Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Борисов се обяви за спасител на несебърските дюни

"Спрях сделката", повтори премиерът, малко след като агроминистерство потвърди, че тя продължава

236 коментара
Борисов се обяви за спасител на несебърските дюни

"Аз вече казах, спрях тази сделка, дюните ще бъдат запазени", заяви премиерът Бойко Борисов в четвъртък вечерта пред БНР по повод сделката с дюните край Несебър, станала между празничните дни в края на миналата година и ощетила държавата с 3.5 млн. лв..

Борисов обаче не обясни как точно е спрял сделката за 29-те декара, за която няколко часа по-рано земеделското министерство потвърди, че продължава. Изземайки функциите на РНДСК, премиерът всъщност "спря" багерите, изравняващи терена, след като на 30 декември природозащитникът Тома Белев пусна снимки във Фейсбук, а сайтът "Биволъ" извади на бял свят документи за сделката.

Министър-председателят съобщи, че е наредил на министър Мирослав Найденов в петък да бъде "на място на дюните" в Несебър, но изтъкна, че сделката е била разрешена при управлението на Станишев и тогавашния земеделски министър през 2007-2008 година. Той на дълго и нашироко припомни скандалите със заменки на своите предшественици, без обаче да каже какво е предприело управлението на ГЕРБ за три години и половина. Както стана ясно по-рано от обяснения на земеделското министерство, заменките продължават, но на завишени цени.

Борисов настоя "на място" на дюните да е и кметът на Несебър, който по думите му е бил опонент на ГЕРБ на изборите, подкрепян от БСП, който също да каже по кое време кой какво го е карал да прави.

Сделката в Несебър е показателна за отказа на държавата да спазва правилата

Случаят с продажбата на 29 декара с крайбрежни дюни в Несебър показва пълния набор от нарушения и практики, които бяха използвани, за да се застрои българската природа и да се унищожи Черноморието. Това се посочва в позиция на Коалиция "За да остане природа в България".Още


Премиерът направи това изявление, видимо ядосан от думите на евродепутата от левицата Илияна Йотова, която по-рано през деня го призова да приеме оставка на земеделския министър поради подозренията, че "ГЕРБ продават държавата на безценица, за да си купят предстоящите избори".

"На мен цялата схема ми е ясна", каза Борисов, без да обясни каква е схемата.

"За радост на еколозите и на българите, има такъв пример, който спира веднага и праща проверки", каза Борисов. Илияна Йотова като казва, че спирайки сделката, съм взел оставката на Найденов, тя иска оставката на Станишев, допълни той и призова БСП поне веднъж да признаят, че са "направили целия тоя батак".

"БСП плащат на медиите изключително много пари през приятелката на Станишев и те излизат само такива подбрани информации и истини, там няма нито една положителна новина за действията на правителството, месеци наред", заяви Борисов.

Йотова заяви преди това, че в БСП има информация от свои структури по места, че голяма част от парите от продажба на държавни имоти "се отчисляват, за да се финансира касата на ГЕРБ за предстоящите избори". Според нея, Бойко Борисов дължи обяснение за този грабеж като за последно, при положение че държавата е ощетена с милиони от сделката с дюните край Несебър, а в "далаверата" вече публично са замесени кръгове около ГЕРБ.

"Очевидно премиерът толерира популацията на калинки в администрацията, като целта е да се облагодетелстват близките до ГЕРБ за сметка на останалите хора и на държавата", коментира Йотова.

Тя призова Бойко Борисов незабавно да вземе оставката на Мирослав Найденов и да каже дали ГЕРБ взеха милионите от скандалната сделка в Несебър.

Премиерът от своя страна заяви, че разбира "съжалението на евродепутатката г-жа Илияна Йотова, затова, че никога досега не е имала такъв премиер, който е готов да спре сделка като тази в Несебър, и ѝ съчувствам".

"Нека евродепутатът Йотова да изпрати на място Сергей Станишев, тогавашния земеделски министър, за да може да се разбере кой какво и как е направил", допълни министър-председателят.

"ГЕРБ са експерти в технологията на измамата", коментира още Илияна Йотова и припомни анализа от предишния ден на Ройтерс, в който неуспехът в борбата с корупцията се посочва като основен проблем за ГЕРБ. "Корупцията и кризата в съдебната система очевидно ще предизвикат междинен доклад на ЕК", посочи социалистката.

Мирослав Найденов от своя страна обяви, че "мините избухват днес, но са заложени по време на управлението на партията на г-жа Йотова".

"Тъй като тя твърди, че актът на спирането на тази сделка от страна на премиера бил един вид приемане на моята оставка, искам да ѝ кажа: "Да, това е акт на приемането на оставка, но на тези, които са го направили, през 2007-а и 2008-а. Тяхната оставка народът прие през 2009 година", заяви земеделският министър.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

236 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #236

    pavlova e sprala stroit.ne boiko no pavlova e umna i kompet.ministerka moje bi nai dobra v ekipa na tikvata boiko

  2. Анонимен
    #235

    На спасителя му се губи едно министерство.Трябва да назначи министер на корупцията за да тръгнат нещата.

  3. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
    #234
  4. Анонимен
    #233

    "Спасителят в пясъка" Селянинджър

  5. Анонимен
    #232

    BLUE:I-диоти, не гласувайте за себеподобни-до лятото в чалгария няма да останат лекари, учителите са безсмислени-сами сте си виниовни

  6. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
    #231
  7. Анонимен
    #229

    Иде Видьов ден.все щесе намери смел и истински мъж в България,който да потърси сметка на всички разбойници от последните 22 години. На Б.Б. инеговата престъпна шайка дните са преброени.Надежда има.В тази държава все още живеят и читави българи.

  8. Анонимен
    #228

    ВЯРВАЩ Идва Видовден клеветници, крадци, мошенници и лъжци. БОГ вижда всичко. Мислите, че като сте анонимни по форумите, можете да лъжете и клеветите. Много се лъжете. Горко ви. Ще плащате до девето коляно. Ще се чудите за болестите, които ще ви навестят, откъде са дошли. Ами от вашите лъжи и клевети. Имайте страх от Бог. ТОЙ забавя, но не забравя.

  9. Анонимен
    #227

    Щастлив съм, че при демокрацията премиерът се избира от народа, а не от форумните лумпени!!!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.