Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Борисов отказа продажба на част от държавна печатница на фирмата на Петър Кънев

18 коментара
Борисов отказа продажба на част от държавна печатница на фирмата на Петър Кънев

Заради опасения да не бъде обвинен в “скрита приватизация“ премиерът Бойко Борисов отклонява предложение на образователното министерство част от държавна печатница да бъде продадена на фирмата на бившия депутат от БСП Петър Кънев - “Демакс“ АД. Това става ясно от стенограмата от последното заседание на Министерския съвет, разпространена в петък.

Министър Сергей Игнатов иска от Министерския съвет да даде съгласие за продажба на част от недвижим имот, собственост на “Образование и наука” ЕАД – София. Става въпрос за 3101 кв. м. от общо 31 590 кв. м разгърната площ. “Този имот е строен навремето много амбициозно като печатница, в която трябва да работят над 2 хиляди души.

Днес целият производствен цикъл е свит и там са около 187 човека. През 2005 г. “Демакс” АД е закупило от този имот 4866.72 кв. м и по доклада, който имам от изпълнителния директор, те искат да купят още тези 3 хиляди кв. метра. Към настоящия момент “Образование и наука” ЕАД притежава сграден фонд, който значително надхвърля нуждите и същевременно за него се правят разходи по стопанисването му, които са свързани с поддръжка, данъци и такси. Свободните площи се отдават под наем, а голяма част са свободни, защото и никой не ги наема. Така че, това е предложението“, обяснява Игнатов.

Не си мислете, че на запад всички имоти са придобити законно“

Да се знае, че и ние сме дали нещо на Европейския съюз – как да конфискуват имотите, придобити по престъпен начин. Не си мислете, че на запад всички имоти са придобити по законен начин, коментира още премиерът Бойко Борисов по време на последното заседание на Министерския съвет.

Поводът за коментара му е одобряване на българската позиция в заседанието на Съвета на Европейския съюз “Правосъдие и вътрешни работи“, което ще се проведе на 7 и 8 юни 2012 г. в Люксембург. Правосъдният министър Диана Ковачева информира, че на заседанието ще представи приетия наскоро Закон за конфискацията.

Тъй като частната фирма и преди е придобивала части от имота на държавното образователно дружество, Борисов се усъмнява, че става въпрос за скрита приватизация и след още няколко такива сделки контролният пакет ще бъде “измъкнат“ от Министерството на образованието. Борисов пита какво пречи сделката да мине през Агенцията за приватизация, но Игнатов обяснява, че за целта е нужно решение на Народното събрание, тъй като дружеството е в забранителния списък.

“На практика ние с това решение сега обикаляме забранителния списък в закона и влизаме в тази посока. И утре именно в това Народно събрание ще излезе опозицията и ще каже – защо заобикаляш закона и защото правиш скрита приватизация?! И аз какво ще им отговоря?“, пита Борисов.

Игнатов посочва, че според юристите, с които се е консултирал, не става въпрос за скрита приватизация.

“Аз не се съмнявам в теб, не ме разбирай грешно, но тези, които са ти поднесли всичко това, утре ще те пратят на питане или най-вероятно ще ме питат мен, защото ще има министерско решение. Ако това, което казваш като мотиви, е така, повтарям, не се съмнявам, ще отидеш в парламента, ще поискаш от парламента за този обект поради тази причина съгласие на парламентарните групи да ти дадат ОК и тогава ще го пусна по този начин. Ако не, ставаш уязвим, покрай теб и аз“, заявява Борисов.

“Още повече, че това е техен депутат – Петър Кънев, бивш депутат от БСП. В смисъл, нямаме никакво основание да се притесняваме морално, но би могло да ни атакуват. Затова няма да я приемем тази точка, докато не я прекараш през парламента“, отсича премиерът.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

18 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #18

    16, кога е отишъл в НДСВ. Като св "кандидатира" дори в борбата за лидер на БСП?

  2. Анонимен
    #17

    Браво Бойко, браво Борисов. Плювачите могат да ти духат само "маркуча". Така се играе играта. Трябва да се предвиждат ходовете на противника. Ти това го умееш.

  3. Анонимен
    #16

    до 14 Свинският цар си е от Свинската партия НДСВ- нищо общо с Петър Кънев , един истински родолюбец и т.н.

  4. Анонимен
    #15

    всъщност бате Ви Боко се е запънал и не иска да продаде тези 3000м2 на този , защото той е бесепарче и използва номерът с "минаване през парламента", като изтривалка. Ясно е че в парламента всички гербаджийчета са безгласни букви и сега той ще им спусне директивата тази продажба да не мине

  5. Анонимен
    #14

    Ами то има и други като него. Свинския цар например, както и цялата червена бизнес-партокрация. Добре, че всички не са като тях.

  6. Анонимен
    #13

    Петър Кънев е- знаещ и можещ човек. Де да бяха всички бизнесмени катo него....

  7. Анонимен
    #12

    8, Много си прав. Само да вземеш да обясниш как и защо това стана възможно. Г-н Кънев е изпълнител на политически доминирани поръчки(винетките на колата ти, талони за техн. преглед и т.н.) С две думи, той е Червен капиталист - наша гордост с партийна кариера, преди да се заеме сериозно с полиграфия (преди 10/11). Няма НИЩО пазарно в Демакс АД.Другите сгради, където се разполагат фирмите от групировката са придобити на същия партиен принцип. Така че, е пропускай да споменеш тези факти, когато ръсиш

  8. Анонимен
    #11

    1: "Бойко Борисов Е ПАТРИОТ;Бойко Борисов,вместо да КРАДЕ,с парите на данъкоплатците СТРОИ МАГИСТРАЛИ". Патриот е душа дава За наука, за свобода Но не свойта душа, брате А душата на народа.

  9. Анонимен
    #10

    Анономник №6 ,аз не се кося за това дали ще вземе Кънев част от фактически фалиралата печатница или не най-малкото, защото си имам фирма в същия бранш и Кънев дори ми е конкурент. Да се косят работещите в държавната печатница,защото са намалели 10 пъти в резултат от управленскике умения на Боковите чиновници. Но ме боли ,защото най-голямото предприятие в бранша ,след вестникарския комлекс ИПК"Родина " се руши и запстява. А както виждам Боко няма проблем с това,че Дилян Пеевски и още по-стройната му мамка (видни ДПС-ари),прилапаха вестникарския комплекс ,стига само да издават слугинските вестници на властта :ТЕЛЕГРАФ, МОНИТОР,СТАНДАРТ

  10. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
    #9

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.