Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Борисов прекрати едностранно концесията за чистотата

58 коментара
Борисов прекрати едностранно концесията за чистотата

Кметът на София Бойко Борисов е изпратил в петък едностранни предизвестия до изпълнителните директори на ДИТЦ ЕАД и "Чистота-София" АД, с което ги уведомява, че концесионните договори за почистване на столицата се прекратяват. От общината съобщиха, че кметът се позовава на клаузите в концесионните договори.

Договорите се спират заради отказа на концесионера "Новера", чиято собственост са двете фирми, да чисти столицата. Прекратяването влиза в сила в момента на получаване на едностранните предизвестия от двете фирми, се посочва в официалното съобщение.

По информация на Mediapool основните аргументи за прекратяването са два - правният анализ е показал, че натрупалото се за 9 дни неизпълнение на концесионния договор е достатъчно, за да бъде прекратен контрактът без да се плащат неустойки. Законът за концесиите също дава право да се прекрати договор при положение, че с действието или бездействието си концесионерът създава риск за здравето на хората.

Столичната община вече е получила от районната здравна инспекция становище в тази посока.

"В момента водим пряко договаряне с други фирми, за да ангажира в почистването допълнителна техника. Сега сметоизвозването става бавно, поради малкото камиони и липсата на договори с новите фирми", съобщи Борисов. Той увери, че в петък това ще се направи и следващите дни сметосъбирането и сметоизвозването в София ще се нормализират.

"За съжаление "Новера" изпълни това свое политическо издевателство над софиянци – една седмица да се говори само за боклука и да не се чуе нито за новите трамваи, които пуснахме, нито за това, което правим в болниците, за новите детски градини, които открихме", каза още кметът.

Всички фирми, които в момента участват в кризисното почистване на София, ще бъдат поканени на преговори за сключване на договори за опразнените от "Новера" 19 района. По информация на Mediapool контрактите с тях ще се подпишат от най-малко за срок от 15 месеца. Някои от тях обаче ще получат правото да чистят и за по-дълъг период - до края на 2010 година.

Общината смята да създаде и оборудва собствено дружество, което да чисти града до месец май 2010 година. Планът е то да навлезе поетапно в дейностите по почистването. Първите райони ще са "Люлин", "Младост", "Овча купел", "Витоша" и "Триадица", но само ако съдът окончателно отмени резултатите от конкурса, спечелен от австрийската компания "Заубермахер".

"Смятаме да сключим така договорите, че да не изтичат всичките по едно и също време. През май ще изтекат първите пет, после други пет или шест през юни и така до края на следващата година", заяви пред Mediapool високопоставен източник от Столичната община.

Очаква се след два месеца да бъде обявен конкурса за закупуване на кофи и контейнери. Столичната община не смята веднага да влиза в преговори с "Новера" за закупуване на вече излишната техника. Едната причина е, че няма отделени пари в бюджета за това, а втората е, че ще изчака развитието на бъдещото съдебно дело за прекратената концесия.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

58 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Карина
    #61

    остава да кажеш, че всички са маскари, а как така все на вас се случва такива да си избирате и защо не си избирате по-малките маскари, ами все на големите налитате или като ще е маскара поне да е от сой.

  2. Боби
    #60

    Роден съм с София преди 51 години !! Толкова жалка, мръсна, гадна, не съм я виждал никога!! Боклуци по спирките, около и в кофите за смет, по храсти и дървета!! Навсякаъде! Кой вятър довя този прост, неук, жалък, нещастен бански селянин в хубавия /някога/ град????????Всички Вие, които гласувахте за него 2005 и 2007 година!! Всички Вие, които видяхте в него " по-малкото зло" !! Простия човек никога не може да компенсира първите си 7 години!! Първите си контакти с природата, цветовете, храната, книгите и учението!! Пак гласувайте за него!! Жалко !!

  3. Stefan d-r D Tcholakov-SVERIGE
    #59

    БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНО-РАДИКАЛНА ПАРТИЯБългари обединявайте се около - БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНО-РАДИКАЛНА ПАРТИЯ - само тя ще спаси България !http://bnrp.free.bg/cgi-php/phpbb2/index.phpБългари не се оставяйте на престъпниците от всички цветове създали партии да ограбват България и Българският народ !Български - ПАТРИОТИ - НАЦИОНАЛИСТИ, започнете своята открита борба срещу бившите юдейски комунисти, който създадоха престъпни партии, за да прикрият ограбеното от България и Българският народ и да се преселят

  4. Факт
    #58

    Тя почти в прав текст заяви:"Костов е маскара от сой".Този път съм напълно съгласен с Карина.

  5. Дядо
    #57

    Ха, ха, ха, "Факт" бил и с чувство за хумор:):):)Те, комунистите се смеят на човекоубийства, грабежи и далавери, и на нескопосно, грубо изопачаване на фактите.Всичко това им идва от годините на ком.терор, когато им внушаваха, че видите ли, точно те, простащината, били носители на прогреса на човечеството! Не е единствения парадокс от онова време, но и този, за тяхната "прогресивност" и днес ги тика, бута към наглост!

  6. ekolog
    #56

    tozi bokluk bate boiko ti vze predvaritelno izborite 6te ti pokaja drugata sedmica pred celia bylgarski narod 6to za laino si

  7. Карина
    #55

    логика е така, както да го караш-вараш все до този извод стигаш, просто е неизбежно :)))

  8. Tzvetan Tzvetanov
    #54

    Toia tupak kmeta kukuv general e.Neshtastnik.Cariago napravi general za dve godini a toi sega go plue.

  9. Данъкоплатец
    #53

    И какво ще стане когато съдът отсъди в полза на Новера??!!Отново от джоба на всички ни ще бъдат източени милиони!!!ОСТАВКА!!!

  10. me
    #52

    Крайно време беше. И учудващо този път ББ не остана само с приказките, а довърши започнатото.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.