюлетини" е повод за оспорване на вота. Президентът Плевнелиев също заяви в сряда, че няма основания за оспорване на изборите и предупреди, че насрочването на нови ще дестабилизира страната.

Най-добре да се направят нови избори

"Считам, че е най-добре да се направят нови избори. Ако КС не се е произнесъл да бъдат касирани изборите, ще предложа правителство на малцинството", заяви Борисов и веднага уточни, че заместникът му Цветан Цветанов няма да участва в него.

По думите му конфигурацията на четирите партии в 42-ото Народно събрание не позволява съставянето на стабилно правителство.

Той обаче ще предложи "правителство на малцинството, защото съм длъжен за този над един милион българи, които са застанали зад нас, да им предложа кабинет. Както винаги, той ще е експертен".

ГЕРБ ще предложи кабинет, знаейки, че няма да бъде приет, след което, президентът ще възложи мандат на следващата политическа сила, но се надявам дотогава КС да се е произнесъл, обяви бившият премиер в четвъртък на очакваната с огромен интерес пресконференция, тъй като спечелилата най-много гласове партия безпрецедентно отказа такава в изборната нощ.

По-лошо ще стане, ако има безпринципни коалиции

Според него новите избори могат да бъдат направени до месец - месец и половина, а държавата не може да се дестабилизира допълнително, както предупреди президентът Росен Плевнелиев.

"Нищо по-лошо няма да стане. По-лошо ще стане, ако има безпринципни коалиции", коментира Борисов, визирайки подготвяния от БСП програмен кабинет с ДПС и "Атака".

Цветанов ще остане без имунитет и без пост във властта

Той увери, че веднага след заклеването си като народен представител Цветанов ще поиска доброволно да му снемат имунитета във връзка с разследването за незаконно подслушване в МВР докато той беше министър. Освен това Цветанов не иска да фигурира в кабинета, който ще предложа, за да е ясно, че той е експертен, обяви Бойко Борисов. Самият той обаче отново ще се кандидатира за министър-председател, защото "от всички, които са били премиери, аз съм най-големият експерт - бил съм и главен секретар на МВР, и кмет на София".

Борисов отказа да посочи кои ще са номинациите му за министри на финансите и на вътрешните работи.

"Казвам, че няма да сложа в кабинет на ГЕРБ своя зам.-председател който изнесе изборите, знам и виждам настроенията срещу него и то умишлено, не искам да дразня хората с това нещо. Човекът си сваля имунитета, те могат да се сблъскат в канцеларията със Станишев, защото и той обяви, че си дава имунитета. Това, че Цветанов ще си дава имунитета, не значи, че няма да е мотор на партията. Какво става в нашата партия, си е лично наша работа. Моят кабинет, който ще предложа, ще е много по-добър от програмния, който ще предложат", заяви Борисов.

Няма как КС да не касира изборите

"Още утре, или днес, не знам, но ще подадем жалба в КС", заяви лидерът на ГЕРБ.

Според него няма как КС да не касира изборите, защото в деня за размисъл, когато гръмна новината за откритите 350 000 надпечетани бюлетини в печатница на общински съветник от ГЕРБ, всички политически сили са правили коментари, което според Борисов нарушава закона. Видях Станишев, Местан в деня за размисъл, когато всички трябва да мълчат, да говорят по всички медии, коментира лидерът на ГЕРБ. Искаме касация, защото е безспорно, че беше нарушено мълчанието от всички партии, каза той.

По повод "арестуваните" бюлетини обаче каза, че нямало начин с тях да се фалшифицира вотът, тъй като във всички избирателни секции представителите на опозицията имат мнозинство. Как ще се подменят бюлетините, попита той. Борисов благодари на прокуратурата, че е оневинила всички партии по скандала.

Борисов прогнозира неимоверна криза след година управление на БСП, ДПС и "Атака"

Борисов се изказа скептично към замисленото от БСП програмно правителство с ДПС и "Атака" и посочи, че е било редно първо да се обърнат към ГЕРБ. Когато говорят за програмно правителство, има партия победител, беше нормално да ни потърсят и нас, добави той.

Той отбеляза, че трите бягат от думите "коалиционно правителство" като дявол от тамян.

"Сидеров изглежда е забравил, че него и сина му ги биха тези партии, които той смята да подкрепя. Сигурно е забравил как ги шамареха. Несериозно е да се говори за програмно правителство, защото БСП казват, че ще се строи "Белене", ДПС не иска, "Атака" е "за". По важните теми партиите БСП и ДПС и "Атака" са на различно мнение; единственото, което виждам, че могат да направят, е да се вземе голям заем, който за година - година и половина да изхарчат. Ако това се направи, Господ няма да може да спаси България. Кризата, в която ще затъне държавата след година и половина ще бъде такава, че да не се вайкат тогава и да викат: "Какво направихме пак?”", заяви Борисов.

Както ни подредят след новите избори, така трябва да се направи кабинет

"Затова считам, че най-добре е да се направят нови избори. Вече всички български граждани знаят коя партия, какви ценности отстоява и каквото се отсъди, тогава вече българите да знаят, че както ни подредят, така трябва да се направи правителството. Трети избори след това са абсолютно ненужни", подчерта бившият премиер.

Борисов призна конфликт на интереси с печатането на бюлетините

Във връзка със скандала с откритите бюлетини 350 000 надпечатани в печатницата на общинския съветник от ГЕРБ Йордан Бонев, избран от МС да печата бюлетините, бившият премиер каза, че за следващите избори е най-добре БНБ да отпечата бюлетините и "да не влизаме в такива филми".

Борисов се възмути от репортерски въпрос дали самият той ще се откаже доброволно от имунитета си заради изтеклия скандален разговор между него, бившия ми министър Мирослав Найденов и подалия оставка градски прокурор на София Николай Кокинов.

"Защо да си дам имунитета?! Не знам за никакъв запис. Не коментирам незаконни неща", заяви за пореден път Борисов, независимо, че беше викан на разпит в прокуратурата по повод на записа.

Той отрече, че Кокинов му е предал тогава доклад за проверката на прокуратурата в МВР за подслушванията.

Както и да гледам резултатите, 97 депутати са повече от 84

Бойко Борисов изтъкна , че ГЕРБ е победител на вота и за първи път в новата ни история управляваща партия печели поредни избори. Той изрази учудване, че БСП се определя като морален победител на вота. Все едно "Левски" да каже, че са морални победители, но купата така или иначе взеха "Берое", поясни нагледно лидерът на ГЕРБ.

Когато побеждава ГЕРБ, побеждаваме и ПЕС, добави Борисов като направи преглед на резултатите.

Той каза, че за пръв път в новата ни история политическа партия, която е била на власт, отново е първа сила.

Преди ден окончателно стана ясно, че бившите управляващи вкарват 97 депутати в новия парламент, БСП – 84, ДПС – 36 и Атака – 23 народни представители.

"Както и да гледам резултатите, 97 е повече от 84 и то - много повече. Първото място на ГЕРБ е истинската оценка за нашата работа. Не знам как можеш да загубиш едно състезание и да се обявиш за победител", посочи още Борисов. После той обяви, че дори и да спада одобрението за ГЕРБ, сравнено с 2009 г., БСП никога няма да догони резултатите на формацията му.

Борисов се похвали, че по-младите хора и по-образованите гласуват повече за ГЕРБ. Ромите, разбира се, харесват повече БСП, уточни той.

Лидерът на ГЕРБ благодари на Валери Симеонов, конкурент на Волен Сидеров, чиято партия НФСБ за малко не влезе в парламента, защото го е поздравил за победата на ГЕРБ.

"До този момент не съм разговарял с който и да е политически лидер. Очаквах да се обадят и да поздравят победителя. Това показва ниво на политическата класа", коментира Борисов.

Той сподели, че вече си е самозабранил да разговаря и в личен план за изборите. "Защото оня ден ми се обади главният редактор на "Труд" да ми честити в личен план. Говорихме - нито ми каза, че ме записва, нито ми каза, че прави интервю, а на следващия ден го пусна на първа страница!". Става дума за думите на Борисов, че "скандалът с Костинбродската печатница ни отне 5-6%. Някой от прокуратурата трябва да изгори. Да видим как ще докажат, че бюлетините са били готови за експедиция".

В отговор на въпрос от Сашо Диков дали няма да се отърве от своя сиамски близнак - Цветанов, да го прати извън политиката както Меркел се е разделила с президента Кристиян Вулф, Борисов каза, че и ГЕРБ така е постъпил, по германските стандарти. Цветанов обаче ще остане председател на предизборния щаб на ГЕРБ, съобщи Борисов, който настоя медиите да не му се месят във вътрешнопартийните работи.

 

Цацаров: Ще му поискам имунитета, за да стигнем до съд


Междувременно главният прокурор Сотир Цацаров увери, че след конституирането на парламента категорично ще поиска имунитета на ексвътрешния министър и зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов заради разследването, свързано с мобилното подслушване в МВР.

 

"Нали не си мислите, че всичките тези неща ги правим или ги правя, за да ме харесват хората, някакси не съм така устроен. Аз мисля, че го казах ясно – ако ги правим за това някой да ни харесва или да ви събираме на пресконференции, и това не ми е представата за нормална работа в прокуратурата. Нещата се правят, за да стигнат до съд. Работим по всички досъдебни производства така че да ги доведем до съд, в противен случай това означава, че ние просто сме ги образували, за да стоят образувани. Няма да припомням нито имена, нито ще припомням конкретен случай, но да държиш отворено, използвах този термин и преди – "на трупчета", както се изразяват колегите му в Съдебната палата, едно досъдебно производство 3 години и 6 месеца, нямаме такова намерение", коментира в четвъртък главният прокурор.

Той визира разследването срещу ексаграрния министър на ГЕРБ Мирослав Найденов, който наскоро бе обвинен за корупция, принуда и длъжностно престъпление. При повдигането на обвиненията се оказа, че въпросното дело е било образувано още през 2009 г., но оттогава е "буксувало" срещу неизвестен извършител. Тогава от прокуратурата отрекоха умишлено да не са работели по казуса заради политически "чадър".

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

703 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #703

    Касиране на изборите ли. Кой от ГЕРБ, който е стъпил в Парламента, ще поиска това за хатъра на Бойко.

  2. Анонимен
    #702

    O, да! има какво да краднат и настоящите, обаче дифицита беше намален за сметка на рекетирания бизнес и събирането на двукратно по-големи данъци, да не говорим за глобите и санкциите които герб изстискаха от всички ни през последните години, за да си плащат на техните си хора , а натириха по гурбет синовете и дъщерите ни. Защо , ами за да крадат и да управляват една останала без българи държава. Да им е честито управлението на старите и новите експерти. Но от историята досега се вижда, че всички стари муцуни, които пак наизлязоха са експерти само по унищожаването на Бъгария, бавно но сигурно.

  3. Анонимен
    #701

    "от всички, които са били премиери, аз съм най-големият експерт - бил съм и главен секретар на МВР, и кмет на София". Пропусна пожарникар и охранител, което го прави още по-голям експерт.

  4. Анонимен
    #700

    Не е ли малко странно да се радваме на смачкването на един разбойник от другите трима, които като се обърнат ще разкажат играта и на нас зяпачите?

  5. Анонимен
    #699

    Ха-ха-ха... - ГЕРБ - "Ще искаме касиране на изборите...!" И с какви аргументи...??? "1. ЩЯХМЕ ДА ФАЛШИФИЦИРАМЕ ИЗБОРИТЕ, АМА... НИ ХВАНАХА ПО БЕЛИ ГАЩИ... 2. БОКО ТАКА ИСКА..., АМА ГОСПОЖО, МНОГО МУ СЕ ИСКА..., ЩОТО ЛОШИТЕ СТАНИШЕВ И МЕСТАНЧО МУ ВЗЕХА... БЛИЗАЛКАТА..." Е, той Конституционния съд само такива аргументи чака, че да ги касира... - ХА-ХА-ХА... ПАЛЯЧОВЦИ..., В СЪЩНОСТ НЕ...! - МИЛИЦИОНЕРИ...!!!

  6. Анонимен
    #698

    БОКО ТИКВАТА ДА ПРАВИ КАТО ВЯТЪРА,ВЕЧЕ НЕ ГО БРЪСНАТ ЗА СЛИВА А СЛЕД СЕДМИЦА, ДВЕ МОЖЕ ДА Е ПОДСЛЕДСТВЕН.

  7. Анонимен
    #697

    Хайде БСП, подкрепете ГЕРБ поне веднъж - искайте касиране на изборите! Тези 26% харесват ли ви? Не искате ли да ги увеличите?

  8. Анонимен
    #696

    BIG AL ::))))


    Въпросът е :
    Ние , гражданите ли сме маймуноподобни или трите партии, които се гласят за трой коалиция:))
    Местан : "НИЕ нямаме НИКАКВИ контакти с Атака"" , ...но ще правим програмно правителство с тях - допълвам аз..
    Сидеровчето : " Ние с ДПС - никога !!! Не можем да сме в коалиция с тях :) "" Но се глася , даже за премиер се глася , подкрепата на ДПС - допълвам аз ..))
    В цивилизования свят - няма такъв уникум : Те не си говорят помежду си - но , кокала , ще управляват заедно..Няма

  9. Анонимен
    #695

    О боже, Герб се жалват от купуване на гласове! Това е все едно да блъснеш баба си по стълбите и да я питаш защо тича? В моето село Герб платиха на циганите по 30 лв., а те взеха , че гласуваха за ДПС.Ха,Ха,Ха.....

  10. Анонимен
    #694

    Продължение :
    Дори и обаче да допусне за разглеждане искането за касиране на изборите изцяло поради нарушаване на правилата за предизборния ден, не вярвам КС да си вкара един такъв таралеж в гащигте, като на това основание касира изборите. В този случай, това открива пред всеки възможност в бъдеще да иска касиране на резултатите, най-малкото като възможност и подготовка на процеса : в деня за размисъл, присъдружни партии правят агитация или анти агитация срещу някоя партия и след това тази партия

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.